Kultography

Friss Oscar-díjas filmek moziban és DVD-n

Friss Oscar-díjas filmek moziban és DVD-n

Kultography írása itt: - 2011-03-02 17:02

A 2010-ben győztes filmek között volt például a Precious – A boldogság ára, amelyet még csak most februárban mutattak be a hazai mozikban, de a korábbi években is számos olyan művel találkoztunk, amely hónapokkal a díjkiosztó után érkezett meg hozzánk. Az idei díjazottak közül azonban már szinte minden film fut vagy futott a mozikban.

A király beszéde

Február eleje óta látható nálunk a négy Oscart (legjobb film, legjobb rendező, eredeti forgatókönyv, és legjobb férfi főszereplő) bezsebelő alkotás. Vitathatatlan, hogy Colin Firth megérdemelte az Oscart VI. György, a dadogó király megformálásáért, azzal kapcsolatban azonban már vannak kétségeim, hogy valóban meg kellett-e kapnia a legjobb filmnek járó szobrot. Nem azt mondom, hogy rossz filmről van szó, de számomra egy kissé vontatott, egysíkú alkotás volt, amely akár tévéfilm is lehetne.
VI. György II. Erzsébet királynő apja volt. A dadogó király bátyja lemondása után foglalta el a trónt, vonakodva. VI. György beszédhibája miatt nem érezte magát méltónak e pozícióra. Végül találkozott Lionel Logue-gal, aki nem a hagyományos módszerek szerint próbálta meg kezelni dadogását, és ezzel végül elérte a célját, a király pedig a bátorságát is visszaszerezte Lionel segítségével.

A harcos

Amikor Heath Ledger megkapta a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscart A sötét lovagban alakított Jokerért, mindenki azt mondta: teljesen jogos az elismerés. Ledger mellékszerepben lejátszotta a többieket, így a főszereplő Christian Bale-t is. A harcos esetében ugyanezt mondhatjuk el Christian Bale-ről. A film kedvéért külsejében ismét teljesen megújuló színész ellopta a filmet a főszereplő Mark Wahlberg elől, brillírozik Dicky Eklund szerepében. Akárcsak az édesanyját játszó Melissa Leo, akinek alakítását szintén Oscarral jutalmazták.

A harcos Mickey Ward (Mark Wahlberg), a hihetetlen visszatérést produkáló bokszoló történetét dolgozza fel. Wardnak, ahhoz, hogy győzni tudjon előbb családját és féltestvérét, Dicky-t is le kellett győznie.

Fekete hattyú

Lélektani dráma, Natalie Portman kitűnő alakításával, azaz egy szintén megérdemelt Oscarral. Darren Aronofsky filmje megmutatja azt, mi történhet akkor, ha egy álmot túlhajszolunk, ha mindenáron meg akarunk felelni a környezetünk elvárásainak.

Nina anyja árnyékában élve, a tökéletességre törekszik, a baletton kívül szinten nincs is élete. Amikor végre elérné célját és megkapja a Hattyúk tava főszerepét minden összeomolni látszik...

Február 17-én debütált a hazai mozikban a film, így ha valaki még nem látta, bőven van ideje jegyet váltani rá, és megtekinteni.

A további díjakat nyert filmeket, azaz a Benicio del Toro főszereplésével készült Farkasembert, a Toy Story 3-at, a Tim Burton rendezte Alice Csodaországbant, az Eredetet, valamint a Social Media – A közösségi hálót már DVD-n is megtekinthetjük.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása