Kultography

Irodalomtörténeti kuriózum a Széchényi Könyvtárban

Irodalomtörténeti kuriózum a Széchényi Könyvtárban

Kultography írása itt: - 2011-03-30 17:20

A Budapesti Tavaszi Fesztivál idején rendezett tárlat a robosztus életmű egy számunkra különösen érdekes és sok tekintetben még mindig ismeretlen szegmensét, Miroslav Krleža írásainak magyar vonatkozásait és műveinek magyar fogadtatását mutatja be.

Krleža magyarországi iskolaéveit a Pécsi Hadapródiskolában, majd a Ludovika Akadémián eltöltött esztendők határozták meg, így volt lehetősége a magyar nyelv elsajátítására. Megismerkedett Ady és Petőfi költészetével. Később az író munkásságára a magyar irodalmi, történelmi és egyéb kulturális kérdések - a honfoglalás, Szent István király, Hunyadi Mátyás, az Osztrák-Magyar Monarchia, a Trianon-jelenség vagy az 1950-es évek - is nagy hatást gyakoroltak. Ennek irodalmi nyomai mellett az Országos Széchényi Könyvtár gazdag gyűjteményének számos becses darabja is látható a kiállításban. Nagy felbontású képeken tanulmányozható például a Krleža által igen magasra értékelt Vörösmarty-költemény, A vén cigány kéziratos oldala, a Monarchia utolsó éveinek hangulatát idéző három képeslap-összeállítás vagy a 20-30-as évek több plakátja is.

A tárlat április 30-ig tekinthető meg az Országos Széchényi Könyvtár budavári termeiben.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása