Kultography

Bemutatkoztak az új igazgatók

Bemutatkoztak az új igazgatók

Bálint Ádám írása itt: - 2011-02-02 16:51

Közös sajtótájékoztatón mutatkoztak be a Műcsarnok és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum (MMKM) újonnan kinevezett, illetve a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) és a Szentendrei Szabadtéri Múzeum (Skanzen) újabb vezetői periódusukat kezdő igazgatói szerdán Budapesten. E. Csorba Csilla, Krámli Mihály és Cseri Miklós pályázat útján, míg Gulyás Gábor kinevezéssel foglalhatja el a PIM, az MMKM, a Skanzen, illetve a Műcsarnok igazgatói székét.

Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár kiemelte: Gulyás Gábor az elmúlt években a debreceni Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ vezetőjeként nagy sikerű kiállítások sorával tette ismertté a nevét, így szakmai szempontból őt tartja a legmegfelelőbbnek a Műcsarnok élére. "Kinevezése nem politikai, hanem bizalmi kérdés" - fogalmazott.

Gulyás Gábor - többek között retrospektív kiállításokkal - nagyobb teret kíván szentelni a kortárs magyar művészeknek, és az épület falai közül kimozdulva a köztéri művészet bemutatásának. Az új igazgató felvetette egy regionális jelentőségű kortárs képzőművészeti biennále megrendezésének lehetőségét is, tervei szerint már 2014-től.

Eddigi munkájáról szólva E. Csorba Csilla emlékeztetett a PIM folyamatosan növekvő látogatottságára. Ez azt igazolja, hogy a múzeumból sikerült egy nyitott, látogatóbarát intézményt kialakítani, a PIM múzeumbusza pedig az ország egészével és a határon túli területekkel való kapcsolattartást is lehetővé teszi - jegyezte meg.

A régi-új főigazgató kiemelte a 14 iskola együttműködésével induló múzeumpedagógiai programjukat. Várható a PIM állandó Petőfi-kiállításának megújítása, valamint számos időszaki tárlat, többek között Tóth Árpád, Gárdonyi Géza, Karinthy Frigyes vagy Határ Győző életművéről, míg az intézmény távlati terve az I. kerületi önkormányzattal összefogva egy mesemúzeum létrehozása - árulta el E. Csorba Csilla.

Krámli Mihály legfőbb céljaként egy látogatóközpontú múzeum létrehozását jelölte meg. A 2009-ben két intézmény összevonásával létrejött MMKM egész múzeumhálózatot tömörít a fővárosban és vidéken, és az új főigazgató tervei szerint rövidesen kutatóhelyként is regionális jelentőségre tesz szert.

A Skanzen élén negyedik vezetői ciklusát megkezdő Cseri Miklós hangsúlyozta: a szabadtéri múzeum az elmúlt másfél évtizedben betagozódott a társadalmi tudatba, és immár 8 tájegységben 312 épülettel várja a látogatókat. A Skanzen továbbra is jelentős kutatóhely kíván maradni; de a tervek között szerepel egy középkori falu felépítése, illetve elkészült az erdélyi tájegység koncepciója is, amely 96 épülettel nyílhat meg 2014-15-re - mondta el a főigazgató.

Forrás: MTI

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása