Kultography

Kiállítás a fagylalt, a parfé és a jégkrém történetéről Keszthelyen

Kiállítás a fagylalt, a parfé és a jégkrém történetéről Keszthelyen

Kultography írása itt: - 2011-07-06 08:00

A kiállítás ötezer éves időutazásra invitálja látogatóit. Megismerkedhetünk a fagylalt ősével, első fogyasztóival. Utunk az ókori Kínából indul. A hideg édesség a perzsák és az arabok közvetítésével jutott el a Földközi-tenger menti országokba. A görögök Hippokratész tanácsára orvosságként fogyasztották. Nagy Sándor élénkítőszer gyanánt kínálta tisztjeinek csaták előtt, és kedvelt csemegéje volt a római császárok pazar lakomáinak. A középkorban pedig a fejedelmi udvarok különlegessége volt.

Végigkísérhetjük a fagylalt újkori diadalútját is, bepillanthatunk készítési módjának fejlődésébe. A magyar fagylaltozás hőskora a reformkorra tehető.

Megtudhatjuk, hogyan vált tömegcikké és mindennapi életünk részévé, megérkezve napjainkba. Ízelítőt kapunk a fagylalt közeli rokonai: a parfé és jégkrém történetéből is. Láthatunk 19. sz. végi cukrászműhelyt, a két világháború közötti időből származó fagylaltos triciklit. A bemutató interaktív részeként a látogatók megfordulhatnak egy berendezett 1960-as évekbeli fagylaltozóban is.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása