Kultography

Lélek/be/vándorlók mesekönyve

Lélek/be/vándorlók mesekönyve

Kovács Anna Dóra írása itt: - 2015-06-21 09:00

Háy János: Hozott lélek című könyvéig talán el sem hisszük, mennyire együtt tudunk érezni alkoholista bányászokkal, házasságtörőkkel, népmesei hazugokkal és igazakkal. Minden egyes novella egy hozott lélek, egy megosztott élet, és mindegyikben ott vagyunk kicsit mi is. hay_slider.png

hay_hozott_lelek.jpg"Minden életnek egy változata van, az, amit élünk." - áll az idézet Háy János legújabb könyvének hátulján. Elsőre elfogadható állításnak tűnik, aztán ahogy haladunk fejezetről-fejezetre, egyre inkább elbizonytalanodunk. Mert ha ez az ember egy nagyvárosi házasságtörő férfiról, vagy egy részeg vidéki bányászról ír úgy, hogy abban én magamra ismerek, akkor ott valami nem stimmel. Vagy talán mégis?

A Hozott lélek minden egyes története tökéletesen emberi, tökéletesen életszerű és élet szagú. Mintha bekukucskálhatnánk mások életének sötét bugyraiba, vagy éppen legboldogabb pillanataiba. Mindezt tesszük olyan könnyedséggel és lelkiismeret furdalás nélkül, ahogy azt ritkán tehetjük. Csakhogy észre sem vesszük, az ismerősnek csengő történetekben kicsit otthonra talál a mi lelkünk is, és éppen ezért a tragikus fordulatok néha minket is kicsit megsebeznek. De ez csak olyan finoman zsibbasztó fájdalom, ami után könnyebb és tisztább minden, így könnyen a rabjaivá is válunk.

Mindez persze sehogy nem állhatna össze, ha nem lenne Háy magával ragadó, sodró írói stílusa, ami olyan könnyedén ragad magával és bilincsel le, hogy észre sem vesszük ahogy szalad az idő olvasás közben. Persze magától értetődő, hogy nem hat minden történet ránk ugyanazzal az elemi erővel. Ebben van egyrészt némi szándékos írói történet-rendezés, de sokkal inkább betudható annak, hogy egyes hősökkel hamarabb megtaláljuk a kapcsolódást, másokhoz kevésbé. Viszont a könyv közepe felé már egészen biztosan kialakul bennünk az érzés, hogy már-már keressük a kapcsolódást a szereplőkkel, éppen ezért a legelvetemültebb alakokat is képesek leszünk megérteni és együtt érezni velük, még akkor is ha versenyszerűen röhögnek mások nyomorán, házasságokat rombolnak szét, vagy éppen saját anyjukat szeretnék egy jól irányzott áramütéssel a túlvilágra küldeni.

A Hozott lélek egy újabb remek mű Háy János tollából, akinek persze nincs szüksége arra, hogy bizonygassa egyike a legjobb kortárs magyar íróknak, de ha bárkinek is kétsége lenne - nos, olvassa el a Hozott lelket. Egy könyv, ami nem csak arról mesél, hogy ki honnan hozhatja a lelkét, de azt is, hogy igazából ez nem is számít, mert minden életben összekacsinthatunk saját magunkkal. Háy János vándorló lelkei néhány percre otthonra találnak bennünk, hogy aztán ezek otthagyott lábnyomaiból kirajzolódjon kicsit a saját lelkünk is. 

Háy János: Hozott lélek című könyve az Európa Könyvkiadó gondozásában jelent meg. 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása