Kultography

Ízek és kultúrák - gasztro könyvsorozat a HVG-től

Ízek és kultúrák - gasztro könyvsorozat a HVG-től

Bálint Ádám írása itt: - 2011-09-15 08:14

Az elmúlt néhány évben - köszönhetően a tévés műsorokkal "szerelt" nemzetközi hírnevű séfeknek - a hazánkban megjelenő gasztrokiadványokban is egyre inkább tetten érhető a korábbi műfajok keveredése. A polcokon regénynek "álcázott" receptgyűjteményeket, kulturális háttérrel spékelt szakácskönyveket, stílustani útmutatónak látszó gasztronómiai köteteket találunk. A kultúrák, az ízek akarva-akaratlanul is összevegyülnek, pont úgy, ahogy az ember fejében és ebben a könyvben is történik.

Mi jut az eszedbe az olaszokról, ha kaja a téma? Mitől döglik a légy, ha a mexikói kultúráról van szó? Ezek hálás területek, így az Ízek és kultúrák könyvsorozat szerzőinek szinte csak annyi dolguk volt, hogy ügyesen végigvezessék az olvasót egy Föld-körüli utazáson, melynek során nem csak hozzávalókról és receptekről hallunk, hanem a leglaikusabb érdeklődő is az alapoktól kezdheti tanulni mindezt - persze csak ha akarja.

A próbakötet, a 13 részes sorozat első darabja, a mexikói konyháról szól. És itt már fújnánk is fejből, hogy: "chili" és "bab" és "kukorica krémleves" és...és...és, de azért ennél jóval többről van szó. Kezdjük ott, hogy amikor az ember először fellapozza a könyvet, lát egy chilipaprikát a fehér lap közepén, szóval már tudja, hogy valóban jó helyen jár, az autentikus fíling megvan. Aztán egy látványos fotó után - tele szószos tortillachips-szel - továbblapozva rájön, hogy mit sem tud (sőt, akár még nem is hallott!) az igazi mexikói édességekről, vagy épp a tequilán kívül bármilyen mexikói italról.

Ha én most egymagam főzni kezdenék tanulni - de úgy igazán -, akkor más dolgom sincs, csak fellapozom a kötetet (egyelőre még csak ez az egy van, de kivárom a többit is!), átfutom, hogy milyen kultúrákból is táplálkozik a mexikói konyhaművészet, majd áttekintem, milyen alapanyagok és konyhai eszközök jöhetnek szóba, megismerem az összes létező chilifajtát (ezt csak úgy a miheztartás végett), és ha ezeken az oldalakon már jól átszellemültem, lépek is tovább a receptekhez. Komolyan mondom, hogy ezt a könyvet itt férfiaknak találták ki (vagy legalábbis számításba vették őket is - és ez jó!) - minden receptnél felsorolják a szükséges eszközöket is, ezután fotókkal illusztrálva lépésről-lépésre végigvehetők az elkészítés lépései.

Pofonegyszerű...nek tűnik így elsőre. Úgyhogy el is határoztam, hogy kiválasztom valamelyik ízkompozíciót, és a recept szerint magam készítem el. Na jó, megpróbálom. Ha sikerült, elolvashatjátok egy következő cikkben.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása