Kultography

Top 10 csokoládé - a Kultography szerzőinek kedvencei

Top 10 csokoládé - a Kultography szerzőinek kedvencei

Kultography írása itt: - 2011-09-14 08:33

Ferrero A Ferrero család az 1940-es években kezdett alkotni, és erre mondjuk: „nagyot alkotott”. Bár arról nincs statisztikánk, hogy melyik a kedveltebb, a Raffaello vagy a Rocher, de mind a kettő kihagyhatatlan a listánkról. A Raffaello a mandula, krém és kókusz különleges keveréke, mely ugyan nem tartalmaz csokoládét, mégis ellenállhatatlan. A Rocher csokoládé, mogyoró és ostya harmonikus egyvelege. De a Mon Cheriről, a Kinderről és további társaikról sem szabad megfeledkezni. Hogy a Nutellát már ne is említsük…

Lindt Rodolphe Lindt nevéhez fűződik egy különleges eljárás kifejlesztése, mely ezt az egyedülálló csokoládét az 1800-as évek végén a világ egyik kedvencévé tette. A kakaómasszát órákig préselték és keverték (ez a konsírozás), ami akkor különlegesnek számított. A kakaóvajat hozzáadták a kakaómasszához, majd egy speciális eljárással melegítették, és különféle kakaóbabokból egyedi keveréket állítottak össze. A táblás csokik mellett a több ízben kapható Lindor-golyók vették le az édességkedvelőket a lábukról.

Cote’Dor Akinek így még nem ugrik be semmi, talán az elefánt segít…A belga csokoládé 1883-ban látta meg a napvilágot, azóta pedig stabil helyet birtokol a világ legfinomabb csokoládéinak világában. Legyen tábla vagy desszert, az ízvilág összetéveszthetetlen.

Anthon Berg Az ellenállhatatlan csokoládé Dániából származik, ahol is egy Anthon Berg nevű zöldséges 1884-ben a zöldségesboltja hátsó részében kezdett neki a csokoládé készítésének. Csokoládéba vont marcipán, egy kis alkohol, na meg gyümölcs – és Anton örökre a szívünkben, és ha lehet, a gyomrunkban marad.

Mozart Akire jó szívvel gondolnunk kell, nem más, mint egy salzburgi cukrász, Paul Fürst aki „A golyót” először elkészítette. A pisztácia-marcipán, nugátkrém és csokoládé zseniális ötvözete már nemcsak gömb alakban, de tallérban, táblában is kapható sőt, már italként is fogyaszthatjuk.

Rózsavölgyi Műhelyük a Soroksári úti malomudvarban egy régi gyárépületben található. 2009-ben kezdték el el a kakaóbab feldolgozását és a saját csokoládé készítését. Venezuelai ültetvényekről vásárolnak kakaóbabot, a kíméletes pörkölésnek köszönhetően pedig csokoládéik erőteljesen kakaóbab ízűek. Vállalkozásuk tulajdonképpen kézműves csokoládé készítésként jellemezhető, csak különleges bonbonokkal és egyéb csokoládékészítményekkel foglalkoznak. Termékeik csomagolásán pedig iparművész által készített műalkotások láthatók. Két termékük is díjat nyert a világ leghíresebb csokoládéintézetének, a brit Academy of Chocolate-nek 2009-es és 2011-es versenyén.

Barackos-kekszes Boci Ez a termék az ékes bizonyítéka annak, hogy prózai módon a legelterjedtebb márkáknak is lehetnek különleges kompozíciói, amelyek lázba hozzák a vásárlóközönséget. A közismert Boci csoki sorozatnak a barackos-kekszes változatát mintha a nagyi sütireceptje ihlette volna, az ízkompozíciója majdnem a prémium csokik kategóriájába emeli.

ChocoMe Az egyre elterjedtebb márka amiatt (is) válhatott rövid idő alatt igen népszerűvé, mivel internetes webshop segítségével komponálhatunk kedvünk szerint ízeket, majd azt elküldethetjük magunknak postán. Az alapcsokoládékhoz (ét-, tej- és fehér csoki) különleges gyümölcs-, fűszer- és magvas feltéteket válogathatunk sok egyéb látványos hozzávaló mellett.

La Maison Du Chocolat A világ egyik leghíresebb prémium csokimárkájához nem lehet mit hozzáfűzni. Az egyik legelegánsabb boltjuk épp a párizsi Louvre impozáns kerengőjében (Carrousel du Louvre) található. A francia cég termékeiről készült fotók és azok beszámolói, akik már ezeket meg is kóstolták, magukért beszélnek. Szerencsénkre, ha tesztelni szeretnénk a kreációkat, online webshopjukon keresztül kis hazánkba is rendelhetünk.

Amedei ...és persze ne feledkezzünk meg a világ egyik leghíresebb, szintén díjnyertes márkájáról sem. Igazi olasz - pontosabban toszkán - csokoládé, aki még nem próbálta, mindenképpen pótolnia kell a hiányt, mert viszonyítási alapnak tekinthető. A gyártó, bár családi vállalkozás, a világmárkákhoz méltó módon széles termékpalettával rendelkezik. Jelenleg egyedül a világon az Amedei készíthet csokoládét a Chuao-i kakaóból, melyet tisztán, vegyítetlenül dolgoz fel. Többek között Heston Blumenthal és Jamie Oliver éttermei is Amedei csokoládét használnak.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása