Tapolca gyönyörű hely, romantikus belvárosával, vízimalmával és alatta megbúvó, parkkal körülvett halastavával (Malom tó) emlékezetes kirándulások helyszíne lehet, nem beszélve a helyi tavasbarlangról, amelynek nagyobb termei csónakkal járhatók körbe. Kevesen tudják ugyanakkor, hogy az 1974-1991 közötti években Tapolca környéken húzódott hazánk legnagyobb pisztrángkeltető és haltenyésztő telepe, ahol évente több mint 250 tonna pisztrángot tenyésztettek. Ma is találhatók a település déli városrészében kisebb pisztrángtelepek, amelyeket a híres tapolcai barlangokból kiáramló tiszta, oxigéndús, télen-nyáron 17 fokos karsztvízzel táplálnak.
Tapolcán a halak mellett komoly történelme van a borkereskedelemnek is, így a három napos rendezvény hangsúlyt fektet a hal- és borfogyasztás együttes népszerűsítésére a Tapolca-közeli badacsonyi borvidéken készült, a halételekhez harmonikusan illeszkedő olyan borokkal, mint a Kéknyelű, a Rózsakő, a Szürkebarát vagy az Olaszrizling.
A Malom tónál rendezett fesztivál pénteken fél 6-kor halászati kiállítás megnyitásával kezdődik, majd 19 órától a Magna Cum Laude, 21 órától pedig a Szolid Jazz Band ad élő koncertet. Szombaton reggeltől változatos családi és gyerekprogramokkal telik a nap, majd 16 órától a Blues Faces, 19 órától a Pannonia Allstars Ska Orchestra, végül a Dédlány élő koncertje hallható. Vasárnap 13 órakor a Halra Magyar, Halra Bor! gyermekrajzpályázat eredményét hirdetik ki. Délután 14 órától a Maszkura és a Tücsökraj koncertezik, amit 16 órától a Zabszalma együttes műsora követ.
A rendezvény ideje alatt a Borházak által kínált borokkal halételeket, házi sajtkülönlegességeket, házi rétest, házi szörpöket és lekvárokat lehet kóstolni, miközben népművészek, kézművesek kínálják portékáikat.
Kultography/MTI
Kommentek