Kultography

Sziget-gasztro a fesztivál kavalkád jegyében

Sziget-gasztro a fesztivál kavalkád jegyében

Szakács Kriszta írása itt: - 2015-08-11 14:34

Évek óta kitörő lelkesedéssel vetjük bele magunkat a Sziget Fesztiválon nem csak az általános, színes fesztiválforgatagba, koncertekbe, bulikba és egyéb kiegészítő programokba, de a gasztronómiába is. Bár megvannak a rendszeres, jól bevált vendéglátók, azért minden évben akad egy-két-három-négy ötletes újdonság vagy olyan új belépő, aki további színt hoz az egyébként is roppant tarka felhozatalba. Ahogy idén is!

sziget_gasztro_slide.png

Jó szokáshoz híven már a nulladik napon feltérképeztük a Sziget minden zeg-zugát, hogy megtaláljuk a potenciálisan kóstolásra érdemes újdonságokat. Tisztes kört tettünk a fesztiválon, a főútvonalak mellett a kanyargós, eldugottabb utakra is betévedve, hogy kiderítsük, mit érdemes idén Nektek is útba ejteni.

Az első utunkba kerülő vendéglátóipari egységeket tömörítő blokk kapcsán aztán kezdtünk némi deja vú-t érezni, a sarkon kapásból egy a 200 gyrososból, 3-4-5 szendvicsező társaságában. Azért itt is akadt, ha nem is erősen ajánlott, de új belépő. A fesztivál közönségének összetételéhez alkalmazkodva megjelent egy holland büfé, a kínálatról viszont döntse el mindenki maga, hogy szeretné-e a látogatókhoz hasonló arányban gasztronómiájukat is viszont látni a Szigeten... Mi nem. A hollandokkal pajtizásnak nagy hívei vagyunk, a gyanús eredetű, állagú és ízű frikandelnek és krokettnek viszont kicsit sem.

holland.png

További - számunkra - újdonság, hogy az őslakos Sziget szitizenek jóllakatásához most már a reggelire és ebédre szolgáló étkek is fellelhetők. A Bite Bakery egyik attrakciója épp a reggeli wrap hagymás-rántottás és salátás-rántottás verzióban, de találtunk kifejezetten reggeliző egységet is - persze egész napos elérhetőséggel a későn vagy még később ébredőknek. Ebédre a már tavaly is szép számban megjelenő poharas levesezők bővülő körét, illetve - kapacitástól függően és/vagy - az ugyancsak szép számban megjelent tésztázókat, sőt házi készítésű gnocchit próbálnánk ki (vagy meg is tesszük még a fesztivál további részében...).

bite.png

Ugyancsak a bejárathoz közeli blokkban az Urban Canteen kocsijai és a Paneer különböző sajtos burgerei szogáltak újdonsággal. A több helyen megjelenő mindenféle körítésben kapható wurst-ok, és a csípős csirkeszárnyak mellett a Canteen-nál is felbukkant az idei év nagy slágere a burger után: a tépett malac burger. A Paneer sajtburgerei az igazán igazi sajtburgerek classic - nemes egyszerűséggel "the real" -, jalapeno, bacon, jalapeno-bacon és supercheddar verzióban, csábító alternatívái a húst hússal burgereknek.

paneer.png

Hallal hódít idén a Guru is, akik már 3  csoportba szeparált kínálattal jelentkeznek, de halasnak talán mégis inkább Nemo-ékat vagy a süllőből készült magyar hal & chips (igen, így) verziót ajánlanánk. Nemo-éknál a fish& chipsen kívül halas burgert is kóstulhatunk, utóbbi báját pedig a magyarságán túl a Telekom Safe @ Sziget fesztiváltól váratlanul nyugodt környezete adja.

nemo.png

Itt találtuk meg végül azt a fogást, amit már a feltérképezéskor sem bírtunk kihagyni. A pulled pork szendvicsek mellett - ami a Befaló Bill-nél is megtalálható - az egyéb BBQ finomságok is nagyobb számban megjelentek a Fesztiválon, mi Bill-ék verzióját kóstoltuk. A jófej cowboyok által egyéni kérésre összeállított tálakon kívül szendvicseket és komplett tálat is kérhetünk, csirke-, marha- vagy sertéshúsból is.  Jó BBQ mellé járnak a jó saláták is, a Befaló pikáns babos raguja, vagy  a mustáros burgonya is remek kísérő, de a coleslaw-t is szívesen ajánljuk, aki pedig még ilyesmit is bír a fentiek mellé, ropogós fehér bucit is kérhet. Ami pedig a kíséretet illeti, szigorúan és kötelezően készítsetek magatok mellé egy jó hideg sört, mert az omlós, frissen készült oldalas, a szaftos bacon és a istenien puha marha is sírva, zokogva fog könyörögni egy korsó hideg komlóbefőttért. A hús nem, de az árak némileg borsosak, ezért cserébe viszont egy kisebb kóstolótál is garantáltan pukkadásig tölt meg egy kiváló étvágyú, nem utolsó sorban farkaséhes vállalkozó szellemű kóstolót is.

bb_kostolo.png

 

A változatosság egyébként is alapvetés, ha ekkora éhező közönséget kell kiszolgálni, de most már nem csak a vegákra, de a vegánokra is gondolnak. Színesitik a képet a különböző nemzetek konyhái, több helyen olasz, spanyol, francia, kínai vagy német kulináriát idéző ételek, olykor csoportosítva is fellelhetők. Ezeket azért mérsékelt lelkesedéssel közelítettük meg, az "italian cuisine" és az "XXL pizza slice" felirat egymás mellett, vagy a paella-nak csúfolt néhány haldarabbal megtoldott zöldséges rizs nem tűnt igazán kihagyhatatlannak. Ha már nemzetek, nekünk egyértelműen az orosz ihletésű  Babuska kihelyezett egysége a kedvenc felfedezésünk, őket még a fesztivál folyamán biztosan útba ejtjük.

babuska.png

A fent részletezett BBQ tál után sajnos egyéb komolyabb tétel kóstolása szóba sem nagyon jöhetett, de a fesztivál alatt még frissítjük a cikket újabb tapasztalainkkal!

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása