Kultography

Zene, duma és daltemetés városa lesz Budapest

Zene, duma és daltemetés városa lesz Budapest

Kultography írása itt: - 2015-04-19 15:19

Heti hírösszefoglalónkban ismét helyet kapnak az elmúlt napokban bejelentett sztárfellépők, egy különleges előadás a Dumaszínháztól és persze szó esik a Budapesti Tavaszi Fesztivál egyik vendégének különös búcsújáról. hirslide.png

Április utolsó napján nyit a Barba Negra Track

voltfesztival_2013_94.JPGA koncertek közül kezdjük egyből a legfrissebb hírrel: július 7-én egy igazi piros betűs ünnepnek, a Rock by the River fesztiválnak ad otthont a Track. Ennek keretein belül nem más, mint a legendás Dream Theater teszi tiszteletét az újbudai szórakozóhelyen. Hogy melyik két, hasonlóan a progresszív metal stílusban mozgó csapat kíséri majd őket, az maradjon egyelőre titok. Néhány nappal ezután, július 19-én aztán egy igazi „ereszd el a hajam” bulira számíthat, aki a Track-et választja, ugyanis újra hazánkba látogat az ír kocsmapunk egyik legnépszerűbb amerikai képviselője, a Flogging Molly.

Hazai frontról több olyan banda is megfordul a nyitott szórakozóhelyen a nyár folyamán, akik sehol máshol nem lesznek láthatóak Budapesten az idei szabadtéri szezonban. Ilyen a 40. születésnapját ünneplő VHK, a Kowalsky meg a Vega, a Road, a Karthago és a szintén 40. szülinapját ünneplő Piramis. És hogy kik jönnek még? A Trackben koncertezik majd a nyitó hétvégén a Hooligans és a The Carbonfools, később pedig olyan külföldi nagyágyúkat üdvözölhetünk, mint a Sonata Arctica, az Accept, az Arch Enemy, a Papa Roach (képünkön), a Cannibal Corpse és a Sepultura.

Manu Chao és Wu-Tang Clan a Parkban

Tavalyelőtt teltházas, mintegy két és fél órás fiesztán élvezhettük a Budapest Parkban Manu Chao produkcióját, amely akkor az“év koncertje” jelzőt kapta a kritikusoktól. Idén július 13-án egy fergeteges ismétlésre számíthatunk, ahol a népszerű dalairól ismert, szociális elkötelezettségéről, kozmopolita mivoltáról és harciasságáról híressé vált Manu Chao három társával újra elhozza a La Ventura műsorát a Parkba.

Szinte nincs olyan, a hip-hop világát valamennyire is ismerő zenehallgató, aki ne találkozott volna a Wu-Tang Clan nevével; az 1992-ben alakult formáció ugyanis számtalan nagylemez, fellépés és szókimondó rapsláger után ma megkérdőjelezhetetlenül trónol a műfajdicsőség csarnokában. Az elmúlt években a zenekar körül felpörögtek az események, amelyek középpontjában leginkább a hét esztendő után – tavaly decemberben – kiadott friss stúdióalbum, a társaságot ismét összehozó A Better Toworrow  állt. A Wu-Tang Clan július 7-én lép fel a Budapest Parkban.

Sziget: újabb nagy nevek

lb_buli_utan.jpgLélegzetelállító vizuálokkal és a legnagyobb bulival érkezik Avicii a Sziget Nagyszínpadára. A svéd szupersztár generációjának legmenőbb electro house előadója, a komoly tradíciókkal rendelkező svéd elektronikus zenei iskola house tagozatának legtehetségesebb növendéke, aki huszonévesen már az utóbbi idők legnépszerűbb és legtöbbet játszott partihimnuszait jegyzi.
Fred Durst és stílusteremtő zenekara, a Limp Bizkit (a képen) a Significant Other és a Chocolate Starfish... című albummal robbant be a köztudatba a 2000-es évek elején. Minden idők egyik legsikeresebb újhullámos metál zenekaraként több mint 50 millió lemezt adtak el világszerte. Bizonyára a Szigeten az újabb dalaikat is hallhatjuk az olyan nótáik mellett, mint a Rollin’, a Break Stuff, a My Generation vagy a Behind Blue Eyes.
10 éves fennállását ünnepli idén a Los Angeles-i Hollywood Undead, akiknél zúzós metal riffek, szókimondó rap szövegek és pop-elemek, dallamos refrének és néhol brutális energiák keverednek. Nem véletlen, hogy a hattagú, általában maszkokba bújó csapat idén márciusban megjelent Day of the Dead című negyedik lemeze volt az egyik legjobban várt rockalbum 2015-ben.
És akik még „útlevelet” kapnak a Sziget Fesztiválköztársaságba: a pandamaszkos német rapper, énekes, producer és tervező Cro, az őszinte, szenvedélyes és tempós rockot játszó The Gaslight Anthem, Virginia leghíresebb reggae-dub-pop formációja,a Soja, illetveegy brazil drum and bass DJ és egy brit MC világrengető párosa, vagyis Dj Marky & Stamina MC.

10 éves az Irie Maffia: jubileumi koncert a Budapest Parkban

A napokban jelent meg a Sziget Fesztivál 2015-ös himnusza, mely az Irie Maffia: Easy as One, Two, Three című vadonatúj dala. A szerzemény egyszerre naprakész, újító és tipikusan Irie Maffiás. Nem csoda, hiszen erről a kettősségről szól a zenekar egész idei éve: egy évtized megünneplése, nosztalgia, visszaemlékezés, és egyben egy vadonatúj album megjelenése, és a második évtized elkezdése. 2015. április 30-án a Budapest Park színpadán nagyszabású koncertet ad a zenekar. A színpadon régi tagok és lemezeken közreműködő vendégművészek is felbukkanhatnak majd.

Ákos új kislemezzel örvendeztette meg rajongóit

akos_ebredjmellettem_small.jpgÁkos a napokban mutatta be új dalát Ébredj mellettem címmel. A dal zenéjét Hauber Zsolt jegyzi, akivel annak idején közösen alapították a Bonanza Banzai zenekart. Mint köztudott, hosszú idő után újra együtt dolgoznak: közel egy éve jelent meg a közös munka első gyümölcse Újrakezdhetnénk címmel, ezt 2014 őszén a nagy sikerű Igazán EP követte.A legújabb maxi kiadvány digitális formátumban jelent meg, rajta a címadó dal mellett két remix, valamint további két koncertfelvétel is hallható, melyeket a 2014. decemberi, telt házas Budapest Sportarénás előadásokon rögzítettek.A címadó szerzeményhez egy szöveges videó is készült, méghozzá Ákos kézírásával – a klip megtekinthető ITT. Az Ébredj mellettem a tervek szerint helyet kap az ősszel megjelenő új Ákos-stúdióalbumon is.

 

Dumaszínház, nem csak gyerekeknek

vicces_kiralykisasszony_kallai_toth_anett_foto_50.jpg

 

A Dumaszínház mutatta be szombaton a Vicces, királykisasszony?! című humorelméleti mesejátékot. A furcsa műfaj egy elsősorban kisiskolásoknak szóló gyermekdarabot takar. Főszereplője Ildikó királykisasszony (Kiss Diána Magdolna), aki igazán vicces férjet keres magának, ám a kérők kiválasztásának furcsa módja van: akit nem talál eléggé humorosnak, annak a fejét veszik. A Szabó Borbála által rendezett darab, a MANNA, a Váci Dunakanyar Színház, a tatabányai Jászai Mari Színház és a Dumaszínház koprodukciója mégsem véres tragédia, hanem egyszerre humoros és elgondolkodtató. „Mivel a Dumaszínházban eddig is rendszeresen voltak gyermekelőadások, és Szabó Borival is számos produkcióban működtünk együtt, ezért gondoltuk, hogy jó helye lenne itt az előadásnak” - vallja Litkai Gergely. - A tematikája is közel áll hozzánk, hiszen egy királykisasszony megnevettetése a különböző humorstílusokat képviselő kérők feladata.”

 

Egy világhírű daltól búcsúzunk Budapesten

 

sinead-o-connor.jpgJavában zajlik a Budapesti Tavaszi Fesztivál, amely idén is számos világsztárt csalogatott a fővárosba. Idén a fellépők között van Sinéad O'Connor is, aki nem először jár itt, de pár napja egy érdekes bejelentéssel élt Facebokk-oldalán: a budapesti koncerten utoljára énekli el Nothing Compares 2 U című dalát, amely talán legismertebb dala. A döntést nem indokolta, de egy "régi barátjának" nevezte a dalt, akitől most búcsút vesz. Az eredetileg Prince által jegyzett szerzeményt 1990-ben ismerhette meg a közönség a kopaszra nyírt fejéről ismert O'Connor előadásában.

Az énekesnő azóta számos remek albumot tudhat a háta mögött, összekötötte a bajszát a katolikus egyházzal, lázadt, megbékélt, de még mindig őrzi azt az egyediséget és professzionalizmust, ami alapján biztosak lehetünk abban, hogy emlékezetes élmény vár az április 21-i koncert közönségére. Jegyinformációk és további érdekes programok a Budapesti Tavaszi Fesztivál hivatalos honlapján érthetők el. 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása