Kultography

Itt a tavasz, itt van újra!

Itt a tavasz, itt van újra!

Kovács Anna Dóra írása itt: - 2011-03-10 16:46

Rég nem éreztük ilyen hosszúnak a telet, így valószínűleg az eddigieknél is jobban várjuk a tavaszi kikapcsolódási lehetőségeket. A majd egy hónapos fesztivál változatos és izgalmas lehetőségekkel segít ebben minket. Műfajonként felsorakoztatjuk az összes programot, tessék csak nyugodtan szemezgetni! Van miből.

Először is kezdjük a komolyzenei kínálattal, melynek összeállításakor természetesen a Liszt-évre is tekintettel voltak a szervezők.

A zenekari hangversenyek sorát Mischa Maisky és a Prágai Kamarazenekar nyitja, akik március 18-án a Művészetek Palotájában adnak elő Bach, Csajkovszkij és Mozart darabokat.  Szintén a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, március 21-én a Wiener Symphoniker lép fel, ők Kodály galántai táncaival, Liszt I. zongoraversenyével és Brahms I. szimfóniájával készülnek. A koncerten Fischer Ádám vezényel, és vendégelőadóként Alice Sara Ott zongorázik majd. Ezzel egy időben az Operában a Budapesti Filharmónia Társaság Zenekara is fellép, az ő repertoárjukon Liszt, Chopin és Mahler szerepel, az előadáson Ivo Pogorelich zongoraművész is közreműködik. Március 23-án a Mozart rajongók kedvében jár  Thomas Quasthoff és a Camerata Salzburg, akik a Művészetek Palotájában lépnek majd fel. Március 24-én Vivaldi: Orlando furioso előadás lesz, többek között Sonia Prina, Ensemble Matheus és Christian Senn közreműködésével. Március 25-én egy különleges, ünnepi koncerttel emlékezhetünk Bartók Béla születésnapjára, ugyanis a Nemzeti Filharmonikusok Kocsis Zoltán vezényletével adják elő az ünnepelt Bartók és Kodály több szerzeményét. Az est során színpadra lép a Nemzeti Énekkar, Bazsinka Zsuzsanna, Wiedemann Bernadett, Juhász Tamás és Nagy Zoltán . Március 29-én Debrecen kulturális életének jeles képviselőit láthatjuk a Művészetek Palotájában. Liszt: Krisztus című darabját adja elő a debreceni Csokonai Színház, a Debreceni Filharmonikus Zenekar, a Csokonai Színház Kórusa, a Debreceni Kodály Kórus, a Bányai Júlia Általános Iskola és AMI Gyermekkara részvételével. A hónapot a Budapesti Fesztiválzenekar koncertje zárja, akik március 31-ére Liszt és Beethoven szimfóniákkal érkeznek. A zenekari hangversenyek sorát az Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino és az Európai Unió Ifjúsági Zenekara zárja, előbbi április 2-án Verdi és Mahler esttel, utóbbi  április 3-án Wagner és Liszt darabokkal.

Idén se maradunk kamaraestek nélkül, az első koncert március 19-én kezdődik a Zukerman Chamberplayers fellépésével. Ők Mozart és Schubert darabokkal készülnek. Másnap Boldoczki Gábor trombita- és Bogányi Gergely zongoraművész estje lesz többek között Brandt, Liszt és Hindemith darabokkal. Liszt és az irodalom címmel rendez előadást a Kogart Ház, ahol Havas Judit előadóművész Jandó Jenő zongorakíséretével lép majd színpadra. Szintén a Kogart Házban lép fel az Esterházy Trió, akik Haydn, Brahms és Liszt szerzeményeivel szórakoztatják majd a látogatókat. Még mindig maradunk a Kogart Házban, ahol március 26-án A fiatal és idős Liszt című darabbal készül Wiedemann Bernadett és Virág Emese. A Magyar Rádió Márványtermében folytatódik a kamarazene-folyam, egészen pontosan Erika Mikami zongoraestjét hallgathatjuk meg. Március 28-án a 2010-es Fringe Fesztivál díjazottjai, Horváth Bálint és Nagy Gergely ad akusztikus Gitárestet a Thália Színházban. A Kogart Házban sem áll meg az élet, március 28-án Szakály Ágnes és Dominkó István, március 30-án a New Tallin Trio lép fel, az itteni rendezvényeket Bátori Éva és Selemczi György estje zárja. Az utolsó kamaraest április 1-jén lesz a Magyar Rádió Márványtermében, ahol Génie oblige-Hommage a Liszt című előadást tartanak

Március 27-én kerül sor a Fugato orchestra zeneszerző-pályázat eredményhirdetésére. Az érdeklődőket a Thália Színház Arizona Stúdiójába várják szeretettel.

Templomi koncertek is lesznek a Belvárosi Szent Mihály Templomban és a Szent István Bazilikában. Március 27-én a Zuglói Filharmónia-Szent IstvánKirály Szimfonikus Zenekar és Oratóriumkórus, másnap Nagy László Adrián orgonaművész és a Honvéd Férfikar, március 29-én a Szlovák Fiharmónia Kórusa, egy nappal később pedig két helyszínen a Kammerchor Stuttgart a Bazilikában, a Szokolay 80 elnevezésű rendezvény a Szent Mihály templomban ad koncertet.

Az opera rajongói összesen hat előadásra készülhetnek, ezek között az első egyből ősbemutató lesz. Egészen pontosan a Thália Színházban láthatjuk Fekete Gyula: EXCELSIOR! című darabját március 18-án és 20-án is. Március 19-én és 26-án játssza a Magyar Állami Operaház Donizetti: Don Pasqual című darabját, ahol a parádés szereposztásnak köszönhetően Miklósa Erikát is hallhatjuk. Szintén az Operában március 22-én mutatják be Verdi Macbethjét, ugyanitt március 24-én Csajkovszkij: Anyegin című darabja lesz látható. A Thália Színház március 25-én és 27-én tűzi műsorra Liszt Dante-szimfóniáját és Don Sanche bemutatót. A fesztivál utolsó operaelőadása Verdi: Trubadúr című darabja lesz az Operában.

Egy operettel is készültek a fesztiválszervezők, a Budapesti Operettszínház a Theater Erfurttal tart közös bemutatót. Strauss: Egy éj Velencében – avagy a Golyók háborúja című előadást láthatjuk tőlük.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretein belül tartják a Nemzetközi Színházi Fesztivált is. Így a Cheek by Jowl társulat előadásában láthatjuk Shakespeare Macbethjét, a Mini Teater vendégjátékaként Ingmar Bergman:Persona című darabját és Molnár Liliomját is a Schauspielhaus Graz színészeitől. A magyarokat a Thália Színház két bemutatóval, Szabó Máté: Havanna című előadásával, és a Csokonai Színházzal közösen Albee: Péter és Jerry/Állatkerti történet című darabjával képviseli.

A táncművészet előtt hódol Vásáry Tamás és Tunyogi Henriett Liszt estje a Művészetek Palotájában március 23-án, valamint az Antonio Gades Társulat-Getafe: Carmen előadása a Tháliában.

A szervezők külön kiemelik Pepe Romero gitárestjét, amely az Uránia Nemzeti Filmszínházban lesz, Max Raabe&Palast Orchester koncertjét a Művészetek Palotájában, valamint a Talamba Ütőegyüttes és a Tyerem Kvartett közös előadását szintén az Urániában.

Természetesen lesz népzene és néptánc is, egészen pontosan a Thália Színház Nagyszínpadán a Magyar Állami Népi Együttes ünnepli hatvanadik születésnapját Herczku Ágnes és Hetényi Milán közremődésével, de a Hagyományok Házában is megemlékeznek Liszt Ferencre március 24-én. A 100 Tagú Cigányzenekar koncertezik március 26-án a Tháliában és a harminc éves táncháztalálkozó alkalmából tartanak „Halljunk szót” címmel népzenei estet a Művészetek Palotájában. Itt fellép Sebestyén Márta, Sebő Ferenc, Balogh Kálmán, Berecz András, a Muzsikás Együttes és a Csík Zenekar. A jubileumi táncháztalálkozó és kirakodóvásár április 2-án és 3-án a Papp László Sportarénában lesz.

Regionális stratégiák és kulturális együttműködések elnevezésű egynapos konferenciát tart az Európai Fesztiválszövetség április 1-jén 9 órai kezdettel.

Sok kiállítást is látogathatunk a tavaszünnep alatt, a bőség zavarában ezeket csak felsorolásszerűen: Liszt Ferenc és a „czigány zene” (Néprajzi Múzeum), 27 ország-27 festői reflexió (Csók István Galéria), Vivat Liszt! (Budapest Galéria), Hommage a Liszt Ferenc (Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér), Zene a képzőművészetben (Vízivárosi Galéria), Szabad szoba/Spare room (INDA Galéria), Rapszódia (Nádor Galéria), Liszt és Budapest (Liszt Ferenc Emlékmúzeum), Európai városok- vendégemlékek (Korridor Galéria és Galéria Lénia), Pecsenke József Európája (Pataky Galéria), Az én selyem utam (San Marco Galéria), Beszéljünk a nacionalizmusról! (Labor), Gallery by Night 2011 (Stúdió Galéria), Testtextúrák (Bartók 32 Galéria), A magyarul tudó horvát klasszikus (Országos Széchényi Könyvtár), Metamorphosis Transilvaniae (Vármegye Galéria), Vendégünk a színház…(Bajor Gizi Színészmúzeum), Egyszerű többség (Műcsarnok), Illúziók birodalma (Budapesti Történeti Múzeum), A színház boldogtalan szerelmesei – A Thália Társaság (1904-1908).

A kiállítások sorából mindenképp kiemelkedik az idei Magyar Sajtófotó Kiállítás, amelyet a Magyar Nemzeti Múzeumban tekinthetnek meg az érdeklődők.

Az előző műfajokba nem besorolható események is lesznek. A Nemzeti Színházban  Kovács Márton-Mohácsi István-Mohácsi János: Egyszer élünk, avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe című előadása látható március 18-án. A belgrádi Jugoslovensko Dramsko Pozorište vendégjátékaként tekinthetjük meg Shakespeare: A velencei kalmár című darabját. Novák Ferenc koreográfust köszöntik barátai Egy élet e tánc elnevezésű előadásukkal a Vígszínházban. Az Iparművészeti Múzeumban ad koncertet a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Zenekara március 28-án. Ugyanitt, csak március 31-én hallgathatjuk meg Alexander Szergyenko zongoraestjét.

Rendezvény a rendezvényben jelleggel az Uránia Nemzeti Filmszínház egész napos programot szervez A színpadon Európa címmel. A programhoz kapcsolódó előadások a Színház és Filmművészeti Egyetemen kerülnek megrendezésre.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál programjairól részletesen a rendezvénysorozat honlapján olvashat. Zimányi Zsófia fesztiváligazgatóval közösen a szabadtéri programokhoz szép időt, a koncertekhez, színházi és táncelőadásokhoz forró hangulatot kívánunk!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása