Kultography

Csibészbiblia: mindennapi lila mezem add meg nekem

Csibészbiblia: mindennapi lila mezem add meg nekem

Blahó Dávid írása itt: - 2015-08-07 20:41

Foci, csajok és zene. Kevés olyan férfi van, akit a három közül legalább az egyik ne hozna lázba. És aki mindháromra gerjed, annak akár tényleg egyfajta szent könyv lehet Curtis életrajzi regénye. Meg aztán egy kis olvasásba még senki sem halt bele.csibeszbiblia_dijak_kiemelt.jpg

csibeszbiblia_b1.JPGAzzal minden bizonnyal a könyv szerzője is egyet értene, hogy az igazán széles tömegek akkor ismerték meg a nevét, amikor Majka és BLR társaságában berobbant a Belehalok című dallal. Pedig a jelenleg 26 esztendős Széki Attila már korábban is bőszen mozgolódott, különösen a főváros IV. kerületében számított népszerű figurának. Ám először nem a hangszálaival, hanem a lábaival okozott örömet Újpestnek, ugyanis profi futballista volt. A rap csak afféle hobbiként indult a számára, aztán a hangsúlyok egyre inkább eltolódtak a stoplis cipőtől a mikrofon felé.

Ezzel a pár mondattal gyakorlatilag össze is lehet foglalni, hogy miről szól a Csibészbiblia, csak hát Curtis, illetve szerzőtársa, Csontos Róbert nálam milliószor érdekesebben és izgalmasabb fűszerezéssel teszik ezt meg. A könyv már a témák miatt sem egy lányregény, de a stílusa miatt sem: kapásból egy olyan sztorival indítunk, amelyben az előadó elmeséli, hogy miként bérelte ki őt pár napra egy Dániában élő nő – és hát mindenki sejtheti, hogy nem dalolnia kellett neki... Belecsapunk tehát a közepébe, és a folytatás is végig fenntartja a figyelmet, simán olvastatja magát az életrajz.

Curtis nem finomkodik, de azt hiszem, meglehetősen hiteltelen is lenne tőle, ha nekiállna eufemisztikus jelzőkkel telepakolni a mondatokat. Sőt, ha a könyv legnagyobb előnyét akarom kiemelni, akkor az kétségtelenül az őszintesége. Itt nincsenek udvariaskodó körök, meg felesleges álszenteskedés, amúgy „juj, nem írok neveket, nehogy baja legyen belőle” módra. A Csibészbibliában mindenki nevén van nevezve, akár pozitív, akár negatív szereplőként bukkant fel Curtis életében. Mondom, ha vannak kimondottan női olvasmányok, akkor ez a könyv mindennek a férfi megfelelője, ugyanis olyan történeteket követhetünk nyomon fociról, csajokról, bulizásról és zenélésről, ami aligha hagyja hidegen az erősebbik nem tagjait. Szórakoztató, ezért nagyon gyorsan lehet vele haladni, nyaraláshoz például tökéletes.

csibeszbiblia_curtis.jpgA Csibészbibliában szépen végigkövethetjük Curtis szurkolói és futballista pályafutását, kapcsolatát a rap és hip-hop zenével, majd megismerkedését Majkával és a tulajdonképpeni aranykor beköszöntét. Curtis tényleg nem fogta vissza a tollát, csak úgy repkednek az átlag jómunkásember szemöldökét összerántó összegek, a megivott és eltolt mennyiségek, valamint a vízszintesbe helyezett csajok száma, de erre megint azt mondom, hogy ettől él a könyv, és nagyon idegen lett volna a szerzőtől, ha elsumákolja a részleteket. Részletesen mesél a gyerekkoráról, a lakótelepi kamaszkorról, családi viszonyairól és édesapja elvesztéséről is. Ha kell, saját magát sem kíméli, beszámol rossz döntéseiről és kilengéseiről is, de alaposan leszedi a keresztvizet az újpesti focicsapat ikonjairól, az egyik sokat foglalkoztatott hazai edzőről vagy a zenei szakma lehúzó embereiről is. De ugyanígy nem feledkezik meg azokról, akik támogatták az útja során, és az sem esik nehezére, hogy méltassa mások tehetségét.

Biztos vannak, akiknek túlzás az Art Nouveau Kiadó gondozásában megjelent Csibészbiblia néhány sora, esetleg túlságosan elszálltnak tartják Széki Attilát, de nekik egy mára klasszikussá lett rapsláger kulcsmondata lehet a válasz: „Isten hozott nálam öcsém, ez a való világ”.

Fotók: Curtis

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása