Kultography

Éven át ünnepelnék: Örkény István jövőre lenne száz éves

Éven át ünnepelnék: Örkény István jövőre lenne száz éves

Bálint Ádám írása itt: - 2011-02-17 10:21

Egy évig tartó rendezvénysorozatot szerveznek Örkényben abból az alkalomból, hogy Örkény István 2012 április 5-én lenne száz éves. A legendás magyar író a régi pletykák szerint Österreicherről változtatta meg nevét a település nevével egyezőre.

Az elképzelések szerint többféle irodalmi vetélkedőt hirdetnének meg a fiataloknak, a középiskolások például egyperces novellapályázaton mérhetnék össze képességüket. Emellett emléktáblát is avatnának és a helyi könyvtár felvenné a híres író nevét - közölte a város jegyzője. Kollár Zsolt elmondta, hogy megkeresték az Örkény Színház igazgatóját (Mácsai Pált - a szerk.) aki ígéretet tett arra, hogy a társulat jövő áprilisában két előadást is tart Örkényben az évforduló alkalmából.

A helyi legenda szerint az eredetileg Österreicher vezetéknevet viselő fiatal írót Budapestre küldte apja a névváltoztatás elintézése miatt, de ő végül nem végzett semmit. Hazafelé vonatozva épp Örkény vasútállomására gurult be a szerelvény, amikor kinézett az ablakon, s meglátta a feliratot. Ekkor, hirtelen ötlettől vezérelve döntött az Örkény vezetéknév mellett, már csak azért is, mert így legalább nem kellett áthímezni a ruhadarabjait díszítő Ö. I. szignót - mesélte Örkény jegyzője.

A tervek szerint a születésnapi rendezvénysorozatra meghívják Örkény István két gyermeke is.

Forrás: MTI

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása