Kultography

Berlinben a film, amelyet Matt Damon szeretett volna rendezni

Berlinben a film, amelyet Matt Damon szeretett volna rendezni

Mittelholcz Dóra írása itt: - 2013-02-08 19:29

Az Ígéret földje (12) a hazai mozikban február 28-tól lesz látható, a berlini sajtótájékoztatón Matt Damon mellett jelen volt  a film rendezője, Gus Van Sant és John Krasinski is. Krasinski és Damon amellett, hogy szerepelnek a filmben a forgatókönyv írói is. Az eredeti regényt Dave Eggers jegyzi.

A történet: Steve (Matt Damon) kollégájával, Sue Thomasonnal (akit az Oscar-díjas Frances McDormand alakít) McKinley kisvárosába kerül, amit az elmúlt évek során letaglózott a gazdasági válság. A páros számára nagyon úgy fest, hogy az itt élők elfogadják majd üzleti ajánlatukat – a talajfúrás jogait szeretnék megvásárolni a helyi birtokokon –, mert nagy szükségük van a felkínált pénzre. A munka elsőre pofonegyszerűnek tűnik, de az elismert helyi tanár, Frank Yates (Hal Holbrook) felveti, hogy a közösség együtt döntsön az ajánlat elfogadásáról, ráadásul Steve az ittléte során megismerkedik Alice-szel (Rosemarie DeWitt). Amikor pedig Dustin Noble (John Krasinski), a dörzsölt környezetvédelmi aktivista is felbukkan, még nagyobb lesz a tét, Steve és Sue tehát nem tudja egykönnyen maga mögött hagyni McKinley városkáját.

Az eredeti tervek szerint Damon nem csupán az írója és főszereplője lett volna az alkotásnak, hanem rendezője is. Végül más elfoglaltságok miatt erre nem volt ideje, így került a képbe Gus Van Sant.

– Amikor rájöttem, hogy nincs időm arra, hogy én legyek a rendező, az első, akit felhívtam Gus volt. Dolgoztunk már együtt, bízom benne, remek közös élményeink vannak, így egyértelmű volt, hogy rögtön őt kérdezzem meg. Boldog vagyok, hogy elvállalta a felkérést – mondta a sajtótájékoztatón Damon, aki azt is elárulta, hogy a női főszerepet már eleve Frances McDormandra írták. Mielőtt azonban Francest felkérték volna, a forgatókönyvet másoknak is megmutatták.

– John Aaron Sorkinnak adta oda elolvasásra, én pedig Ben Affleck véleményét kértem ki. Csak azután küldtük el Francesnek a forgatókönyvet, hogy kiderült, nekik tetszik, amit olvastak – mesélte a színész.

McDormand és Damon korábban egy tévéfilmben már játszott együtt, azt akkor Tommy Lee Jones rendezte.

Matt Damon egyébként azt is elárulta: annak ellenére, hogy az USA-ban nem lett nagy siker a film, nincs olyan része, amit ne szeretne benne, semmit nem csinálna másképp, akkor sem, ha újrakezdenék az egész munkálatot. Mint mondta: szíve-lelke benne van ebben az alkotásban, ezért egyelőre még nem tudja megérteni a kritikákat.

Damon most csak körülbelül két napot tölt Berlinben, azonban jövő hónapban ismét a német főváros vendége lesz. Ott forgatják majd George Clooney legújabb filmjét, a The Monuments Ment, amelyben Clooney és Damon mellett Cate Blanchett, Daniel Craig, Bill Murray, John Goodman és Jean Dujardin is szerepel majd.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása