Kultography

Egység + energia + szellemi út = Ai + ki + do

Egység + energia + szellemi út = Ai + ki + do

Bender Krisztina írása itt: - 2011-02-28 13:13

„Az igazi harcos mindig három fegyverrel rendelkezik: a békesség ragyogó kardjával; a bátorság, bölcsesség és barátság tükrével; valamint a felvilágosodás értékes drágakövével.”Az idézet Uesiba Moriheitől, a tradicionális alapokra épülő japán harcművészet, az aikido alapítójától származik.

Mert az aikido nem csak sport. Több annál. A fizikai mozdulatok mellett spirituális háttérrel bír, felsőbb eszmével, szellemiséggel áthatva, és úgy kombinálja a különböző technikákat, ahogy egy művész formálgatja alkotását. Az aikido maga a találkozás, az energia, a szellem összhangja.

Az aikidot űzők nem legyőzni vagy megsemmisíteni akarják az ellenséget.

Az aikido egy japán harcművészet, amelynek célja saját magunk fejlesztése, saját magunk legyőzése – meséli Csák Gergely 2. dan aikikai, aki 2005 óta a Zumm Aikido Egyesület elnöke. – Az a jó, amikor minden edzésen feszegetjük a határokat. A tanítványokat olyan harci szituációba helyezzük, amelyeket ésszel, ügyességgel, de az ellenfél megsebesítése nélkül kell végrehajtaniuk. Sosem erőszakkal vagy erővel.
Mitől igazán jó harcművész valaki?

Mivel az aikidoban nincsenek versenyek, és a cél, hogy mindkét fél, a támadó és a védekező is, sérülés nélkül ússza meg, nem lehet eldönteni, ki a jobb. Az aikidoban nem másoknál, hanem korábbi önmagunknál kell jobbnak lennünk. Az igazán „nagy” harcművészek nem attól nagyok, hogy véresre tudják verni az ellenfelüket, hanem attól, hogy elméjüket és testüket tökéletesen kiismerték, magukkal és a világgal összhangban, harmóniában képesek maradni. Ez az igazán kemény az aikidoban: erőszak nélkül reagálni az erőszakos világra. Akarat nélkül legyőzni másokat, de előbb legyőzni saját magunkat.
Miért művészetről beszélünk?

Mivel nincsenek versenyek, minden aikidos egyszerre harcos, modern kori szamuráj és egyben művész is: a mozdulatok művésze. Alkalmasint az aikido lágy táncművészethez hasonlít, máskor pedig végtelenül egyszerű és célszerű: az ellenfél egy pillantás alatt a földön fekszik. De művészet amiatt is, ami az aikidosokban belül játszódik le, miközben gyakorolnak. Jó esetben minden porcikájukkal átélik a mozgást és megértik a tanításokban rejlő filozófiát, ezáltal jobbak és többek lesznek korábbi önmaguknál.

Aki kedvet kapott, hogy kipróbálja az aikidot, vagy egyszerűen csak gyönyörködjön mások mozdulataiban, március 17-én megteheti: a Zumm Aikido Egyesület mestere, Csák Gergely és Havasi Zoltán az ELTE Sportnapján Aikido-bemutatót és nyílt (ingyenes) edzést tart.

Időpont: 2011. március 17. 16:00-19:00

Helyszín: ELTE PPK, 1075 Budapest,  Kazinczy u. 23-27

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása