Kultography

Muse és paprikás csirke érkezik, nem hülye járással

Muse és paprikás csirke érkezik, nem hülye járással

Kultography írása itt: - 2015-03-29 20:33

A tavasz közeledtével egyre szívesebben mozdulunk ki, és egyre több izgalmas program is van, ami miatt érdemes. Ha mégis otthon maradnánk, hallgatni valóval is szolgálunk vasárnapi hírösszefoglalónkban.

picmonkey_collage.jpg

Mozgolódnak a britek

muzsa_pici.jpgMegérkezett a harmadik dal is az április 27-én megjelenő The Magic Whipről, mely a Blur első albuma az elmúlt 16 évben. A Lonesome Street a legújabb és egyben utolsó single, melyet a megjelenés előtt meghallgathatunk.

A nyolcadik stúdióalbumával jelentkező Muse hivatalosan is elérhetővé tette az első kislemezt a június 8-án megjelenő Drones-ról, ez pedig a Dead Inside. A rajongók igencsak ki vannak éhezve Matt Bellamy és társai új anyagára, hiszen a videót nem egész egy hét alatt több mint 1 millióan látták már.

Külföldi nevek a STRAND programjában

A 2015. augusztus 19-22. között Zamárdiban megrendezésre kerülő fesztiválon aktuális rockbandák, hiphop csapatok és az elektronikus zene nagy alakjai is jelen lesznek. Érkezik a Summer Paradise megtestesítője, az ifjú punk-korosztály nagy kedvence, a Simple Plan, a Balaton-parti cukrászdák és rajongók ezrei örömére Zamárdi közönségét is megtáncoltatja a tortadobálós színpadi show-jával világhírűvé lett dj-producer, Steve Aoki. Jön egy igazán aktuális rockbanda is, amely az utóbbi időben a Linkin Park társaságában járja a világot, idehaza pedig minden fontos kívánságlista dobogósa: az All Time Low. És ha már aktuális rockbandáknál tartunk, a New Found Glory minden bizonnyal sokak szívét dobogtatja majd meg a zamárdi Szabadstrandon, első magyarországi fellépésükkel.

pcsirke.jpgPaprikás csirke rulez!

Ezúttal a pünkösdi hétvégén, május 21-24. között, a Millenárison jelentkezik a magyar gasztrokultúra meghatározó rendezvénye, a Gourmet Fesztivál. Újdonság, hogy idén a fesztivál már csütörtökön megnyitja kapuit, az év étele pedig a paprikás csirke, amelyet számos változatban az ország kiemelkedő éttermei mutatnak be. Emellett felsorakoznak majd a legkiválóbb fővárosi és vidéki éttermek, borászatok, cukrászdák és a gasztro-világ más jeles képviselői is.

Járj hülyén április 1-jén!

Tombol az amúgy sem csökkenő Monty Python kultusz! A 46 éve alakult világhírű csapat épp 40 éve készítette a Gyalog Galopp című filmjét, épp május 10-én lesz a nemzetközi Monty Python nap, és épp május 31-én mutatják be Magyarországon először a Brian élete filmből készült Nem a Messiás című „vigyoratóriumot“. És épp erre az előadásra érkezik Magyarországra a két szerző, Eric Idle és John Du Prez, akik a - Tony Awards-díjas - Spamalot musicalt is írták. Szóval dübörög a Monty Python cirkusz, és immár a Hülye Járások Napját is megrendezik Budapesten, április 1-én: a „villámcsődület“ jellegű esemény a Deák térre várja a hülyén járókat, délután 13 órára.

Hímestojások, hímestojások mindenhol!

Március 28-án rendezik meg a Zsolnay Kulturális Negyedben a Tojásfestők Országos Konferenciáját. A zártkörű szakmai rendezvény résztvevőinek alkotásai kerülnek kiállításra másnap. Az április 10-ig ingyenesen megtekinthető kiállításon a Tojásdíszítők Egyesületének 450 darabból álló, különböző technikákkal díszített tojásait tekinthetik meg a látogatók. A rendezvény a Zsolnay Kulturális Negyed húsvétváró programsorozatának része. Ennek keretében a tojásírók kézműves foglalkozásán március 28-án 15 órától Tojásíró foglalkozás várja a felnőtteket, ahol kipróbálhatják a nagyobb precizitást igénylő technikákat, 16 órától pedig a Húsvéti műhelyen a gyerekek tanulhatják meg a hagyományos tojásfestési eljárásokat.

ledzeppelin.jpgRock legendák veszik birtokba az Urániát 

Újra mozivásznon láthatóak a rockzene történetének kiemelkedő zenekarai az Uránia tavaszi koncertfilm-válogatásában. A vetítéssorozat a Led Zeppelin 2007-es londoni koncertjével kezdődik április 3-án, a válogatás további részében műsorra kerül a The Doors 1968-as „Live at the Hollywood Bowl” koncertfilmje és Jimi Hendrix legendás woodstocki koncertje is. Újdonságként szerepel a programban a Queen 1981-es montreali koncertje, amelyet most láthat először a fővárosi közönség. Részletes program és jegyvásárlási lehetőség a programsorozat honlapján érhető el.

lengyel.jpgA tavalyi év legjobb lengyel filmjeit ünnepelhetjük áprilisban

Idén április 16-22. között köszönthetjük a budapesti Művész moziban a tavalyi év legjobb lengyel filmjeit.A XXI. Lengyel Filmtavasz felvonultat egy sor érdekes, izgalmas, díjnyertes alkotást. Lesz többek között hidegháborús kémfilm, skandináv krimikre hajazó bűnügyi történet, illetve két szemszögből is láthatjuk az 1944-es varsói felkelést.

A program egyik legérdekesebb darabja az Istenek c. film, mely Zbigniew Religa szívsebészről szól, aki 1985-ben elsőként hajtott végre sikeres szívátültetést Lengyelországban. A vetítés díszvendége Tomasz Kot, a film főszereplője.  

Aki pedig eddig lemaradt volna az Oscar-díjjal kitüntetett Ida c. filmről, a Lengyel Filmtavaszon pótolhatja!

A jegyelővétel április 9-én indul, további információk a Művész Mozi oldalán érhetők el. 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása