Kultography

Könyvek a fa alá - ajándék tippek karácsonyra

Könyvek a fa alá - ajándék tippek karácsonyra

Kultography írása itt: - 2014-12-18 12:37

slider_jpg.jpgA karácsonyi ajándékvásárlás utolsó hajrájában mindig jól jön pár tipp, mikor már eluralkodik rajtunk a pánik, hogy vajon mit is vegyünk szeretteinknek. Segítségképpen, összeállításunkban 5-5 könyvet mutatunk be gyerkőcöknek, csajoknak, pasiknak, amelyik közül bármelyik is kerül a fa alá, a siker és az öröm garantált.

5 könyv gyerkőcöknek, kamaszoknak

max.jpgHohol Ancsa: Max, a barátság nyomában

Az óvodás korú csöppségeknek ideális választás lehet Max, a kis dinó kalandjait elmesélő könyvecske.  Az egészen biztos, hogy mindenkinek van egy legeslegjobb barátja valahol a nagyvilágban. Legalábbis Max, a kis dinó így gondolja. Pontosabban meg van róla győződve, ezért hát elindul, hogy megkeresse. Egy nem mindennapi útitárs kíséretében rengeteg izgalmas kalandban lesz része, és számos különleges ismerősre is szert tesz. De vajon megtalálja-e Max azt, amit keresett? Ki tudja, talán karácsonyra még ez is kiderül! Hohol Ancsa meséje Gombos Gáspár illusztrációval, a Manó Könyvek gondozásában jelent meg.

Oszkár, a kistigris - Karácsonyi kifestő

Ha az apróságokat azonban egyelőre még jobban leköti a színezés, mint a betűk világa, akkor érdemes ezzel az aranyos kifestővel meglepni őket karácsonyra. Hamarosan beköszönt a tél, közeledik a karácsony. Oszkár, a kistigris és Piri, az egérke is nagyon várja már az ünnepet! Nagy izgalommal észülődnek: madarakat etetnek, szánkóznak, hógolyóznak, süteményt sütnek, karácsonyfát díszítenek. Az ünnep estéjén eléneklik együtt a kedvenc karácsonyi dalukat. Színezés közben a gyerekek végig követhetik Oszkár és Piri karácsonyi kalandjait. A kifestő az MRO Historia Könyvkiadó gondozásában jelent meg.

egyszervolt.JPGAlbert Barillé: EGYSZER VOLT... Az emberiség történetének képes enciklopédiája

A kisiskolás korosztályban biztos sikert arat Albert Barillé Egyszer volt... sorozatának legújabb darabja, Az emberiség történetének képes enciklopédiája. Az enciklopédia Albert Barillé Egyszer volt... című híres és méltán népszerű rajzfilmsorozata alapján készült. A Föld keletkezése, az ember története megjelenésétől napjainkig, fontos találmányok, nagy felfedezők - egy csodálatos időutazás több mint száz tematikus oldalpáron, rengeteg színes illusztrációval és fotóval, valamint egy kisszótárral, ahol a kevésbé ismert fogalmakat magyarázza meg egyszerűen a Mester. Az átfogó enciklopédia - akárcsak a rajzfilmsorozat - játékosan, mégis érthetően és jól követhetően mutatja be az emberiség történetét. Barillé enciklopédiája a Manó Könyvek gondozásában jelent meg.

Steven Isserlis: Miért csapott Beethoven a lecsóba?

Steven Isserlis regénye a kiskamasz korosztályt célozza, különösen azokat a fiúkat és lányokat, akiket érdekel a komolyzene. A szerző így vall Miért csapott Beethoven a lecsóba című könyvéről: "Talán ismered azt az érzést, amikor van két barátod, akik nem ismerik a másikat, de biztos vagy benne, hogy jól kijönnének egymással, és minden vágyad, hogy végre összeismerkedjenek – hogy aztán reményeid szerint első látásra megkedveljék egymást. Nos, ez volt az igazi oka annak, hogy megírtam ezt a könyvet. Én magam elég szerencsés voltam, hogy gyerekkoromban találkozhattam ezekkel a zeneszerzőkkel – e zseniális, olykor hihetetlenül nehéz természetű, máskor nagyon szórakoztató, de mindig csodálatosan elevennek ható emberekkel. És azt akartam, hogy te is megismerd őket, és életre szóló barátságot köss velük. A könyvben megpróbáltam a lehető leghitelesebb lenni. Szerencsére semmi szükség nincs rá, hogy a zeneszerzőkkel kapcsolatban a fantáziámra hagyatkozzak – ők maguk sokkal meglepőbb dolgokat produkáltak, mint bármi, amit ki tudnék találni.” Isserlis regénye a Rózsavölgyi és Társa Kiadó gondozásában jelent meg.

poison.JPGKresley Cole: Az Arkánum Krónikák 1. - Méreghercegnő - Keménykötés

Egy újabb tini sorozat ütötte fel a fejét, amelynek főhőse ezúttal a tizenhat éves Evangeline Evie Greene, aki irigylésre méltó életet él mígnem rémisztő hallucinációi támadnak. Amikor egy apokaliptikus esemény megtizedeli louisianai szülővárosának lakosságát, megölve mindenkit, akit szeret, Evie rájön, hogy a hallucinációk voltaképpen a jövőre vonatkozó látomások voltak amelyek továbbra sem szűntek meg. Az életéért küzdő és válaszok után kutató lány kénytelen segítséget kérni a lápvidék rossz oldalán élő osztálytársától, Jack Deveaux-tól. De egyedül egyikre sem képes. A meglehetősen hosszú bűnlajstrommal rendelkező Jack, a maga komisz vigyorával és kirívó viselkedésével, nem olyan fiú, akivel Evie barátkozni szokott. Bár egyszer már gúnyt űzött Evie-ból és mindabból, amit képvisel, Jack most mégis vállalja, hogy megvédi a lányt. Evie tudja, hogy nem bízhat feltétel nélkül a fiúban, de vajon képes lesz neki ellenállni, ha egyszer letörli a képéről azt a komisz vigyort? Az Akvárium Krónikák a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában jelent meg.

 

5 könyv csajoknak

739377.jpgSheila O'Flanagan: Teérted mindent - Vagy mindent a szerelemért?

Sheila O'Flanagan igazi ír bestsellerrel rukkolt elő, ami nem csupán szórakoztató és izgalmas, de egyben kellőképp provokatív is. Lainey Ryan élete viharos időszakába lép. Korábbi kapcsolatai egymás után fulladtak kudarcba, így nem csoda, hogy az aktuális szerelem is hemzseg a kérdőjelektől. Vajon a potenciális nagy Ő is csak csalóka délibáb, vagy épp ő lesz a kulcsa Lainey boldogságának? Olaj a tűzre, hogy anyja, akivel szinte idegenként tekintenek egymásra, Dublinba látogat. Az ismert feminista Deanna mindig fölényesen elutasítja lánya választásait - különösen, ami a férfiakat illeti. Pedig Lainey most legkevésbé az ő kőkemény ítéletére kíváncsi. Anyja élete azonban jóval többet rejt annál, mint amiről Lainey-nek tudomása van. Lassacskán oszladozik a köd, és Deanna végre feltárja hosszú ideig rejtegetett családi titkait, Lainey pedig rádöbben, hogy minden ember (még a férfigyűlölő feminista is) holtig tartó szerelemre vágyik. Néha azonban a régi álmokat el kell engedni ahhoz, hogy az ember végül rátalálhasson arra, amit annyira keresett. O'Flanagan regénye az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg.

Dani Atkins: Összetörve

Dani Atkins új regénye szívet melengető mese a szerelemről és a második esélyről. Rachel élete tökéletes. Jóképű párja, nagyszerű barátai vannak, és néhány héten belül egyetemre megy. Sosem volt még ilyen boldog. De egyetlen szívdobbanásnyi idő alatt kifordul a sarkaiból a világ. Öt évvel később Rachel még mindig nem tette túl magát a tragédián, amely mindent megváltoztatott. Hosszú idő után először tér vissza a szülővárosába, és nem tud szabadulni a gondolattól: mi lett volna, ha. Aztán egy esés következtében kórházba kerül. Miután felébred, azzal szembesül, talán mégis valóságos az élet, amiről álmodott. Képtelen megbízni a saját emlékeiben, ezért egyre mélyebbre merül ebben az új világban, ahol az elveszített férfi életben van, de ő mégis valaki más menyasszonya. Atkins új regénye a Gabo Kiadó gondozásában jelent meg.

tn6_b1285102.JPGPataki Éva: és megint nagymama

A Nőből is megárt a nagymama főhősének újabb kalandjait olvashatjuk Pataki Éva legújabb regényében. Újabb kalandokra röppen a ,,régi" nagymama, újabb unokákkal. Persze, hiszen ő szinte nem is öregszik, nincs még fogytán a fiatalos lendülete; ráadásul egy vonzó, új férj oldalán bukkan föl. Az egyik vidám unokás kaland azonban elég siralmasan végződik: a nagymama kórházban köt ki. És az már csak természetes, hogy ekkor minden dolgot kissé átértékel. Pataki Éva második ,,nagymama-regénye" nem okoz csalódást: több generáció küzdelmes és szép együttéléséről beszél. A humora rezignált, az öniróniája maró, finom lélektani elemzései pontosak. Bölcs és szórakoztató. Dédszülőktől dédunokákig mindenkinek élmény. Pataki Éva új regénye az Athenaeum Kiadó gondozásában jelent meg.

George R.R. Martin: A Hét Királyság lovagja: Történetek A tűz és jég dala világából

Trónok harca rajongóknak kötelező olvasmány, George R.R. Martin A Hét Királyság lovagja című könyve. A Királyvár nyomornegyedében malacokat hajkurászó Dunk élete először akkor vett váratlan fordulatot, amikor egy kóbor lovag maga mellé vette fegyverhordozónak. Tíz évvel később az újdonsült lovag élete újabb fordulatot vesz, amikor első lovagi tornáján a Targaryen-ház tagjaival vívhat. Ám aki sárkányokkal táncol, könnyen megégetheti magát. George R.R. Martin A Tűz és Jég dalával párhuzamosan írt kisregényei Westeros múltjába visznek el minket, amikor még a sárkánykirályok uralják a Hét Királyságot, ám hatalmukat belviszályok és trónkövetelők fenyegetik - veszélyes és izgalmas idők egy kóbor lovag és fegyverhordozója számára. George R.R. Martin kötete az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg.

covers_317081.jpgAnn Leckie: Mellékes igazság

Ann Leckie regénye igazából mindkét nem számára érdekes lehet, hiszen maga a könyv is egy nemsemleges társadalomban játszódik. Ez a tulajdonsága igaz a magyar nyelvben kevésbé jön ki, de nem véletlenül emlegetik az általában hanyagolt gender kérdéskört is ilyen szinten érintő sci-fit különleges alkotásként. Hiszen az olvasó agytekervényit is teljesen másként mozgatja meg, amikor fogódzó nélkül próbálja eldönteni, egy adott karakter férfi-e vagy nő. A számunkra egyértelmű sémák semmit nem jelentenek ebben a világban, ami rákényszerít, hogy a saját, sokszor korlátozó látásmódunkkal is szembenézzünk. Az (nem csak nemi) identitás kérdése erősen jelen van a történetben, amelyet főhősünk, Breq szemén keresztül, vele egybeolvadva élhetünk át. Breq katona, egy távoli, jeges bolygón próbálja teljesíteni éppen adott küldetését, miközben egy másik történet is kibontakozik a szemünk előtt. Megismerjük Breq különös, izgalmas múltját és az utat, amelynek végén magára maradt ezen a kietlen helyen. Ahol már csak a bosszú hajtja... A lassan kibontakozó, fantáziadús hard-sci-fik kedvelői biztosan nagy örömét leli a Gabo gondozásában megjelent regényben.  

 

5 könyv pasiknak

barnes_almatlanok.jpgAdrian Barnes: Álmatlanok

Egy nap Vancouver lakossága azt tapasztalja, hogy senki, vagyis szinte senki nem aludt előző éjjel. Másnap ugyanez történik. Harmadnap megint. Kiderül, hogy az egész világ ugyanabban a bajban szenved. Csupán néhányan maradnak az alvás képességének birtokában, ráadásul mind ugyanarról álmodnak: egy furcsa, aranyszínű fényről. Hat napnyi teljes alvásmegvonás után bekövetkezik az alvásdeprivációs pszichózis. Négy hét után a test belehal. A két időpont között pedig elszabadul a pánik és a pokol. Egy bizarr új világ jön létre, amelyben azok veszik át a vezetést, akik korábban a társadalom peremére szorultak, és az új hatalom egészben nyeli le a régit. Adrian Barnes bemutatkozó regénye a legvadabb posztapokaliptikus rémálom - nem véletlenül jelölték érte az Arthur C. Clarke-díjra, és tekintik a kortárs sci-fi egyik legizgalmasabb és egyben legfélelmetesebb új hangjának. Adrian Barnes regénye az Agave Kiadó gondozásában jelent meg.

Gordon István: Gurulunk, repülünk…

Gordon István új könyve érdekességekkel kápráztatja el a mérnöki hajlammal megáldott férfi olvasókat a tudomány és a technika világából. Az időnként nosztalgikus írások megidézik a tudomány nagy alakjait, akiknek életéből olyan epizódokat is megismerhetünk, amelyekről eddig még nem vagy csak keveset hallhattunk. De kirándulást tehetünk az autók birodalmába is, amely során megelevenedik előttünk a kétütemű kocsik világa, a szocialista korszak néhány autócsodájának története, választ kaphatunk arra, milyen járgányon utazott – utazik – a pápa, és nyomon követhetjük az autós sebességi rekordok alakulását is. Majd a levegőbe emelkedünk, és legendás repülőgépek históriájából kapunk ízelítőt. A szerző a világűrbe is elkalandozik, többek között olyan témákkal foglalkozva, mint a Marson lévő esetleges vízkészlet kérdése, vagy a Föld mágneses terének problematikája. Végül a kötet néhány írása a történelem és tudomány viszonyát érinti, kitérve a gőzgép megszületésének érdekes epizódjaira, vagy a XX. század kevésbé ismert, a történelem menetét is befolyásoló technika- és tudománytörténeti eseményeire. Gordon István könyve a Corvina Kiadó gondozásában jelent meg.

letoltes.jpgMedveczky Balázs: Vigyázat, genyorok!

Politikai érdeklődéssel megáldott férfiak számára tökéletes választás lehet Medveczky Balázs szatírája, a Vigyázat genyorok. A könnyesen nevettető, fájdalmasan  megmosolyogtató regényt nem lehet letenni, ha belekezdünk együltő helyünkben végig olvassuk. Te mit tennél, ha megcsömörlöttél volna attól, hogy már az sem igaz, amit a politikusok kérdeznek? És mit tennél, ha a politikai hatalom fejéről kiderülne, hogy egy másik planéta, a Genyor bolygó szülötte? Takács Béla, a számvitel avatott professzora - a sors furcsa pszichológiai hadviselésének köszönhetően - végtelenül kiábrándult a cinikus politikai életből. Nem hisz abban, hogy az egyén változást érhet el a társadalmi és politikai csatározások színterén. Következetesen zárkózik el az állásfoglalástól, mígnem ifjú és természetesen gyönyörű kolléganője ráveszi, hogy álljon annak a civil szerveződésnek az élére, amely meg akarja akadályozni, hogy a miniszterelnök egy természetvédelmi területen kaszinóvárost építsen. A szerző ebben a sziporkázóan szellemes politikai szatírában keresi a válaszokat kínzó kérdéseinkre ma, a 21. század elején, Magyarországon, a Földön. Medveczky Balázs szatírája az Art Nouveau Kiadó gondozásában jelent meg.

Leon Uris: Mila 18

Leon Uris újabb grandiózus könyvvel ajándékozza meg a tettre kész történelem szerető olvasókat. 1939. szeptember 1-jén a német csapatok átlépik a lengyel határt, s ezzel kezdetét veszi a második világháború. A megszálló németek először csak jogaikat csorbítva alázzák meg a zsidóságot, majd gettókba terelik őket, végül pedig kezdetét veszi a népirtás. A lengyel zsidóság egyedül áll szemben a náci terrorral, saját honfitársaik, a lengyelek elzárkóznak a segítségnyújtás minden formája elől. Uris döbbenetes erejű regényének cselekménye a háborúnak azt az időszakát meséli el, amikor a varsói gettó lakói fellázadnak elnyomóik ellen, és házi készítésű fegyverekkel, valamint puszta ököllel szállnak szembe a Wehrmacht tankjaival. A város romjain folytatott küzdelem 47 napig tart, de végül csak néhány túlélő marad. Leon Uris könyve a Partvonal Kiadó gondozásában jelent meg.

covers_322509.jpgTom Rob Smith: A tanya

Anyák és fiúk kapcsolatáról ritkán beszélnek, pedig igazán érdekes viszonyrendszerről van szó. De amennyire érdekes is, annyira érzékeny téma ez, mindkét fél számára. Míg egy apa-figurát sokszor egyszerűen leírnak jóként vagy szörnyűként, addig az anyák egyfajta gyűlölöm-szeretem kapcsolattá válnak a fiúk számára. Legalábbis kívülről ilyennek látszik ez a gyakran túl szoros ragaszkodással és folyamatos elválási próbálkozásokkal fűszerezett kapcsolat. Mert belülre ritkán engednek a résztvevői, mintha írni is nehéz lenne róla. Nos, Tom Rob Smith ezt a falat töri át A tanyával, igaz egy nem mindennapi, bűnügyi köntösbe csomagolva. Főhőse, Dan éppen a szüleitől való, gyakorlati elszakadás utolsó fázisához érkezett, már rég nem lakik otthon de az egyik "főbérlőt" csak egy másikra, idősebb és pénzesebb szerelmére cserélte. Szülei nemrég visszaköltöztek Svédországba, anyja szülőföldjére, hogy itt éljék le békés nyugdíjaséveiket egy romantikus tanyán. Egy nap azonban egy hidegzuhannyal felérő telefonhívást kap apjától arról, anyja megbolondult. Ám, mielőtt gépre pattanhatna, hogy beteg édesanyja mellett legyen, a nő érkezik meg hozzá, és a férjét inkrimináló, szörnyű összeesküvés történetébe kezd. És Dannek kell eldöntenie, hogy igazat mondd-e, vagy valóban megtébolyult. A regény a Gabo Kiadó gondozásában jelent meg.  

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása