Kultography

100 alapanyag, 100 szuper gluténmentes recept

100 alapanyag, 100 szuper gluténmentes recept

Mádai Adrienn írása itt: - 2016-07-21 09:40

A gluténmentes élet útvesztőjében nem egyszerű megtalálni, mit is lehet biztonsággal fogyasztani, és hogyan érdemes azt elkészíteni. Ebben nyújt segítséget az Alexandra Kiadónál megjelent A 100 legjobb gluténmentes étel - Nélkülözhetetlen kalauz a gluténmentes étkezéshez 100 ízletes recepttel című szakácskönyv, melyből mi is kipróbáltunk pár receptet.

slider_22.jpgf8769424-ecaa-4511-8009-63b861993cec.jpgAmikor az emberről megállapítják az orvosok, hogy gluténérzékeny az első gondolata az, hogy "Te jó ég, mit fogok én ezután enni?!". Persze a helyzet közel s távol nem olyan siralmas, mint azt elsőre gondolnánk. A gluténérzékenyek is rengeteg mindent ehetnek, csak arra kell odafigyelniük, hogy az adott ételben még nyomokban se forduljon elő glutén. Na de mi is az a glutén? A glutén két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke. A búza, a rozs és az árpa magjainak endospermiumában találhatók a keményítővel együtt, amit bizony sok helyen sokféleképpen használnak fel, kezdve a legalapvetőbb termékekig, mint a kenyér és tésztafélék egészen a késztermékekig, mint a pudingporok, szószok, levesporok. Ez a fránya glutén pedig nagy károkat tud okozni azok bélrendszerében, akik érzékenyek rá, gyógyszer egyelőre még nincs, csak a szigorú diéta az egyetlen megoldás a betegségre.

A 100 legjobb gluténmentes étel - Nélkülözhetetlen kalauz a gluténmentes étkezéshez 100 ízletes recepttel című szakácskönyv tételesen, kategóriákra osztva veszi sorba, hogy milyen tejtermékeket, zöldségeket, gyümölcsöket, magvakat és húsokat lehet fogyasztani, azoknak milyen élettani hatása van, és mindegyik mellé társul egy szuper recept is. A 100 közül kettőt próbáltunk ki elsőre, a burgonyás-hagymás frittatat és a zöldséglepényt kukoricalisztből.

A frittata remek ötlet, gyorsan elkészíthető és akár reggelire, ebédre vagy vacsorára is fogyaszthatjuk főfogásként vagy köretként. Nálunk vacsorára készült az olaszos tojáslepény némi módosítással. A recept szerint kellett volna bele tenni vörös quinoat is, de mivel ennek híján volt a spejz, így inkább a krumpli adagot emeltük meg, és így is kiváló, laktató és finom étel került az asztalunkra. Egy dologra azonban érdemes különös figyelmet fordítani, ez pedig a sózás. Ugyanis az édes hagyma és a párolt krumpli miatt muszáj kicsit lendületesebben sózni, különben nem jönnek ki jól az ízek, és nem győzzük evés közben a sószórót használni. Ezt leszámítva a recept tökéletes, ha tovább akarjuk fokozni az élvezeteket, akkor javasoljuk, hogy egy kevés tejföllel és reszelt sajttal tálaljuk a tojáslepényt vagy sült bacon szalonnával.

A kukoricás zöldséglepény hamis vegetáriánus pizzának is beillik, amit a frittatahoz hasonlóan kedvünk szerint variálhatunk. A recept egyetlen problémás pontja a kukoricadara főzésénél a helyes arányok eltalálása, bár ez más hasonló ételnél is előjön, ugyanis az a fránya kukorica hol kevesebb, hol több vizet igényel a helyes állag eléréséhez. Azonban ha túljutottunk az első megpróbáltatáson, és sikerült elkészíteni a tökéletes polentát már nem ütközhetünk akadályokba, hiszen csak fel kell a tepsiben díszítenünk a ragyogó sárga hamis pizzatésztánkat mindenféle földi jóval. Mi lilahagymát, koktélparadicsomot, kaliforniai paprikát, olajbogyót és kétféle sajtot mozarellát és gouda sajtot tettünk a tetejére, friss oregánóval és bazsalikomlevéllel díszítettük, majd 15 perc alatt készre sütöttük.

Az Alexandra Kiadó gondozásában megjelent A 100 legjobb gluténmentes étel - Nélkülözhetetlen kalauz a gluténmentes étkezéshez 100 ízletes recepttel című szakácskönyv jó választás a gluténérzékenyeknek, mert ötletes, jó receptekkel gazdagíthatják a konyhai repertoárjukat, és emellett hasznos információkat is megtudnak az alapanyagokról.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása