Kultography

Kiülős helyek Kultography 2014-es TOP 10

Kiülős helyek Kultography 2014-es TOP 10

Kultography írása itt: - 2014-05-22 12:44

Végre itt a jó idő, így újra összeszedtük a kedvenc helyeinket, ahol bármikor szívesen üldögélünk, akár egyedül, akár társaságban. Ezek a jelenlegi kedvenceink, de folyamatosan figyeljük a helyeket, ha nyáron izgalmas újdonságokkal találkozunk, azokról sem fogunk hallgatni. A lista nem sorrendiséget takar.kiülős slider.png


Fellini Római Kultúrbisztró

fellini.jpgFellini Római számunkra megunhatatlan hely. A Római part hátsó traktusában (Kossuth Lajos üdülőparton) a kavicsos Duna-parton lévő, napozószékes csoda, amely a nyugalom szigete. Kettesben, barátokkal, de akár egyedül, egy könyv társaságában is érdemes felkeresni a helyet, mindenhez tökéletes. A kultúrbisztró sokak kedvence, rengetegen tűkön ülve várták az idei nyitást, nem véletlen: a Fellininek olyan hangulata van, ami talán semelyik másik helynek nincs a fővárosban. Az idei év némi változást is hozott a hely életében: idén fagyis pult is vár titeket a parton, illetve cserélődött a bringaszervízes csapat. A kínálatban isteni limonádé, szörpök, belga csapolt sör, finom étkek. Kihagyhatatlan. Hétköznap délután kettőtől várnak Titeket, hétvégén pedig már délelőtt tíztől lehet a Fellininél ejtőzni.

 Café Provence Bistro

provence.jpgSzintén a város zajától távol, Budán található az egyik kedvenc helyünk, a Provence, ahol az év minden napján érdemes időt el-, hasat pedig megtölteni. Minden korosztály megtalálhatja a számításait, a gyerekek zárt játszósarok is van, de a szabadban is találnak mászókákat, és kedvükre való szórakozást. A felnőttek pedig élvezhetik a csöndet, a hangulatos környezetet, de persze mindez mit sem érne kiváló harapnivalók nélkül. A helyben készült sütemények közül a brownie verhetetlen, de a macaronokat is érdemes tesztelni. Ha tartalmasabbra vágyunk, választhatjuk a kétfogásos napi menüt, de érdemes az étlapot is végigtallózni. Az italok terén is mindent megtalálunk, amit csak szeretnénk: pazar borkínálat, hűsítő limonádék, finom kávék. Nem beszélve a grillsütőről, amit a kertben ücsörögve egy korábbi látogatásunkkor kiszúrtunk - csak szólunk, hogy használják is! 

Bobek

bobek.jpgA Kazinczy és a Király utca sarkán található egy első ránézésre aprócska kávézó. A látvány azonban csalóka, mert az épület belső udvarán nagy kerthelyiség fogadja a betérőket, ami télen-nyáron üzemel, a dohányosok legnagyobb örömére. Az italválaszték nem túl nagy, de mindenki megtalálhatja a baráti beszélgetés mellé járó kedvfokozót. Egy korsó csapolt Dreher 540 Ft, a Szomjas Bobek korsója pedig egy liternyi Kozelt takar 960 Ft-ért. A finom házi limonádékból 3 deci 480 Ft, fél liter 750 Ft-ba kerül, különösen ajánljuk maracujásat és a mentásat. A Bobek legnagyobb erénye azonban az ételkínálatában rejlik. A meleg előételek mellett, mint a Kichos pármai, ami szintén nagyon finom, tizenhárom mártogatós szósz közül is választhatunk. Ezeket kérhetjük a saját triónkban is 920 Ft-ért, így egyszerre 3 különböző kencét tudunk letesztelni. A hummust, a majonézes padlizsánkrémet, az olivakrémet és a spenótos lazackrémet jó szívvel ajánljuk, de mindegyik kence friss és mennyei. A berendezés egyszerű, igazából a Bobekba betérni olyan, mintha a saját kertünkbe ülnénk ki a barátainkkal beszélgetni, falatozni egy jót.

Pagony

pagony.jpgÚjabb különleges, nem mindennapi hely: a Pagonyt a Gellért Fürdő gyerekmedencéjéből alakították ki. Az egykori pancsoldákban üldögélni igen különleges hangulattal jár. A naponta 10-től egészen hajnal egyig nyitva tartó helyen reggelizni, ebédelni és vacsorázni egyaránt lehet, de egy egyszerű kávézásra, borozgatásra is kitűnő az atmoszféra. A hamburgerük zseniális és a kávéra sem volt panaszunk. Esténként van, hogy filmvetítéssel várnak, de sportközvetítést is lehetett már a Pagonyban nézni. Igazi gyöngyszem a hely, mindenkinek ajánljuk a meglátogatását.


Fröccsterasz

fröccs.jpgA belváros szívében, az Erzsébet téren, a régi buszpályaudvar területén, az utasellátó büfé helyén található kerthelyiségben rengeteg borral és fröccsel várja vendégeit május elsejétől a Fröccsterasz. Igazi, hamisítatlan kocsmaterasz hangulat, lampionokkal és élőzenével, ahova bármikor kiül az ember egy hűs gyöngyöző ital erejéig. Ár szempontjából középkategóriás a hely, átlagosan 450 Ft 1,5 dl bor. A ház fehérbora és rozéja mellett többek között Figula Olaszrizlinget vagy épp Feind Rosét is választhatunk. Sörökből, bor spritzekből, koktélokból és röviditalokból sincs hiány, aki pedig inkább alkoholmentes italt választana, számára a különböző ízesítésű limonádékat ajánljuk. Újdonság, hogy idén „emeletessé" vált a hely, már fent is le lehet ülni. 

Kertem

kertem-300x186.jpgUgyancsak a megunhatatlan helyek közé tartozik. Évek óta nem tudunk ebből a helyből sem kiszeretni. A Kertem mindenkié, aki betér ide. Mert az érzés... meg a fák, a színes lampionok, a balkán burger, a jó fej pultosok, a zene, az esti koncertek, a hatalmas tér, a kertmozi... A sort hosszan folytathatnám. Egyetlen fogyatékossága, hogy itt nem lehet csak egy kávét meginni. Valahogy itt ragadsz, és itt töltöd az egész délutánt, aztán az estét. És ha már ez történt mindenképpen kóstold meg a grillezett sajtot friss zöldségkörettel és igyál mellé egy frissen facsart citrus limonádét! Legyél egyedül, kutyával, pasival vagy baráti társasággal, itt mindig jól fogod érezni magad.

Vintage Garden

vintage.jpgA Vintage Garden egy igazi, imádnivaló csajos étterem a Dob utca 21. szám alatt. A romantikus vidéki stílussal a hely azonnal a legtöbb hölgy szívébe belopja magát. A kerti rész  pénteken nyit, de már képeken kaptunk belőle ízelítőt és nagyon ígéretesnek látszik. Mivel a belső dizájnhoz hasonló a kialakítása kétség nem férhet hozzá, hog a kert is a kedvenceink közé tartozik majd. Az ét- és itallap nincs túl bő lére eresztve, de éppen elegendő tétel szerepel rajta ahhoz, hogy mindenki megtalálja az ízlésének megfelelőt fogást, italt rajta. Ráadásul így a mennyiség nem megy a minőség rovására, az ízekre nem panaszkodhatunk, sőt! Az árak nem a legbarátságosabbak, de a kiszolgálás és a hangulat annál inkább.

Rizmajer Kézműves Sörház

rizmajer.jpgCsepel gyöngyszeme a Rizmajer Kézműves Sörház, melynek vadregényes kertjében legalább 8 féle házi sörtől frissülhetünk fel a nyári hőségben. A kínálatban izgalmas: a szűretlen búzától a kukorica sörig minden megtalálható. Az árak barátságosak, egy korsó sör az előbb említettek közül 220 forint körül mozog. Nyáron a meccsek mellé bográcsozás is dukál, de zsíros kenyér és panini is szerepel az étlapon. A csepeli piac közelében lévő söröző inkább a fiatalabb közönséget vonzza.

 

Majorka

majorka-300x199.jpgSzinte hiánypótlásnak minősült annak idején a fogaskerekű vonala mellett a Majorka megnyitása. A Széll Kálmán tértől pár villamosmegállóra eső kávézó nagyon jó kezdete és vége is lehet egy tavaszi vagy nyári estének. A Városmajor szélén élvezhetjük a finom koktélunkat vagy sörünket, de az éhes gyomrok is megtalálhatják itt a számításukat. Főszezonban érdemes előre helyet foglalni, az előbbiek miatt ugyanis hamar megtelik a hely, amelyet tömegközlekedés mellett kerékpárral is könnyen megközelíthetünk.

 

WNDRLND

wndrlnd-300x200.jpgA Margitsziget tavaly megnyitott csodavilága idén is várja rajongóit. A közvetlen a Holdudvar háta mögött található mini csodaország hamar a közönség kedvence lett. Vurstlihangulat, újrahasznosított, másnak már nem kellő dolgok, limonádék, különleges ízű kézműves sör, finom falatok – röviden összefoglalva ezt nyújtja a WNDRLND, ahol hétköznap délután kettőtől, hétvégén pedig már déltől várnak titeket. A hely amolyan művészi romkocsma, némi hipszter-beütéssel, remek egyedi dizájnnal. A vurstlikban látott körhintákra, sátrakra emlékeztető pultnál többek között sör, bor, cider, limonádé a kínálat. 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása