Kultography

Rózsa Sándor Cserna-Szabó módra: ahogy köll!

Rózsa Sándor Cserna-Szabó módra: ahogy köll!

gyukerim írása itt: - 2015-11-07 13:37

Rózsa Sándorról rántja le a leplet Cserna-Szabó András legújabb, 12. kötete. A Sömmi. az alföldi pusztába vezet minket, a kalauzunk Veszelka Imre, a vak koldus, aki mindenkinél tisztábban lát.

cserna_sommi_facebook_v3.jpg

 

„Sokan úgy képzelik, hogy betyárnak lenni felettébb izgalmas hivatás, de az igazság az, hogy olykor ugyan van egy kis jószágelhajtás, igazságszolgáltatás, erőfitogtatás, csárdai mulatozás, miegymás, de azért a szegénylegényi foglalkozás jelentősebb rézse heverészésből, lustálkodásból és félálomban fetrengésből áll, és ebben is a Sándor volt a legkiválóbb minden betyár közül” - rántja le a leplet mesélőnk, Veszelka Imre. Mert ő Cserna-Szabó András új „kisrománjában”, a Magvetőnél megjelent Sömmi.-ben mindent tényleg másképp lát, mint ahogy megszokhattuk.

 

tn6_b1404911.JPG

 

És miért is ne hinnénk a Szeged utcáin kolduló vak aggastyánnak? A Sömmi. főszereplője igazán jobban látta mindenki másnál – Móricznál meg Krúdynál különösen –, milyen is volt igazából Rózsa Sándor. És hát Veszelka története nem a romantikus képzelgések könyve: a betyárvezér inkább tűnik egy paranoid skizofrén sorozatgyilkosnak, mint a magyar Robin Hoodnak. Mert Cserna-Szabó alföldi pusztájának igazi ura nem a labanc, Kossuth apánk vagy a fináncok. Az maga az Ördög, aki jót-rosszat üldöz – hát épp Rózsa Sándort ne kergetné az őrületbe?

 

Fura kis könyvecske ez, ám az kétségtelen: néha már-már abszurd fordulataival és igazán autentikus nyelvezetével együtt rendkívül szórakoztató, azoknak meg különösen, akik még emlékeznek arra, ahogy a legendás tévésorozatban Oszter Sándor – no meg a paródiájában Hofi Géza – Rózsa Sándorként megpödri a bajuszát, összevonja a szemöldökét és böszél. Mert hát itt inkább annak lehetünk tanúi, ahogy fogadóslányokkal szűri össze a levet, a puszta sömmijében unatkozik és szép lassan meghibban – vagy legalábbis annak éppen annyi jelét mutatja, mint a fogadóslányok annak, hogy ne bánnának egy kis etyepetyét a betyár urakkal.

 

És hát már csak azért is érdemes elolvasni, mert legalább azt is megtudhatjuk, valójában mi is történt Rózsa Sándorral az után, hogy a '48-as szabadságharc hevében cseppet túlzásba vitte a harcot. De még azt is, valójában hogyan esett meg az a szabadságharc.

 

Mert a szegedi vak koldus mindent tisztán lát. Csak nem árulta el se Móricznak, se Krúdynak. Jókainak talán, de hát mit lehet tenni, ha ő meg nem írta le.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása