Kultography

Olvass a szabadban! Kultography tavaszi könyvmustra

Olvass a szabadban! Kultography tavaszi könyvmustra

Kultography írása itt: - 2015-04-15 15:00

Végre megérkezett az igazi tavasz, és mi lehet jobb annál, mint egy nagy adag kávéval kiülni a teraszra, vagy épp kilátogatni a közeli parkba, és belefeledkezni egy jó könyvbe, miközben az arcunkat melengeti a napsugár. Megkönnyítvén a választást, íme 5 remek könyv, amik közül mindenki megtalálhatja a kedvére valót, legyen szó obszcén krimiről, buja történetekkel fűszerezett romantikus regényről vagy épp horror-szatíráról, mely egy öngyilkos pilóta lelki világába kalauzol el minket.

befunky_collage.jpgcovers_333401.jpgKyril Bonfiglioli: Mortdecai

A Gabo Kiadó magyarul is megjelentette Kyril Bonfiglioli hetvenes évekbeli Charlie Mortdecai-trilógiáját, ami a januárban debütált Johnny Depp-film alapjául szolgáló három regényt tartalmazza, egy kötetben. A történet szerint Charlie Mortdecai egy a negyvenes éveiben járó, nem túl fitt műkereskedő, aki egy ellopott Goya-festményt akar külföldre csempészni. A dolog azonban közel sem olyan egyszerű, a rendőrség, egy megzsarolt politikus és még számtalan nehézség vár hősünkre, míg célját eléri. Kyril Bonfiglioli regénye nem a széplelkű olvasóknak szól, a gusztustalan poénok, a durva és erőteljesen szókimondó stílus az érzékenyebb lelkületűeknél könnyedén kiverheti a biztosítékot. Azonban, ha valaki élvezettel olvas obszcén történeteket, melyben a herébe vezetett áram és a patakokban folyó vér az uralkodó, akkor minden bizonnyal harsány nevetéssel jutalmazza majd Mortdecai három történetét.

az_orszem.jpgMonica McCarty: Az Őrszem

A középkorba, azon belül is Skóciába repíti olvasóit Monica McCarty egy romantikus történet erejéig Az Őrszem című regényében, amely a General Press Kiadó gondozásában jelent meg. A Felföld rettegett fiai-sorozat harmadik darabjában Robert the Bruce Skócia függetlenségéért harcol. Mindehhez rettenthetetlen harcosokat toboroz, és egy olyan legendás csapattal próbálja megszerezni a trónt, melynek Arthur Campbell, a tökéletes felderítő és kivételes képességekkel rendelkező katona az egyik alapembere. Campbell különleges feladatot kap, be kell férkőznie az ellenséges MacDougall klán soraiba, és ki kell fürkésznie terveiket. A dolog egyetlen szépséghibája egy méz szőke hajú, csodálatos leány, aki történetesen a klánfőnök lánya... A kalandos szerelmi szállal és buja történetekkel átszőtt regény igazi tavaszi csemege, rettenthetetlen harcosokkal és véres csatákkal megspékelve, hiszen mit ér a szerelem némi véres küzdelem nélkül?

lany_a_hegyen.jpgJoyce Maynard: Lány a hegyen

Joyce Maynard új regényében a Nyárutó jól bevált formátumához nyúlt vissza: a főhős gyermekkori emlékein keresztül építi fel a történetet, felnőttszemmel tekintve vissza a gyermeki ártatlanság ködébe burkolózó képekre. Ám a Lány a hegyen egy keserédes családi történet mellet vérbeli krimi is, ami a lapokhoz szögezi az olvasót. Viszont gyerekfejjel egy sorozatgyilkos által rettegésben tartott környéken lakni legalább ugyanannyira izgalmas, mint amennyire rémisztő. Az álmos, unalmas nyári hőségben a kamaszodó Rachel és húga, Patty magánnyomozásba menekülnek életük, számukra még máshogy fel nem dolgozható problémái elől, és sokkal messzebbre merészkednek, mint kellene. Letehetetlen krimibe oltott családi dráma, ami egyszerre nagyszerű korrajz és egy, az emlékek mélyére vezető út. Óhatatlanul felidézi a gyerekkorunk nyarait és a képzeletünkben a hátsó kertben bujkáló szörnyeket - csak itt a szörnyek valóságosak. A fajsúlyosabb történetek kedvelőinek ideális tavaszi-nyári olvasmány, de erdei kirándulásokra, tisztásokon ejtőzésekre inkább ne ezt vigyük magunkkal, ha nem akarunk egyfolytában hátrapillantgatni a vállunk felett. A regény a Cartaphilus Kiadó gondozásában jelent meg.

tulelo.jpgChuck Palahniuk: Túlélő

Van olyan, amikor az élet felülír minden fikciót: ez történt március közepén is, amikor Andreas Lubitz, a Germanwings pilótája szándékosan hegynek vezetett egy utasokkal zsúfolt repülőgépet. Ekkor esett ki a kezemből Chuck Palahniuk Túlélő címmel újra kiadott regénye, amelynek főhőse, egy öngyilkos szekta utolsó tagja úgy kíván véget vetni az életének, hogy elfoglalja egy utasszállító pilótafülkéjét.
A Harcosok klubjának írója azonban nem jós, hanem az amerikai társadalom (vagy nevezzük nyugodtan nyugatinak, fogyasztóinak, istentelennek) éles szemű bírálója. A Túlélő sem katasztrófatörténet, hanem maró szatíra a fanatizmusról és arról a világról, amely nem csak a szektákkal, de úgy általában magával sem tud mit kezdeni.
Tény: kevés megosztóbb író van a kortárs amerikai irodalomban Palahniuknál. És arról sem lehet megfeledkezni a Túlélőt olvasva, hogy nagyot változott a világ a regény első kiadása, 1999 óta. Ám azok, akik szeretik ezt az igazán beteg világot, a szerző egyik legkiválóbb regényét olvashatják a Cartaphilus Kiadó gondozásában.

papirvarosok.jpgJohn Green: Papírvárosok

Ennek a könyvnek már a borítója is a zöldbe csábít a maga „zöldségével”. John Green amúgy pont nem az az író, aki zöldségeket beszélne és vetne papírra, ezt már bizonyította a Csillagainkban a hibával is. Aligha hiszem, hogy létezik e hazában olyan tinédzser, aki legalább ne hallott volna a két rákos fiatal szerelméről, amelyet Shailene Woodley és Ansel Elgort érzékeny alakítással vitt vászonra. Green már abban a történetben is megmutatta, hogy úgy fog szívhez szólóan a tolla, hogy közben nem lesz csöpögős. Márpedig ez nagy barbatrükk, sok író bukik orra ezen a vékony választóvonalon. Ám a Gabo Kiadó szemüveges szerzője ezúttal is véghez viszi azt a bravúrt, amire a Csillagainkban és az Alaska nyomában című műveiben is rácsodálkozhattunk. A Papírvárosok megint az ifjúság (lelki)világára tárja ki az ajtókat: főhősünk (Quentin Jacobsen) fő szabadidős tevékenysége az, hogy távoli áhítattal csodálja az igen belevaló Margo-t. Így aztán dob egy hátast, amikor minden előzmény nélkül a lány - nindzsának öltözve - kinyitja Quentin ablakát, bemászik rajta az életébe, és magával invitálja egy nagy fantáziával kitervelt bosszúhadjáratra, amibe a srác hülye lenne nem fejest ugrani. A nagy kalandot viszont másnap a suliban nagy pofára esés követi: a mindig is rejtélyektől övezett Margo köddé vált. És az igazi kaland csak itt kezdődik Quentin számára, ugyanis néhány aprócska jelet követve „magánnyomozásba” kezd, és olyan dolgok derülnek ki számára a lányról, amiket soha nem hitt volna.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása