Kultography

Mesék, tanácsok, tippek mindennapi problémákra

Mesék, tanácsok, tippek mindennapi problémákra

Kultography írása itt: - 2015-06-12 16:59

Van, hogy az ember olyan problémával szembesül, amivel egyedül nem tud megküzdeni, legyen szó akár saját magunkról, a családunkról, gyermekünkről, barátainkról vagy akár a kutyánkról. Az alábbi négy kötet más-más oldalról közelíti meg a különböző problémákat. Egyik-másikat kicsit erőltetettnek is éreztük, de a filozófiai magaslatokba emelet életvezetési tanácsok megítélése szubjektív, így ami nekünk már sok volt, másnak lehet megfelelő lesz.

slider_11.jpgBoldizsár Ildikó: Meseterápia a gyakorlatban

mese.jpgA Boldizsár Ildikó nevével fémjelzett meseterápia-sorozat legfrissebb darabja - ahogy azt a címe is jelzi - gyakorlati oldalról mutatja be ezen egyre népszerűbbé váló terápiás módszer hatékonyságát. A harminchárom esettanulmányt bemutató kötet izgalmas kalandozást biztosít azok számára is, akik nem feltétlenül gyakorolni kívánják ezt az eljárást, csupán laikus érdeklődők, vagy maguk is érintettek szülőként, pedagógusként. Ha csupán életkorok szerint tekintjük át a különböző eseteket, találunk közöttük kisbabákkal, óvodásokkal, kis- és nagykamaszokkal, fiatal és érett felnőttekkel, valamint idősekkel kapcsolatos esettanulmányokat. A terápiás helyzetek is ugyanilyen sokszínűek: például dadogó és szorongó óvodások, veszteségek feldolgozására szoruló, tanulási nehézségekkel küzdő kisiskolások, halmozottan sérült, fogyatékkal élő gyerekek, helyüket nem találó kamaszok, pszichiátriai és krónikus betegek, alkoholisták jelennek meg előttünk sorra, élettörténetükkel és a hozzá kapcsolódó mesékkel együtt. A műben felsorolt esetek önmagukért beszélnek, a módszer hatékonysága és sikere kézzel fogható tapasztalatként ölt testet. A Magvető Kiadó gondozásában megjelenő sorozat legújabb kötete illik minden család könyvespolcához, hiszen az együttérzés, a másik helyzetének megértése szintén nagyon fontos.

Kurt Tepperwein: Iránytű az élethez

iranytu_az_elethez_m-ertek.JPGFelfutó, sőt, mostanra csúcson pörgő iparág lett az elmúlt évtizedben az önfejlesztő, ön- és világmegváltó könyvek írása, szinte minden napra jut egy. A Dunát rekesztő kínálatban akadnak jobbak és rosszabbak, sajnos az Iránytű az élethez nálunk az utóbbi kategóriába került. Bár alapvetően jó gondolatindító lehet annak, aki az út elején jár, de a „mindent egyszerre és azonnal” hozzáállás – sem az önfejlesztésben, sem az erről szóló könyvekben – nem szerencsés. Első olvasásra úgy tűnt, hogy a tapasztalatait, az élet nagy utazását megkönnyítő iránytűt Kurt Tepperwein némileg „elszállt”, vagy legalábbis túlontúl emelkedett gondolatokba csomagolta. Persze, ha valaki könnyen olvas a sorok között, és a néhol kusza, már-már patetikusan elszállt gondolatokból kihámozza magának a lényeget, még élvezheti is a könyvet, sőt, akár hasznos is lehet számára. De lehet, hogy a kevesebb néha több lett volna ebben az esetben is. A M-Érték Kiadó gondozásában megjelent kötetet épp ezért azoknak ajánljuk, akik szeretik az elvont filozofikus elmélkedést az életről. 

Patti Digh: Most élsz

most-elsz.jpgAz Alexandra Kiadónál megjelent Patti Digh könyvét már sokkal jobban élveztem. Az ötlet és a téma strukturált, valami köré szervezett bemutatása mindenképp követhetőbb, és könnyebben emészthető, még ha maga a tartalom nem is renget meg eget és földet. A Most élsz - ragadd meg a napot! című könyvben körbejárt 37 napos koncepció nekem már csak azért is szimpatikus, mert a magam részéről a határidők motiváló erejében hiszek. Ha ennyi időbe kellene belesűríteni mindent, amit az életben terveztél, halogatnád-e még a fontos döntéseket, érdekelne-e mások véleménye, hajlandó lennél problémákra, feladatokra, rossz dolgokra pazarolni az szűkösségében értékesebb napjaidat? És ha már magad is belátod, hogy ezek butaságok, megtanulod-e egyszerűségében csodálatosnak megélni a napjaidat – határidő nélkül is? 37 élettörténetből kiderül, hogy miként valósulnak meg hétköznapi csodák és csodálatos hétköznapok mások életében. Inspirációnak több, mint elég.

Jorge Bandersky: Kutyakozmetika otthon

covers_330850.jpgA Gabo Kiadó gondozásában megjelent Kutyakozmetika nem kapcsolódik szorosan az élet nagy problémáihoz, azonban ha egy négylábúval élünk együtt, akinek olyan szájszaga van, hogy a virágok is lelohadnak tőle a kertben, életmentő tanácsokat kaphatunk Jorge Bandersky-től. Ugyanis ha az embernek kutyája van, akkor jól tudja, hogy kedvence tartása nem merülhet ki abban, hogy megeteti, játszik vele, vagy esetleg elviszi sétálni. Attól függetlenül, hogy egy fajtatiszta kutyáról, vagy egy menhelyről örökbefogadott keverékről van szó, időt és pénzt kell szánnunk kis barátaink ápolására is. A kutyák testének gondozását a fürdetéstől kezdve a fésülésen át egészen a karmok levágásáig sokan inkább profikra bízzák, pedig otthon is elvégezhető feladatokról van szó. Kinek is hihetnénk ezt el a legkönnyebben, ha nem a sztárok kutyafodrászának, Jorge Bendersky-nek. Bendersky könyvében megismerkedhetünk az otthoni kutyaápolás minden trükkjével és ahhoz is iránymutatást kapunk, hogy milyen fajtához milyen eszközökre lesz szükségünk. Persze a bátorságot már nekünk kell vennünk, hogy belevágjunk - adott esetben kedvencünk bundájába - de a Kutyakozmetika otthon című könyv minden más segítséget biztosít a profi végeredményhez.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása