Kultography

Birdy a fél világ után Sopront is meghódította

Birdy a fél világ után Sopront is meghódította

Kovács Anna Dóra írása itt: - 2014-07-05 14:20

Gondolhatnánk, hogy nem a klasszikus fesztiválfellépők sorát erősíti Birdy, aki leginkább melankolikus hangzásvilágáról és dalszövegeiről ismert, nem mellesleg sok millió rajongót is szerzett ezekkel magának. Ezért is volt a kellemesnél is kellemesebb meglepetés tegnapi koncertje a Volton.BIRDY_680x306px.jpg

BIRDY_02.jpgNagy tömeg gyűlt össze a kora esti koncert kezdete előtt, és már az angol hangtechnikus fiúkat is nagy ováció fogadta a színpadon, a hivatalos kezdés időpontjában pedig már sokan skandálták Birdy nevét, A nézők túlnyomó többsége "természetesen" a gyengébbik nem tagjai közül került ki. Aztán a fesztiválozók nagy örömére a zenészekkel együtt Birdy is színpadra sétált, a maga módján, úgy, hogy nem az volt az ember első benyomása, világsztárral van dolga. 

A 18 éves lány szerényen mosolyogva köszöntötte a már akkor nagyon lelkes rajongókat, és a húrok közé is csaptak, hogy aztán egy órán át meg se álljanak. Természetesen előkerültek a legújabb slágerek, mint például az All About You, amelyet a Csillagainkban a hiba című filmhez írt az angolok üdvöskéje, de a Fire Within és a saját nevén jegyzett Birdy című, debütáló lemezéről is hallhattunk dalokat. A koncert dallistája ügyesen volt felépítve, mivel az olyan slágereket, mint a Wings, vagy a Bon Ivertől kölcsönvett Skinny Love úgy osztották be, hogy az egy óra alatt rendszeresen érkezzen némi hangrobbanás a nézőtérről. 

Birdy, aki először járt Magyarországon az elmúlt években tőle megszokott profizmussal és alázattal énekelte végig a koncertet - ami egyébként fesztiválok eseté sajnos nem természetes. A zenészei is mind hasonlóan játszottak, így az énekhang mellett például remek csellószólókat is hallhattunk.

BIRDY_04.jpgE mellett sikerült a szomorkás dalokat úgy áthangszerelni, hogy teljesen jól megállják a helyüket egy laza fesztivál péntek estéjén is. Persze nem várhattunk akkora tombolást, mint két órával később a Tankcsapda koncertjén, de Birdy zenéje nem is erről szól - és nem is akar erről szólni. Szerény de mégis káprázatos színfoltja volt ő a pénteknek, mert ahova nem ért el a színpadi jelenléte, ott tarolt a lenyűgöző hang.

Ez utóbbinak sajnos nem tett teljesen jót, hogy egy, a koncerttől alig száz méterre lévő színpadon dübörgött a gépzene "csak úgy" jelleggel. Nyilván nehéz kis helyen jól elhelyezni több színpadot, de mondjuk az élő produkciók élvezhetnének ennyi előnyt azokkal szemben, ahol éppen nincs koncert. De szerencsére ez csak néhány alkalommal zavart be a koncert alatt, az össz élményben pedig nagy kárt nem tett. 

Így hát ha a Birdy típusú előadókat a nyári nagy fesztiválok plakátjainak aló részén találjuk is meg, érdemes meghallgatni őket, mert finoman árnyalják azt, amit koncertélménynek nevezünk, és amiért érdemes akár Sopronig utazni. A rajongók pedig remélhetik, az angol madárka nem utoljára röppent magyar földre - mi is meghallgatnánk újra önálló koncerten is.

BIRDY_680x306px.jpg

Fotó: Horváth Kata

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása