Kultography

Az androgün művész archetípusa, ki most Hajóra száll

Az androgün művész archetípusa, ki most Hajóra száll

Kultography írása itt: - 2016-03-07 22:21

“A tébolyról szól, az őrület és a pszichológiai fájdalom fekete lyukában való megrekedésről és a kiútkeresésről” – mesél a hatodik, Metanoia című stúdióalbumon szereplő új kislemezdalról, a North Starról, és annak videójáról Chris Corner, vagy ahogy ismerjük: IAMX. A sokoldalú zenész folytatja idei világkörüli turnéját a Metanoiával, melynek részeként március 13-án Budapesten is fellép az A38 Hajón.iamx_kiemelt.jpg

A nagyszerű videót – nem véletlenül – Wonde Valley-ben, sivatagi helyszínen, a kaliforniai Fresno mellett forgatták, ott, ahol maga a dal is megszületett. “Van egy kis faházam a sivatag közepén”, magyarázza Corner. “Egy gyönyörű, furcsa, csöndes hely, tele elhagyatott tanyákkal. Egyszerre varázslatos és sivár.”  Egyszerre lebilincselő és tudat alatt elszigetelő látvány, illik a dal túlvilági hangulatához, ahol a fizikai világ elválik a spirituálistól. „Az éjszakák szennyezetlen feketesége kiemeli az elképesztően csillagos eget, és ez mély hatással volt rám. Nem emlékszem, hogy valaha láttam volna ilyennek az eget”, emlékszik vissza a helyszínre. „Szóval ez megragadta a képzeletemet. Egy idegen világ, ami a dal és a teljes album hangulatát befolyásolta; egy hely, ahova elvonulok, ha távol akarok lenni a várostól.”

iamx_by_saryn_christina_02.jpgA Metanoia, az album, amin ez a dal is szerepel, utazás Corner személyes megpróbáltatásaiba és a krónikus álmatlansággal való küzdelmébe, mely meggyötörte szellemileg, érzelmileg és kikezdte a kreativitását is. Végül úgy küzdött meg mentális betegségével, hogy elhagyta korábbi otthonát, Berlint, és visszavonult a meleg és napos Los Angeles-be. „Ez a földrajzi váltás új és egyedi perspektívát adott” mondja. Az, hogy ebben az új környezetben írta meg a dalokat, segített neki a saját életét is új megvilágításban látni, és új irányba fordította a zenéjét is. „Azzal, hogy tisztább és elektronikusabb az új lemez hangzása, visszatérhettem az IAMX lényegéhez: egy ember, egy szoba, egy komputer. Így kezdődött, és megvolt a szépsége és egyszerűsége ennek a munkamódszernek.”

Az új dallal és az új életével Corner készen áll belevágni egy új fejezetbe. „Sokkal jobb helyen vagyok szellemileg”, vonja le a következtetést. „Bizonyos szempontból azt érzem, újjászülettem - bölcsebb, nyugodtabb, realisztikusabb megvilágításban látom magam és a helyem a világban. Keményen dolgoztam, kitöröltem az életemből az azt megmérgező embereket, visszavonultam a művészetemhez, és elmondhatom, hogy hosszú idő óta most vagyok a legboldogabb.”

A North Star című háromszámos kislemez 2016. február 19-én jelent meg, és minden bizonnyal ez a dal is elhangzik a március 13-ai, A38 Hajós koncerten.

További információk:
http://www.a38.hu/hu/program/iamx-uk
https://www.facebook.com/events/734612053306070/

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása