Kultography

Három magyar film a nemzetközi fesztiválon

Három magyar film a nemzetközi fesztiválon

Kultography írása itt: - 2014-07-03 22:30

karlovi kiemelt.jpgPálfi György Szabadesés, Zomborácz Virág Utóélet és Reisz Gábor VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című játékfilmjei mutatkoznak be a július 4-én kezdődő 49. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon, Közép-Európa legfontosabb filmes eseményén.

Pénteken kezdődik Közép-Európa legkedveltebb és egyetlen A-kategóriás nemzetközi filmfesztiválja Karlovy Vary-ban. Tavaly a csehországi fesztiválon volt először látható Szász János A nagy füzet című filmje, mely első magyar filmként elnyerte a fesztivál fődíját, majd bekerült a legjobb idegennyelvű film Oscar-díjáért versengő művek szűkített listájára. Az idén 49. alkalommal megrendezendő rangos seregszemle programját három magyar játékfilm és egy rövidfilm premierje is gazdagítja. A díszbemutatókra - a Filmalap támogatásával - az alkotók jelenlétében kerül sor.

filmes fenyes szobrocska.jpgPálfi György (Hukkle, Taxidermia, Nem vagyok a barátod, Final Cut - Hölgyeim és Uraim!) legújabb rendezése, a 12 filmet felvonultató versenyprogramban, indul a fesztivál fődíjáért, a Kristály Glóbuszért. A Szabadesés című film a KMH Film és a Popfilm gyártásában, a dél-koreai Jeonjou International Film Festival, a francia Sciapode, a magyar Vision Team és az Origo Film Group koprodukciójában készült. A nemzetközi premierre július 10-én kerül sor. A Szabadesés-ben egymás alatti hét emeleten elhelyezkedő lakások és lakóik nem mindennapi történeteit ismerhetjük meg. A film főszereplője Molnár Piroska, a további szerepekben Tenki Réka, Trill Zsolt, Nagy Zsolt, Bordán Irén, Jordán Tamás, Hegedűs D. Géza és Benedek Miklós látható.

Zomborácz Virág Utóélet című első játékfilmje az East of the West versenyprogram nyitófilmjeként debütál július 5-én. A filmterv 2011-ben elnyerte az Európai Unió MEDIA Programjának díját, a MEDIA European Talent Prize-t. A KMH Film gyártásában és a Magyar Nemzeti Filmalap 190 millió forintos gyártási támogatásával készült Utóélet főszereplője, a mindentől szorongó Mózes, képtelen megfelelni lelkész apja elvárásainak. A lelkész váratlanul szívrohamot kap és meghal, ám szellemként továbbra sem tágít Mózes mellől. Zomborácz több sikeres és díjnyertes rövidfilm után készítette el első játékfilmjét Kristóf Márton, Gálffi László, Csákányi Eszter és Anger Zsolt főszereplésével.

Mindkét film magyar moziforgalmazója a Vertigo Média, a Szabadesés szeptember 25-től, az Utóélet október 30-tól lesz látható országszerte a hazai mozikban.

Szintén az East of the West versenyprogramban lesz a világpremierje Reisz Gábor rendező-forgatókönyvíró-zeneszerző VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című diplomafilmjének, mely a Proton Cinema és az SZFE koprodukciójában, a Filmalap támogatásával készült. A mai Budapesten játszódó, vígjátéki elemekkel tarkított, gyakran szürreális „így jöttem-film” díszbemutatója július 10-én lesz. A film főszerepében Ferenczik Áron színész-rendező látható, Takács Katalin, Kovács Zsolt, Makránczi Zalán, valamint számos amatőrszereplő is látható lesz a vásznon. A film producere Berkes Júlia és Bosnyák Miklós, koproducere Petrányi Viktória, Mundruczó Kornél állandó alkotótársa.

A VAN… főszereplője, Ferenczik Áron Miért vannak olyan messze a székek a HÉV-megállóban? című rövidfilmjét is műsorra tűzi a Karlovy Vary filmfesztivál „Friss Válogatás” elnevezésű programjában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása