Kultography

Gasztrotúrázóknak: IX. Etyeki Kezes-lábos Fesztivál

Gasztrotúrázóknak: IX. Etyeki Kezes-lábos Fesztivál

Kultography írása itt: - 2011-09-21 17:04

Amikor fesztiválokról, nagyobb lélegzetvételű rendezvényekről írunk, rendre előjön az a dilemma, hogy ez most elsősorban zenei vagy gasztronómiai rendezvény. Merthogy egy magára valamit is adó fesztiválon a zene nem lehet meg gasztronómia nélkül és viszont. Nohát az Etyeki Kezes-lábos nem ez a kategória: itt egyértelműen válogatott, "kézműves" élelmiszerekről lesz szó. Na persze ez még nem jelenti azt, hogy zenei programokkal nem is kell számolni.

Etyekre azokat a kiállítókat, termelőket hívták meg idén is, akik hagyományos módszerekkel, természetes alapanyagokból állítják elő termékeiket. Sajtokból, mézekből, lekvárokból, sokféle húskészítményből és pékáruból kaphatunk kóstolót. ...és természetesen kinyitnak az etyeki pincék is. Az etyeki borászok vendégül látják Magyarország legjobb kézműves borászait is.

A kilencedik évében járó fesztivált is a hagyományokhoz híven a lábos-felvonulással nyitják 24-én 10 órakor. A menet végén kézzel-lábbal aggatják fel a lábosokat, hogy kezdetét vehesse a két napos program. Rendeznek főzőversenyt, számtalan gyermekprogrammal kedveskednek a kicsiknek, a nagyszínpadon fellépők váltják egymást. Az ismertebbek közül fellép a Balkan Fanatik, Szalóki Ági és a Magna Cum Laude, ám leginkább a kisebb, autentikusabb népi vagy gyermekekhez szóló zenészeket hívták meg - a pincéknél is egymást váltják majd a népzenét játszó zenekarok.

Természetesen a gasztronómiai élményeké a főszerep, ennek jegyében mustkóstolót tartanak, szilvapálinkából készült tájjellegű ételeket kínálnak és bevezetik az érdeklődőket a kakaspörkölt készítésének rejtelmeibe. A részletes program szerint igazából nem nehéz a választás, hogy melyik napon érdemes kilátogatni Etyekre, mert mindkét napon nagyjából megtalálhatjuk ugyanazokat a témákat.

A IX. Etyeki Kezes-lábos Fesztivál kizárólagos fizetőeszköze a Fesztiválkártya lesz.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása