Kultography

Kultography 2014-es fagyizó Top 10

Kultography 2014-es fagyizó Top 10

Kultography írása itt: - 2014-07-31 13:58

Ha nyár, akkor fagylalt. Imádjuk. Ez nem változik. Éppen ezért idén is összeállítottuk kedvenc (budapesti) fagylaltozóink listáját. Vannak új kedvelt helyeink, de több olyan hely is akad a listán, amelyikért évek óta rajongunk.

gelartoslider.jpg

Gelateria Pomo D’oro

giannifagyi.pngMegunhatatlan. A Gianni nevével fémjelzett étterem fagyizója, átellenben a vendéglővel. Isteni fagylaltok, amelyeket lapáttal mérnek. A mentás citrom mennyei, akárcsak az angol puncs, az erdei gyümölcs, az eper és a jávai csoki, de igazából egyik ízre sem lehetett eddig panaszunk.

Egy adag fagylalt 300 forint, azonban az adagok a megszokottnál nagyobbak, körülbelül 7 dekásak. Kérhetünk egy adagot két ízben is.

Cím: 1051 Budapest, Arany János utca 9.

Gelarto Rosa

gelarto.jpgSokan csak úgy ismerik: a rózsás fagyizó. Mert itt nem gombócokat adnak, hanem rózsa formájúra kenik a fagylaltot a tölcsérbe. Nálunk ez a hely nem tud kimenni a divatból, folyamatosan hozzák az elvárt színvonalat. A „normál” fagylalt mellett mindig van nyírfacukros változat, de rendszerint találhatnak maguknak itt finomságot a laktóz- és glutén érzékenyek is. Mindenképpen ajánljuk a bodzás epret, a mentás csokit, a gyömbért, a levendulás fehér csokit, de a chilis csoki is isteni, akárcsak a sárgadinnye, amit mesterien csinálnak. És akkor még ott a grapfruit, az őszibarack, az oliva és még sorolhatnánk... A Bazilikával szemben található fagyizóban a finomságokat helyben főzik, késő estig nyitva tartanak. Idén áremelés volt (két íz 500 forint, 3 íz 600, míg a nagy, 4 ízes változat 700 forintba kerül), de még így is megéri az árát.

Cím: Budapest, 1051 Szent István tér 3.

Daubner

A Daubner évek óta nem tud csalódást okozni a fagylaltjával, aminek nagyon örülünk. Több mint tíz éve a kedvenceink közé tartozik. Mindig legalább tíz féle fagylaltjuk van. A legfinomabbak közé tartozik például a sárgabarack, amelynek kicsit olyan íze van, mint a jó savanykás házi lekvárnak, a tejszínes mandula, a joghurtos eper és a grillázs is.

Cím: Budapest, 1025. Szépvölgyi út 50.

Vári Cukrászda

Többen csak a fagyi mennyországként tartják számon. A Vári eddig minden évben szerepelt a listánkon, nem varifagyi.jpgvéletlen, pedig nem a legolcsóbb hely, egy gombóc 300 forint. Számos különleges íz is várja az ide látogatókat, naponta legalább 20 féle fagyijuk van.

Vannak hagyományos és bizarra fagyik is, na meg az olyan  különlegességek, mint a tokaji aszús mazsola, a meggyes mákos, a rebarbara, és a lúdláb. A Váriban a fagyik biotejből készülnek.

Cím: Budapest, 1162 Szlovák út 82.

Kedveskrém

kedvesfagyi.jpgA Kedveskrém új játékos a fagylalt piacon, nemrég nyitotta meg kapuit, azonban, hiába fiatal a hely, már igencsak népszerű. Ami nem véletlen. Természetes, finom ízek, a gyümölcsös fagylaltokban remekül dominál a gyümölcs ize, pont eléggé vizesek, a krémes változatok pedig lágyak. Mi három gyümölcsös fagyit kóstoltunk (meggy, citrom, málna) mindegyikért odáig voltunk, a citromért pedig különösen rajongtunk, mert rég ettünk ilyen jól elkészített változatot. Természetesen a hagyományos gyümölcsös ízek mellett különlegességek is készülnek, van például mandula, mogyorós csoki, pisztáciás vanília, mangó és még sorolhatnánk. A Kedveskrém különlegessége a helyben készült tölcsér is, ezekből is különböző változatok készülnek, például chills. A fagyizó maga egyébként picike és hihetetlenül bájos, ami nekünk nagyon tetszett még, hogy nem a nyitott tégelyekben tárolják a jeges finomságot, hanem a régi típusú, fém, kör alakú, fedeles tartályban. Egy adag 250 forint, viszon a gombócok óriásiak, körülbelül 6 dekásak.

Cím: Budapest, I. kerület, Batthyány utca 26.

Cserpes

A Cserpes Tejivók remek fagylaltjait az előző szezonban már bemutattuk, és - szerencsére - a fagyik minőségecserpes.jpg azóta nem változott, továbbra is kiváló, természetes összetevőket tartalmazó nyalánkságot kínálnak. A régi családi receptek átvételével olyan hagyományos ízeket elevenítenek fel, amik sokunk gyerekkorának - még felesleges adalékanyagoktól mentes - eper, vanília vagy puncs ízeit idézik. A siker sem maradhatott el, ma már mindegyik Tejivóban, és a Cserpes Kiscukiban is megkóstolhatjátok a hűsítő finomságokat. Az epret és a kókuszt ki ne hagyjátok!

Cím: Budapest több pontján a Cserpes Tejivókban (Corvin köz, Allee, Sütő utca 2.) és a Cserpes Kiscukiban a Mom Sportközpont területén

Charlotte

Cukrászdaként is kiváló, de most elsősorban a fagyik miatt ajánljuk mindenki figyelmébe a Charlotte Cukrászdát. Lágy, krémes, és nem utolsó sorban ízletes fagyikat kínálnak. Az abszolut kedvncünk a narancsos csoki, azt szinte lehetetlen kihagyni. A további kedvencek a pirított cukor ízét eredetiben hozó karamell és a frissítő mentás-lime-os Mojito, amiből tényleg csak a rum hiányzik, persze már akinek hiányzik. A chilis csoki pedig az eddig kóstolt felhozatalból itt a legpikánsabb, egyszerre hűsít és melegít, ínyenceknek kötelező!

Cím: 1053 Budapest, Vámház körút 14.

 

farfa.jpgFarfalla

A Lövőház utca az elmúlt években egyre több változáson megy keresztül, és a gyalogosövezetté alakított részén egymás után nyílnak a jobbnál jobb helyek. Ezek közé tartozik a Farfalla, ami mellett akár könnyen el is sétálhatnánk, ha nem lenne feltűnő a fagylaltra ácsingózók sora. Nem kell megijedni, éppen annyi időt kell várnunk, hogy eldöntsük, a bőséges kínálat melyik részét szeretnénk megkóstolni. A gombócokat két méretben is kérhetjük 100, illetve 200 Forintért - előbbit kisgyerekeseknek ajánljuk, és azoknak, akik sokféle ízt szeretnének megkóstolni, de szűkös a gyomorkapacitásuk. A mi személyes kedvencünk a fehércsokis pisztácia, de érdemes kipróbálni a hagyományos ízeket, például az epret vagy a kókuszt. 

Cím: 1024 Budapest Lövőház utca 31.

Baross Cukrászda

A cukrászdában minden cukor nélkül készül, laktóz -és gluténérzékenyek is találnak maguknak finomságot. A nyári szezonra fagyival is készülnek, naponta 5-6 íz készül. Mi már kóstoltuk, és határozottan állíthatjuk, hogy a cukormentes finomság bekerült a kedvenceink közé: az íze természetes, nem mondanánk meg, hogy máshogy készül, mint egy "normál" fagyi.

Cím: 1085 Baross utca 48.

fotók: Kultography saját, fagyizók Facebook-oldala

FIGYELEM, FIGYELEM!

Nem szeretnénk az ország más pontjain található fagyizókkal mostohán bánni, sőt, mi is szeretnénk tudni, hogy hova menjünk kirándulni, ha finom nyalánkságra vágyunk. A stábunk nagy része azonban pesti, így nem igazán ismerjük az ország más pontján lévő isteni helyeket, ezért a segítségeteket kérjük. Várjuk tippjeiteket, hogy az országban hol, melyik cukrászda, fagyizó kínál különleges jeges finomságot, hogy megkóstolhassuk őket és augusztus végére összeállíthassuk az országos toplistánkat is. Az eredményt természtesen megosztjuk mindenkivel, így az indián nyárban még mindenki felkeresheti majd a toplistásokat.

Kérjük, hogy tippjeiteket (cukrászda pontos neve, címe, illetve, hogy mitől különleges, melyik íz finom) a info@kultography.hu e-mail címre küldjétek el nekünk augusztus 10-ig. Az e-mail tárgyába írjátok bele: fagyizó tipp

Természetesen nem szeretnénk hálátlanok lenni a segítségért, a tippeket beküldök között egy könyvcsomagot sorsolunk ki augusztus 11-én. A nyertes nevét aznap, itt a cikk végén tesszük közzé.

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása