Kultography

7 könyv 2012-ből, amit olvass el!

7 könyv 2012-ből, amit olvass el!

Kultography írása itt: - 2013-02-09 11:00

Salman Rushdie: Joseph Anton

Rushdie ebben a könyvben saját történetét írta meg, meglepő őszinteséggel. 1989-ben a Sátáni versek miatt a Homejni ájatullá „halálra ítélte”, így éveking bújkálni kényszerült. Állandóan felfegyverzett rendőrök védték. Megkérték, hogy válasszon álnevet, amelyen a rendőrök szólíthatják. Ő kedvenc íróira gondolt, s az ő nevüket vegyítette; így jutott eszébe Conrad és Csehov - Joseph Anton. Több mint kilenc évnyi menekülésről szól ez a kötet. (Ulpius-ház)

Cecelia Ahern: Nyomomban az életem

A P. S. I love you szerzője mindig olyan történetet ír, amely fikcióba ágyazva napjaink emberi problémáit veszi górcső alá. Mondhatni tanulságos mese felnőtteknek. Ilyen a Nyomomban az életem is. Lucy Silchester még a 30. születésnapja előtt megkapja a választ. Élete bekopogtat hozzá egy mókás idegen férfi képében, s szembesíti azzal, amit a szerelmével való szakítása óta nem volt hajlandó tudomásul venni: hogy nagy bánatában szinte megszűnt létezni. S elkezdődik egy megható és mulatságos kalandsorozat, mely során a kissé különc lány újra rátalál családjára, barátaira s bizony a szerelemre is. (Athenaeum)

Rosamund Lupton: Azután

Lupton előző regénye, a  Drága Tess! is hasonlóan szívszorító történet, de mégis izgalmas krimi volt, akárcsak ez a mostani. A különbség az, hogy míg abban a testvéri szeretet állt a középpontban, itt az anyai szereteté a főszerep. Grace idilli életet él férjével, és két gyermekével Jennyvel és Adammel. Egy nap a nyugalmukat egy égő iskola füstje homályosítja el: Jenny az épületben rekedt, Grace-nek pedig meg kell mentenie őt. A rendőrség nyomozni kezd, és kiderül, hogy a tűz nem baleset volt, valaki meg akarta ölni a lányt… (Alexandra)

M. Kiss Csaba – Kásás Tamás: Kása

Vízilabda rajongóknak szinte kötelező könyv. A Kása című kötetből számos dolgot, kuliszatitkot megtudhat az olvasó, mind a háromszoros olimpiai bajnok klasszisról, mind pedig a válogatottról, versenyekről. A műből kicsit megismerhetjük azt a játékost, akit eddig csak a tévé képernyőjén keresztül vagy a lelátókról csodáltunk. Gyerekkor, csajok, csapattársak, versenyzés – minden egy könyvben. (Ulpius-ház)

Ljudmila Ulickaja: A mi urunk népe

Az orosz írónő legújabb novelláskötete magával ragadó. Szinte mindenről van egy történet a kiadványban, amelyet tényleg érdemes a könyvespolcon tartani és időnként elővenni egy-egy remek írás miatt. Ír mindenről: szerelemről, halálról, szépről, csúfról, boldogságról és még sorolhatnánk. (Magvető)

Virginie Despentes: Apokalipszis bébi

A Renaudot-díjas író és filmrendező Virginie Despentes regénye modern thriller és maró társadalmi szatíra egyszerre, amelyben egyedülálló módon keveredik a könyörtelen szókimondás és a gyengédség, miközben széles panorámát rajzol napjaink világáról. Lucie, a harmincas, mogorva magánnyomozónő már hetek óta követi Valentine-t, a jó családból való, titokzatos és nehéz természetű kamaszlányt. Amikor azonban egy váratlan pillanatban szem elől veszíti a párizsi metróban, úgy érzi, egyedül soha nem fogja megtalálni. Kényszerűségből egy olyan társat választ maga mellé, akivel ha tehetné, talán soha nem állna szóba: a Hiénát. Bár a munkájuk és a közös megbízás összeköti őket, a Hiéna szinte mindenben Lucie ellentéte: gyönyörű, határozott, leszbikus és nagyon veszélyes. Együtt indulnak Valentine keresésére először Párizsban, majd Barcelonában, ahová azért utazott a lány, hogy megtalálja az anyját, akit soha nem ismert, és aki egyéves korában elhagyta - közben pedig egyre nagyobb és nagyobb bajba kerül, míg végül egy szélsőséges katolikus terroristacsoport karmai közt végzi (Libri)

Ruth Rendell: Sötéthez szokott szem

Újabb remek pszichokrimi Ruth Rendelltől. A regény minden létező krimiirodalmi elismerést besöpört az Arany Tőrtől az Edgar-díjig. Ahogy a legtöbb családnak, a Hillyardoknak is megvannak a maguk titkai. Az egyik a fiatal és gyönyörű Eden Hillyard halálához vezet… Faith nagynénjét, Vera Hillyardot kötél általi halálra ítélik húga, Eden brutális meggyilkolásáért. Hogy miért tette? Ezt a kérdést a döbbenet közepette fel sem teszik. Faith évtizedekkel később egy újságíró kérésére kiforgatja a családi fiókokat, hogy együtt jöjjenek rá a miértre és a hogyanra. A nővérek, Vera és Eden kapcsolata mindig is amolyan se veled-se nélküled viszony volt, melyben a kísértés, a kapzsiság, a féltékenység és a szeretet elemei elegyedtek. Ráadásul ketten osztoztak egy súlyos titkon. És ahogy a tisztázó pillantás felfedi a részleteket, egyre világosabbá válik, hogy a teljes igazság az élőkre is kihatással lesz. (Partvonal)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása