Kultography

Ajándékötletek, avagy mi kerüljön a Mikulás zsákjába

Ajándékötletek, avagy mi kerüljön a Mikulás zsákjába

Kultography írása itt: - 2015-12-02 16:51

Vasárnap érkezik a Mikulás, a gyerekek szombat este kikészítik a szépen kipucolt cipőjüket az ablakba, ám hogy ne csak a szokásos csokoládé túladagolásról szóljon a nap, összegyűjtöttünk olyan játékokat, könyveket és eseményeket, amelyek igazi élménnyé teszik december 6-át az egész családnak.

befunkycollage_2.jpgbenefitto2.jpgA Plukkido játékok segítségével a szülők garantáltan megtalálják a közös nyelvet gyermekükkel, így több időt tölthetnek a gyermeknevelés napos oldalán. A játékok a szülő-gyermek páros hétköznapi “nézeteltéréseit” hívják játszani. Ezekben a nehezebb szituációkban, egyfajta mankóként bővítik a szülő kommunikációs, motiváló eszközeinek repertoárját, belevonva abba a játékosságot. Azáltal, hogy a szülő másképp áll a problémához – annak megfogalmazásában érdekes, játékos elemeket használ – oldja a már kialakult “görcsöket”, melyek a problémás helyzetek megoldásának képtelenségéből adódóan már kialakultak. A Plukkido-t három magyar tervező, Táncsics Judit pszichológus, Horváthné Pintér Orsolya, szociálpedagógus és Nagy Balázs, tervezőgrafikus alapította 2013-ban. Játékaik figurakészletét Agócs Írisz illusztrátor tervezte. A játékok megszületésének fő célja az volt, hogy segítsék a gyermekükkel otthon lévő édesanyákat, javítsák hangulatukat, kommunikációjukat a gyermekeikkel.

Varázslatos titkokkal várják az apróságokat a Télapó manói a Csodák Palotájában. Az előadásokból kiderül: Mitől repül a Télapó szánja? Talán szupravezető a szánkótalp? Hogy csináljunk havat, hogy biztosan fehér pelyhekkel érkezzen a Nagyszakállú? A nagy érdeklődésre való tekintettel nemcsak december 6-án 11 órakor, de december 13-án, 20-án és 24-én is megtartják a különleges karácsonyi előadást.

mikulasvonat.jpgIdén is útnak indul a Diósgyőri Mikulásvonat, november végétől egészen december 16-áig napi 4 vonattal összesen 84 alkalommal szállítják a Lillafüredi Kisvasút Miskolc, Dorottya utcai végállomásáról a gyermekeket a Mikulás Lillafüredi Mesebirodalmába. A kívül-belül feldíszített és fűtött, este kivilágított vonaton minden kocsiban jelmezbe öltözött szereplők várják a gyermekeket, akik az utazás alatt felkészítik a résztvevőket a lillafüredi feladatokra. A "Mesebirodalom" kapujánál maga a Mikulás várja a kicsiket, majd további jelmezbe öltözött szereplők bekapcsolódásával egy interaktív szabadtéri mesejátékba vonják be őket.

A Magvető Kiadó az Örkény István Színházba várja az apróságokat vasárnap délben, ahol a Csoda és Kósza szereplői mutatják be a Magvető és a Manókönyvek legújabb gyerekkönyveit. A kiadó illusztrátorainak közreműködésével ékszerkészítés, színezés is lesz, vagy akár egérkévé is változhatnak a jelenlévő gyerekek. Az alábbi könyveket például itt is be lehet szerezni.

S2796249_5.jpgzabó T. Anna: Fűszermadár - Mentsük meg együtt a Napot!

„Bögyöga büszöm!” Így köszöntik egymást Csillámvölgyben. Pertu király két csintalan gyereke, Hanna és Henne állandóan civakodnak, és már nagyon unják, hogy mindennap csak fényt ehetnek. De minden veszekedés elcsitul, amikor valódi veszély fenyeget: valaki meg akarja enni a Napot! Az uralkodó hűséges Bolondja, a titokzatos Fűszermadár tudja: csak a százfűszerszósz elkészítésével menthetik meg birodalmukat. Fűszervadászatra indulnak hát, és kalandos útjuk során egy Napsugár nevű embergyerekkel együtt fedezik fel az ételek ízesítésének ezerszínű világát, miközben megismerik a barátság és az összetartozás erejét.

959104_2.jpgJulia Boehme: Bori és barátai

A Bori-sorozatban ovisként megismert kislány alsósoknak szóló kalandjait is rengetegen szeretjük, de ahogy a gyerekeink, úgy Bori is nő. Végre megjelent az első Bori regény, amiben Bori végre gimnazista lett! Nagyon várta már, de a dolgok mégsem mennek olyan egyszerűen az új osztályban, mint gondolta. Vigyázat! Az osztályfőnöknek hüllőszemei vannak! Lehet, hogy egy igazi szörny? Ráadásul a többiek az osztályban már ezer éve ismerik egymást. Ám a legrosszabb mégis Zsanett, a fő hisztikirálynő és udvarhölgyei.  Szerencsére Anna is ugyanebbe az osztályba került. Az ő segítségével talán sikerül Borinak átvészelnie az osztálykirándulást. De Bori még nem sejti, hogy hamarosan Annával is komolyan össze fog veszni, ugyanis barátnője hirtelen Zsanett nagy rajongója lesz...

covers_369536.jpgBoldizsár Ildikó: Mesék az élet csodáiról

Boldizsár Ildikó mesekutató ebben a kötetben olyan meséket gyűjtött egybe, amelyek valóban csodálatosak, de nem a bennük szereplő varázslók vagy tündérek miatt. Az emberi életnek olyasféle csodáiról szólnak, mint hogy élnek közöttünk bátor és bölcs emberek, és hogy nemegyszer megtapasztalhatjuk a szeretet és a szerelem mindenekfölötti erejét. Külső és belső világunk felfedezésére hívja olvasóit, s arra biztat mindenkit, kicsiket és nagyokat, hogy ne csak szórakoztató olvasmányként szeressék és élvezzék a meséket, hanem úgy is, mint eszközt önmaguk mélyebb megismeréséhez és elfogadásához. Takács Mari illusztrációi szárnyakat adnak képzeletünknek és a meséknek.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása