Kultography

Regál: regény a szorongásról és a különböző félelmeinkről

Regál: regény a szorongásról és a különböző félelmeinkről

Mittelholcz Dóra írása itt: - 2011-06-13 19:30

A Regál című műben egyértelműen felismerhetőek a kommunista korszakra való utalások, ennek ellenére Böszörményi Zoltán legújabb műve nem csupán egy, a múlt rendszerre és annak nehézségeire visszatekintő alkotás. Az író maga úgy fogalmaz: ez a regénye a szorongásról szól, így történettől függetlenül bármely korban megállja a helyét.

Történetének hőse hazájából menekül, majd megérkezik a Regálba, arra az átmeneti helyre, ahol minden kivándorlót elszállásolnak. Itt élik a mindennapjaikat addig, amíg meg nem kapják a beutazási engedélyt az egyes országokba, vagy amíg információt nem szereznek a visszautasításról.

– Nehezen írtam meg ezt a könyvet, mert a szorongásról nagyon nehéz írni. Különleges lelkiállapot szükséges hozzá. Ráadásul meg kell találni az egyensúlyt, hogy a téma ne legyen túlbeszélt, de azért az olvasó átérezze azt, ami a főszereplőben lejátszódik – mondta könyve bemutatóján Böszörményi, aki hozzátette: igazából soha nem szerette volna megírni ezt a történetet, aminek valószínűleg az is az oka, hogy személyes tapasztalata is van. Ez pedig nyomasztotta.

Miért írta meg végül mégis a Regált?

– Egyrészt hiúságból ír az ember. Ez is benne volt. A másik dolog, hogy ha valaki végül kiírja magából ezeket, az hozzásegíti ahhoz, hogy újraértékelje a megtörtént eseményeket. Ettől megérti azt, hogy mi történt vele, más fénybe kerül a múlt.

A fiataloknak, akik már nem éltek a kommunista rendszerben, miért érdemes kezükbe venniük a kötetet?

– Azért mert egy általános jelenséget ír le, amellyel ma is bárki találkozhat: a szorongás bőven jelen van a mai hétköznapokban is. Manapság is többeknek megfordul a fejében, hogy el kellene hagyni az országot. És noha most szabadok a határok, a menekült kérdés bármikor aktuális, csak lehet hogy éppen nem Európa határain belül.

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása