Kultography

Egyszerű többség – szociológia a Műcsarnokban

Egyszerű többség – szociológia a Műcsarnokban

Bálint Ádám írása itt: - 2011-03-26 11:08

A közösség és egyén viszonyának lényeges kérdéseivel foglalkozó tárlat az összetartozásról és az egyén szabadságigényéről szól. Mindez meghatározza a hétköznapi feladatok megoldásának minden nyűgét és a siker lehetőségét. Társadalmak, csoportok szereplői az együtt gondolkozás, a közösen eltöltött idő, egymás kölcsönös inspirálásának jelenségével és fontosságával szembesülnek. A művészeti közösségek alkotótevékenysége pedig éppúgy válságokkal és vitákkal tarkított lehet, mint bármely más közösségé. Vajon mennyire jellemző ez a fajta együttműködés a kortárs magyar művészeti színtérre? Mennyire közösek a célok, és az alkotómunka során hogyan alakulnak az egyéni ötletek?

Ezekre a kérdésekre keresi a választ a kiállítás, miközben alkotóközösségekben fantáziát látó fiatalok művészcsoportjainak teremt bemutatkozási lehetőséget. A kiállítás magyar és angol címe a közösségi lét legalább két olvasatát kínálja: a többség vagy az egyén nézőpontjából. Az egyszerű többség a döntési mechanizmusok jellegzetességei mellett az egyén és a közösség feszültségeit is hordozza: az egységnek ára van, olykor épp a szabadság, ezért a közös alkotás az egyéni szabadságok folyamatos újragondolására is késztet.

A szervezők elképzelései szerint a Műcsarnok terei ez alkalommal kettős funkciót látnak majd el: a kiállítótér hagyományos szerepében is megjelenik, de a művek bemutatása mellett munka- és közösségi térként is működik, ahol alkotófolyamatok tárulnak fel, konfliktusok válnak láthatóvá. Az egymáshoz lazán kapcsolódó, különféle műfajokat érintő, hetente megrendezendő események a csoportok közreműködésével jönnek létre. Az egy hónapos fesztiválon tematikus beszélgetések, színházi előadások, koncertek, filmvetítések, performanszok és bulik is várják az érdeklődőket.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása