Kultography

Jövő évtől a kölcsönzött könyvek után is jogdíj jár a szerzőknek

Jövő évtől a kölcsönzött könyvek után is jogdíj jár a szerzőknek

Kultography írása itt: - 2011-04-08 10:13

Jövő évtől minden szerzőnek, illetve szerzői jogok birtokosainak is jogdíj jár a könyvtárakból kölcsönzött könyvek, valamint kották után. Az úgynevezett nyilvános haszonkölcsönzésért fizetendő szerzői jogdíjat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vezette be, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) most megjelent rendelete pedig a nyilvántartáshoz és kifizetéshez szükséges szabályokat rögzíti - áll a tárca kultúráért felelős államtitkárságának sajtóközleményében.

A könyvtárak az idei év eleje óta gyűjtik azokat az adatokat, amelyek a jövőre induló kifizetésekhez szükségesek. A szerzői jogdíjakat 2012-től a jogdíjakat kezelő szervezet fizeti majd ki a NEFMI által biztosított költségvetési forrásból. A magyarországi könyvtárak 2009. évi 34 milliós kölcsönzésére vetítve egyébként a jogdíjköteles magyar szerzők számát tekintve mintegy 12 millió olyan kikölcsönözhető mű van, amely a díjfizetési kötelezettség hatálya alá esik.

Forrás: MTI, hvg.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása