Kultography

Erős belga söröktől terhes a Bálna gyomra

Erős belga söröktől terhes a Bálna gyomra

Kultography írása itt: - 2015-05-16 11:54

Végre elérkezett a tavasz egyik legjobban várt hétvégéje, amikor is annyi belga sört kóstolhatunk a Bálnában, amennyit nem szégyenlünk. Idén is, mint minden évben, a Kultography sörrajongó különítménye bebarangolta és letesztelte a fesztivál kínálatát, különös tekintettel a magas alkoholtartalmú sörökre.  Íme a kedvenceink.

belga_2015_fejlec.jpgimg_20150515_192704.jpgEgybehangzó véleményünk szerint három 10%-os vagy afeletti alkoholtartalmú sör van a fesztiválon, amit mindenképp érdemes megkóstolni. Az egyik ezek közül a Trappista szerzetesek munkáját dicsérő La Trappe Quadrupel. A krémesen sűrű, testes, fűszeres sör ízvilága összetettsége ellenére is kiegyensúlyozott. Bár magas alkoholtartalommal rendelkezik (10%), az első kortyoknál mégsem érezni erejét, ellenben mire a pohár aljára jutunk, már igencsak mosolygósan szemléljük a világot és minden sokkal barátságosabb és békésebb, mint előtte volt. A komlókeserűség a háttérben marad, helyette erőteljes, édeskés maláta ízek, valamint a Trappista félbarna sörökre jellemző intenzív ízvilág jellemzi.

Második helyezettünk sokkal agresszívebben fitogtatja erejét, a Maredsous 10 elnevezésű apátsági világos tripel, a maga 10%-val, igazi harcos sör. Nem teketóriázik, az első kortynál az ember tudomására hozza, hogy nem holmi nyakló nélkül iszogatható szomjoltóval van dolga. Karcos és fűszeres, már-már whiskey-s jellegű ízeket vegyít a kiváló belga sörbe, ami egy világos sörtől még annál is meglepőbb, mint ahogy azt elsőre gondolnánk. Így viszont sötétebb társainál jóval könnyedebb élmény, messze nem olyan megterhelő ital, mint amit egy ilyen, magasabb alkoholtartalmú pohártól várnánk, úgyhogy illik vigyázni vele, nehogy nagyon megnehezítse a másnapot. Az igazi sörkedvelők biztosan imádni fogják kesernyésebb íze miatt, de aki az erőteljesebb italokra esküszik az sem fog csalódni - a gyümölcsös sörök kedvelői viszont ne ezzel kezdjék a keserű oldallal való ismerkedést.   

Selymesebb, nőiesebb vizekre evezve harmadikként egy igazi különlegességet helyeznénk a figyelem középpontjába, ez pedig nem más, mint a Kasteel Barista Chocolate Quad-ja. Egy igazi nehézbombázóról van szó, hiszen 11%-os alkoholtartalmával, bárkit levesz a lábáról, valódi ereje azonban nem ebben rejlik. Ez a barna ale komoly fejtörést okoz az embernek, az első korty után ugyanis felmerül a figyelmetlen sörfogyasztóban a gyanú, hogy átverték! Egy ilyen krémes, lágy, csokoládés kávé ízű ital nem lehet sör, ez csak és kizárólagosan valami mennyei likőrnek készülhetett. A helyzet azonban az, hogy a Kasteel szokásához híven ezzel az italával is nagyot alkotott, lenyűgöző ízével, döbbenetes erejével minket teljesen levett a lábunkról.

Természetesen azokról sem feledkeztünk meg péntek este, akik a nehézbombázók helyett inkább a klasszikus, könnyed vonalat részesítik előnyben. Számukra jó szívvel ajánljuk a fesztivál különlegességét, a Gallica Premium Pils-t. A pilsnerről valószínűleg még az is tudja, hogy egy sörfajta, aki sosem kóstolt egyetlen félét sem, a "sörösök" pedig a világ minden táján lelkesen fogyasztják könnyedsége miatt. A belgák pedig a Gallica-val megmutatják, hogy hiába nem belga találmány, az általuk készített pilsner simán megugorja ennek a széleskörűen kedvelt sörnek fenntartott szintet. A Gallica mindenféle tolakodástól mentes, kellemes sör, olyan, amivel a kézben szívesen elücsörög az ember a folyóparton, miközben mégis egyértelművé teszi, hogy belga sörrel van dolgunk. A tengernyi ízesített vagy sötéten keserű versenytársa mellett egy nyugodt sziget, ami egyszerűségében gyönyörködtet - valahogy úgy mint a zseniális belga sültkrumpli!   

img_3188.JPGA búzasörök kedvelőinek a Corsedonk Applewhite-ját mindenféleképp érdemes megkóstolni. A könnyed, fűszeres és nagyon friss sör magában hordozza nem csak a búzasörök minden jellemzőjét, de emellett az alma fanyarságával valódi felüdülést jelent - főleg pár testesebb ital után -, ahogy az ember belekóstol. Kellemesen savanykás ízének köszönhetően elsőrendű szomjoltó, 3,1%-os alkoholtartalmával pedig senkit sem fog fejbe vágni.

Bár a meggy az idei év gyümölcse a fesztiválon, mi mégis mást ajánlanánk a hölgyek figyelmébe. A De Brabandere sörház kínálatában fellelhető málnás Wittekerke Rosé és a "sima" Wittekerke búzasör páratlan finomságok, fogyasztásukat épp ezért erősen szorgalmazzuk. A 4,3%-os málnás búzasört megízlelve, olyan élményben volt részünk, mintha a nagymamánk házi málna szörpös üvegét húztuk volna meg. Valódi ízrobbanás, friss és erőteljes gyümölcsízzel, amit erős nosztalgia hullám követ. Aki pedig inkább boros, mint sörös, számára az 5%os búzasör ajánlott, garantáljuk, hogy kellemes meglepetést fog okozni.

A VI. Belga Sörfesztivál vasárnap estig várja a látogatókat. A „Sörkedvelő” jegy ára 2.800 Ft, a „Sörrajongó” jegy ára 4.000 Ft. Ezért az összegért cserébe egy fesztiválpohár jár, valamint a vásárolt belépőfajtától függően 3, vagy 5 db zsetont. Egy zsetonért cserébe bármelyik söröspultnál, bármelyik sörrel megtöltik egyszer a poharatokat. A pohár űrtartalma 0,2 liter. További zsetonokat 600 Ft/db áron lehet vásárolni az arra kijelölt pultoknál. 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása