Kultography

A tökéletes világot hozza el Alan Glynn pirulája-játék mozijegyért és könyvért!

A tökéletes világot hozza el Alan Glynn pirulája-játék mozijegyért és könyvért!

Mittelholcz Dóra írása itt: - 2011-03-28 09:21

Az interjú végén játékra hívunk titeket: két könyvet és két darab páros belépőt sorsolunk ki, a film április 5-ei premier előtti vetítésére, melynek helyszíne a budapesti Cinema City Aréna Plaza lesz.

Csúcshatás-könyv

Honnan jött az ötlet a regény témájához?

– Az első inspirációt a tipikus, „mi lenne, ha” kérdés adta. Az ötlet megszületésének idejében  rengeteget olyan hírt lehetett hallani és olvasni, amely a sportolók teljesítményét fokozó szerekkel foglalkozott, éppen ezért feltettem a kérdést: „mi történne, ha lenne egy olyan szer, amely az ügyvédek, üzletemberek vagy a politikusok teljesítményét javítaná? Vannak már ilyen típusú pirulák, de nem olyan extrémek, mint az általam a történetben vázolt darab.

Mi a véleménye a különböző kábítószerekről?

– Ha engem megtalálnának, én valószínűleg kipróbálnék valami hasonlót. Mint, ahogy az előbb is említettem hasonló szerek már léteznek.

Látta a filmet?

–  Igen, március 8-án a New York-i premieren vettem részt. Imádtam a filmet. Izgalmas alkotás, amely hű marad az eredeti könyvhöz. Persze ennek ellenére sok szempontból különbözik is az írott változattól, de ez teljesen rendben van. Bradley Cooper kitűnő választás volt az író, Eddie szerepére. Jó korban van, és hihetetlenül karizmatikus egyéniség. A társa, Robert De Niro kitűnő színíész, szintén remek választás a szerepre. A kettőjük közti dinamika pont olyan, ahogy azt a könyvben leírtam, ahogy azt elképzeltem. Eddie-nek félnie kell Van Loontól, Bradley pedig úgy nyilatkozott: teljes mértékig megfélemlítve érezte magát De Niróval szemben. Ez le is jön a vászonról.

Mik a főbb különbségek a film és a könyv között?

– A történet és a karakterek majdnem teljesen ugyanazok. A regénybeli hangsúlyok, az energia nagyon jól lett a vászonra alkalmazva, Neil Burger rendező pedig okosan megtalálta annak a módját, hogyan ábrázolja vizuálisan azt, amit Eddie érez a pirula hatása alatt. A feltételezés is ugyanaz: mi történne akkor, ha egy tabletta segítségével tökéletessé tudnál válni... Bevennéd? Amiben a könyv és a film eltér, az a témáról alkotott állásfoglalás. Nem mondom el, hogy mi történik, de ezt a filmesek egy kicsit más irányba vitték el. De ezzel nincs semmi problémám. Az az író, aki azt várja, hogy a könyvét szóról szóra adaptálják a filmvászonra, nagyon nagy sokknak teszi ki magát.

Mennyire vonták bele a forgatókönyv elkészítésébe?

– Leslie Dixon, a forgatókönyv-író folyamatosan tájékoztatott arról, hogy mi történik, hol tartanak. Meghallgatta a véleményemet és tiszteletben tartotta azt. De ez az ő forgatókönyve, aktívan nem vontak bele az írásába.

Mi lesz a következő projektje?

– A következő könyvem címe Bloodland, szeptemberben jelenik majd meg az Egyesült Királyságban és az  Egyesült Államokban. Ez a Winterland című könyvem folytatása lesz, a korrupcióval és a nemzetközi vállalati felelősséggel, illetve annak hiányával foglalkozik majd.

Amikor nem ír, kiknek a műveit olvassa?

– Számos dolgot olvasok, életrajzi és történelmi műveket. A kedvenc íróim között van Flann O’Brien, Raymond Chandler, J. G. Ballard és Thomas Pynchon.

Játék:

Válaszolj helyesen két kérdésünkre ahhoz, hogy megnyerhesd a két könyv vagy a két darab páros belépő egyikét, a film premier előtti vetítésére. A megfejtéseket április 1-én éjfélig várjuk a sajto@kultography.hu címre. A győztesek nevét április 2-án délután tesszük közzé.

1.     Ki játssza a főszerepet a könyvből készült filmben?

2.     Milyen származású Alan Glynn?

A premier előtti vetítés pontos információi: 2011. április 5., kedd 19h

Budapest, Cinema City Aréna, 16-os terem

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása