Kultography

Nagy tavaszi könyvmustra - Kultography TOP10

Nagy tavaszi könyvmustra - Kultography TOP10

Kultography írása itt: - 2016-04-07 08:35

Végre megérkezett az igazi jó idő, hetedhét ágra süt a nap, csicseregnek a madarak, ebből az idillből pedig már csak egy jó könyv hiányzik. Ha nem tudjátok eldönteni, hogy mit olvassatok a teraszon üldögélve vagy a közeli parkban, a fűben heverészve íme a Kultography csapat 10 kedvenc regénye.

befunkycollage_7.jpgSzépirodalmi ínyencségek

sjon.jpgSjón: A cethal gyomrában

Izland varázslatos hely, ezt valószínűleg az is sejti, aki csak a néhány évvel ezelőtti, kimondhatatlan nevű vulkán által okozott porfelhő miatt ismeri a szigetországot. De vajon milyen lehetett ez a mindentől távoli, különleges hely régen, ha még ma, a XXI. században is egyfajta mesevilágként tekintünk rá? Nos, a szürrealista költőből regényíróvá vált Sjón legújabb, sajátosan értelmezett Jónás-története alapján, mely a Magvető Kiadó gondozásában jelent meg, pont olyan, ahogy képzeljük: egyszerre hívogató és félelmetes, gyönyörű világ, ahol az unikornisszarv-kereskedelem ugyanolyan magától értetődő, hétköznapi dolog mint az egyetemlátogatás. A valóság és a fantázia kéz a kézben járnak ebben a "memoárban", amelyben a mágia és a tudomány vékony határán járó Tudós Jónás visszaemlékezéseiből nem csak saját, egyes pontokon legendai alakokat megszégyenítő életéről, de a felvilágosodás előtti Izlandról, és úgy általában az emberi vágyak természetéről is sokat tudhatunk meg. És ugyan mi lenne vonzóbb az embernek, mint mindig egyre többet tudni, egyre újabb tájakat, ismereteket felfedezni! Csak vigyázzunk, a végén nehogy mi is egy bálna gyomrában kössünk ki!

verslavina.JPGLackfi János, Szabó T. Anna: Verslavina

Ez év elején Szabó T. Anna, elismert költőnőnk rendezgetvén (vers)sorait rábukkant egy műre, melyet néhány évvel ezelőtt az akkor negyvenéves költőtársának és barátjának, Lackfi Jánosnak írt A férfi, ha negyven címmel. Gondolt egyet és a verset kiposztolta, mire a megszólított játékos válaszverssel reagált - A nőci, ha negyven. És ekkor történt a csoda. A válaszvers örömére ugyanis hirtelen több százan kezdték nemcsak megosztani, de alkotni is a hasonló témájú verseket, igazi lavinaként árasztva el a Facebookot, s ami a legszebb az egészben, hogy az Athenaeum Kiadó jóvoltából már meg is jelent a #Verslavina antológia. Több kortárs költő is hagyta magát elsodorni a lavina által, és milyen jól tették. A kicsiny kötet tizenhat szerző művét foglalja magában, az előszót Nyáry Krisztián írta, a fülszövegen pedig Palya Bea, Lovasi András és D. Tóth Kriszta néhány témába vágó sora szerepel.

rohrig.jpgRöhrig Géza: Az ember aki a cipőjében hordta a gyökereit

Talán a könyv szerzőjét most már senkinek nem kell bemutatni, Röhrig Géza a Saul fiában nyújtott alakításával elévülhetetlen érdemeket szerzett az immáron Oscar-díjas alkotásnak. Ám kevesen tudják, hogy ő elsősorban nem színész, hanem költő-író. Ebben a szerepkörében ismerhetjük meg Az ember aki cipőben hordta a gyökereit című kötetében, ami a harmadik magyar nyelven megjelent műve. Ezúttal a Magvető Kiadó legújabb, Időmérték nevű sorozatát indítja el verseivel. Röhrig Géza egy igencsak hányattatott életű ember, így nem csoda, hogy bőven van miről írnia. Verseit elsősorban azoknak ajánljuk, akik otthonosan mozognak a líra műfajában és a kicsit mélyebb, "emésztősebb" verseket is szívesen olvassák. Egy alkalomra 3-4 verset ajánlunk, mert ha hagyunk rá időt, nagyon mély és elgondolkodtató perceket szerezhetünk magunknak vele. De semmiképp sem csak azoknak ajánljuk, akik a Saul fia főszereplőjének a könyvét keresik, ennél a kötet sokkal értékesebb alkotás.

pilinszky.JPGPilinszky János összes versei

Ha van olyan költő a magyar irodalomban, akinek igazán nincs szüksége arra, hogy ajánlót írjunk a verseihez, az Pilinszky János. A költészet napja és maga a tavasz is önmagában jó apropó, hogy verseskötetét kezünkbe vegyük, akár egy parkban ülve az első meleg napsugarakat élvezve. Azonban még jobb apropó, hogy tavaly a Magvető Kiadónál olyan döntés született, mely minden költészet kedvelőnek melengeti a szívét. Nevezetesen, hogy új köntösbe öltöztették verseit és szépprózáját is. Pilinszky művein több generáció nőtt fel eddig és fog ezután is, hiszen kortalan alkotásai mindig megtalálják az ember szívéhez vezető utat. Legyen szó akár líráról, akár prózáról, Pilinszky mindkettőben lebilincselő.

budapesti_urino.JPGSzécsi Noémi és Géra Eleonór: A budapesti úrinő magánélete

Hogyan éltek déd- és ükanyáink? Milyen volt egy hétköznapjuk, hol tudtak ismerkedni, hogy vezették a háztartást, miként szültek, szoptattak és egyáltalán: mi foglalkoztatta őket? Szécsi Noémi Halcsontos fűző című blogja könyvvé nőtte ki magát, és Géra Eleonórával, az ELTE Művelődéstörténeti Tanszékének docensével karöltve olyan művet alkottak, amely, bár terjedelmes, mégis izgalmas és aktuális. A budapesti úrinő magánélete a 19. század közepétől a századfordulós Budapestig lebilincselő részletességgel tárja föl az akkori mindennapokat - a nők szemszögéből. A kortörténeti adatok mellett magánlevelezésekből és korabeli lapokból vett idézetekkel és fényképekkel, illusztrációkkal színesített könyv olyan témákat is körbejár, mint a fogamzásgátlás, a válás vagy a nők továbbtanulási lehetőségei. Izgalmas írás ez azoknak, akik szívesen ismerkednek letűnt korok szemléletével, szokásaival, de több is ennél. A levelek, szövegek olvasása közben óhatatlanul előkerül, párba áll az akkori élet a maival. Noha nem szépirodalmi, hanem művelődéstörténeti kérdéseket boncolgató kötetről van szó, az Európa Kiadó gondozásában megjelent könyvet mégis a szépirodalom és a történelem kedvelőinek ajánljuk.

 

Szórakoztató irodalom a javából

sotet_eden.JPGChris Beckett: Sötét Éden

Az űr meghódítása az emberiség régi vágya, amiből egyszer még szükségszerű menekülés is lehet. Ha erre sor kerül biztosan minden túlélő áldani fogja a technológiát, a tudományt, az előre látó tervezést, amely megmenti és új otthonba szállítja a fajunkat. Pezsgők durrannak, beszédek hangoznak el, mindent a reményteli jövőbe vetett hit és az újdonsággal szembeni félelem izgatott légköre von majd be, legfőképp az utazókat. De mi lesz ezután? Mi lesz, ha az ismeretlen, ami egyetlen jelzőfényként világít a pusztulás sötétjében mégsem fogadja be az embert? Vagy befogadja, csak nem úgy, ahogy szeretnénk, nem úgy, ahogy reméljük? És mi van, ha egyszerűen az ember nem képes a Földön kívül élni? Ha a bolygó elhagyásával valami sokkal mélyebbet, sokkal fontosabbat is elveszít magából? És mi van, amikor az egész hősies út feledésbe merül, mesék és legendák szövegévé lesz, mint a jelen emberének a tündérmesék? Mi a rémisztőbb, hogy igazak a mesék, vagy éppen az, ha nem? Chris Beckett regénye a sci-fi műfajának legjobb tulajdonságát használja fel egy lebilincselően izgalmas és elgondolkoztató történet elmeséléséhez: a fantasztikumba helyezve a realitástól elemelve, látszólag komolytalanabbul tud zsigeri problémákról beszélni. Az Agave Kiadó gondozásában megjelent Sötét Éden pedig nem kisebb igazságra mutat rá, mint a túlélés viszonylagossága - és teszi ezt végig letehetetlenül izgalmasan.

vegtelen_tenger.JPGRick Yancey: Végtelen tenger

Rick Yancey legújabb trilógiája, Az ötödik hullám egy izgalmas, posztapokaliptikus ifjúsági sorozat, némi Útvesztő utóhatással. Már az első kötet is bomba siker volt, így kíváncsian vártuk a második regény, a Végtelen tenger megjelenését, amely rengeteg információt és új nézőpontot tartogatott az olvasók számára. Cassie és Evan bimbódzó románca, Zombi és Adu sorsa és persze az idegenek eljövetelének valódi oka, számtalan kérdést eredményezett, amelyekre részben megkapjuk a válaszokat is. A regény különlegessége, hogy különböző szemszögekből ismerjük meg a történetet, ezáltal elmélyülnek a karakterek, és megértjük például, miért néma Süti, vagy honnan eredeztethető Adu sakk mániája. Bár jóval rövidebb időtávot ölel fel a cselekmény, mégis legalább annyira izgalmas a Végtelen tenger, mint az előző kötet volt. A nagy kérdés persze továbbra is megválaszolatlan maradt, mégis mit akarnak az idegenek? Miért gyűlölik ennyire az emberi fajt, és miért ítéltek minket ilyen lassú kínkeserves halálra? A Cartaphilus Könykviadó gondozásában megjelenő sorozat zárórészét már most tűkön ülve várjuk, épp ezért, akik kedvelik az ifjúsági fantasyket, számukra kötelező olvasmány Rick Yancey trilógiája.

a_harmadik_birodalom.jpgRoberto Bolaño: A Harmadik Birodalom

A Harmadik Birodalom című korai regényében Roberto Bolaño leginkább hangulatokat teremt: elsősorban is várakozást és szorongást; a feszültség egyre nő, de végül egyetlen felvetett kérdésre – náci lelkület, játékőrület, tengeri baleset, férfi és nő kapcsolata – sem kapunk egyértelmű választ. A regény főhőse Udo Bergman, a Harmadik Birodalom nevű, bonyolult szabályrendszerű, táblás stratégiai játék német bajnoka. Ingeborggal, a barátnőjével nyaral a Costa Braván: hosszú órákat tölt egymagában a szállodai szobájában, ugyanis épp egy nagy versenyre készül, előadást is ír a témáról, és rendszeresen naplót vezet. Feltűnik egy másik német pár, Charly és Hanna, két fura helyi alak, egy titokzatos, égési foltokkal borított latin-amerikai vízibicikli-kölcsönző, és ott van még a szállót vezető, szépséges Frau Else meg egy csinos szobalány, Clarita is. Az idillnek hirtelen vége szakad, amikor egy napon Charly szörfözés közben eltűnik a tengerben. A barátnője hamar összepakol és elutazik, majd Ingeborg is hazaindul, így aztán az egész rendőrségi ügy Udo nyakába szakad. A 2003-ban elhunyt Roberto Bolaño hagyatékból előkerült regény az Európa Könyvkiadó gondozásában jelent meg.

mr_holmes.JPGMitch Cullin: Mr. Holmes

Sherlock Holmes, ahogy fiatalnak, úgy idős embernek sem átlagos. Különc, morózus öregemberként éli mindennapjait birtokára visszavonultan, szenvedélyes méhész lett az egykori sztárdetektívből, s bár memóriája alkalmasint már cserben hagyja, éleslátása és nyomozótehetsége a régi. Élete alkonyán még egy (talán az utolsó) ügy a 2. világháborúból keservesen szabadult Japánba szólítja. Ennek, illetve párhuzamosan még két nyomozásának történetét írja meg Mitch Cullin a Mr. Holmes című könyvében, mely az Agave Kiadó gondozásában jelent meg. Maga a történet inkább a több szál váltakozó elbeszélése miatt vált ki türelmetlenséget és kíváncsiságot az olvasóból, mint a feszült helyzetek vagy érthetetlen rejtélyek miatt. Cullin történetmesélése és írásmódja viszont olyan élmény, ami miatt kifejezetten nehezünkre esett letenni a könyvet. A kötetből egyébként  Ian McKellen főszereplésével film is készült, mely a kritikusok és a nézők körében is sikert aratott, az írott változatot viszont inkább a szépirodalmi minőséggel megírt regényre szomjazóknak ajánljuk.

tenger_sziveben.JPGNathaniel Philbrick: A tenger szívében

Nathaniel Philbrick regényének címe sokak számára ismerős lehet a tavaly megjelent filmadaptáció kapcsán is. Nyugodtan mondhatjuk, hogy a történet - mely alapján a Moby Dick is íródott - mozivászonra való, minden ízében izgalmas, mozgalmas, megspékelve azzal a ténnyel, hogy megtörtént eseményeket dolgoz fel. A könyv azonban sokkal többet nyújt, köszönhetően informatív jellegének és az író rendkívüli tájékozottságának. Az Essex bálnavadászhajó tragédiáját mutatja be minden részletre kiterjedően, melyet 1820-ban süllyesztett el egy ámbrás cet. Mindent megtudunk a túlélők megpróbáltatásairól, megismerhetjük a bálnavadászat történetét, olvashatunk az ámbrás cetekről, hajózásról, továbbá a történet kényes pikantériáját adja a kannibalizmus témája. A Cartaphilus Könyvkiadó gondozásában megjelent A tenger szívében egy lebilincselő tényregény, amivel bátran próbát tehet minden kalandor lelkületű olvasó – sokkal kellemesebb élmény, mint egy cet fejéből kinyerni az olajat.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása