Kultography

Szerethető családi film Karácsonyra: Jégvarázs

Szerethető családi film Karácsonyra: Jégvarázs

Kovács Anna Dóra írása itt: - 2013-12-09 15:02

Nincs is annál természetesebb, hogy a Disney év végén a hó - szeretet témával jelentkezik, elsősorban a gyerekeket megcélozva. Az már kevésbé természetes, hogy a karácsonyi film jóra is sikerül. Ez történt a Jágvarázs (6) esetében, amit szívesen ajánlunk családi program gyanánt.

frozenslider.png

frozen2.jpgAz animációs film készítői Hans Christian Andersen meséjét, A hókirálynőt vették alapul a történet megalkotásakor. A két főhős Elsa és Anna testvérek, méghozzá királykisasszonyok. Elzát azonban egy súlyos átok sújtja, kezével mindent jéggé változtat - ha akarja, ha nem. Szülei gyerekkorától fogva a palota egyik szobájában tartják, hogy megóvják őt a külvilágtól, vagy fordítva. Ám a szülők egy balesetben meghalnak, így minden megváltozik, és egy véletlen folytán Elsa jégbe zárja az egész királyságot, majd a hegyekbe menekül. Testvére, Anna a nyomába indul, útközben pedig több társa is lesz a kalandban, Kristoff, a jégkereskedő és az ő rénszarvasa, Sven, valamint Olaf, a hóember - Elsa egyik "teremtménye". Utóbbi kettő ismerős lehet a film népszerű traileréből is. Egy-két váratlan csavar után a történet vége természetesen happy end, ám kiszámíthatósága ellenére remek alkotásról van szó.

frozen3.jpgA Jégvarázs természetesen zenés-éneklős elemekben is igen gazdag, ráadásul ez az egyik erőssége. Valamennyi dal Robert Lopez és Kristen Anderson-Lopez szerzeménye, és többek között Kristen Bell, Idina Menzel, Jonathan Groff előadásában hallhatnánk, a magyar verziót természetesen már a magyar szinkronszínészektől hallhatjuk. A főcímdal természetesen egy hús-vér énekes, Demi Lovato előadásában terjedt el. Külön dicséret illeti a magyar változat készítőit, a dalok átirata nagyon színvonalas lett, és jó értelemben hozta meg kedvünket az eredeti meghallgatására.

frozen4.jpgA film másik erőssége egy szóval is össze lehet foglalni: szerethető. Mint ahogy arról már korábban is van szó, vannak előfeltételezéseink minden karácsonyi gyerekfilm kapcsán, és sajnos ezen filmek többsége bele is szalad a giccsáradatba, amiből aztán nehéz jól kijönni. A Jégvarázs központi üzenete - természetesen - a szeret szerepének hangsúlyozása, ami minden jeget felolvaszt, és semmiféle hóvihar nem fújhatja el. Mindezt azonban olyan történetbe csomagolva kapjuk, ami nem csöpög és nem rontja el a "gyomrunkat" a sok édesség. A karakterek szimpatikusak (már akinek annak kell lenni), Olaf és Sven pedig a felnőtt nézőket is biztosan megnevetteti.

Mindezeken túl pedig még nem beszéltünk a (jég)varázslatos látványvilágról, amit 3D-vel is megtámogattak a filmkészítők.

A Jégvarázst tehát mindenkinek nyugodt szívvel ajánljuk, aki befogadható mennyiségű sziruposságra és egy jó családi filmre vágyik  az ünnepekre való hangolódás jegyében.

frozenslider.png

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása