Kultography

Monogramja: VS - Egyszerre volt férfi és nő

Monogramja: VS - Egyszerre volt férfi és nő

Bender Krisztina írása itt: - 2011-06-12 07:45

Vay Sándor gróf szenvedélyesen képes szeretni, egész életét a fájdalmas, perzselő szerelmek töltik be. Őrjítő érzéseit pedig még egy tetézi: soha nem képes megfeledkezni valódi énjéről, Saroltáról. Sándor ugyanis Sarolta. A férfi ugyanis nő, aki női testben férfi lélekkel szeret nőket.

A regény 1889 és 1901 között játszódik, amikor S titka napvilágra, ő pedig ezzel együtt börtönbe kerül. Naplójából, szerelmesleveleiből, önmaga által írt élettörténetből és az őt analizáló börtönorvos feljegyzéseiből bontakozik ki életének minden, leginkább fájdalmakkal teli történése, ahogy a meg nem értettség és az önigazolás hálójában vergődik. Magával nem tud harcolni, de nem is akar. Ő tudja, hogyan szeretné élni az életét, még ha mások szemében ez érthetetlen, elítélendő is. Mert a társadalom mindeközben döbbenten szemléli a különös viselkedést.

Rakovszky Zsuzsa különleges és megosztó témát dolgozott fel, mely során egy társadalmi körképet is kaphatunk, hogyan viszonyultak a 19. század végén az emberek a mássághoz. Az írónő lenyűgöző érzékletességgel mutatja be egy ember küzdelmét a természettel és környezetével. Az érzések árnyalatainak lefestése olyan mély jellemábrázolást ad az olvasónak, mely ritkán tapasztalható mai regényekben.

A könyv a Magvető kiadásában jelent meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása