Kultography

Lecsóból és popcornból sosem elég - hírek vasárnap estére

Lecsóból és popcornból sosem elég - hírek vasárnap estére

Kultography írása itt: - 2015-01-18 19:54

Megvannak az idei év Oscar-jelöltjei, irodalmi és zenei fesztiválra mehettek a héten, tervezhettek plakátot Őfelsége titkosügynökének, vagy ha egyszerűen kíváncsiak vagytok, melyik film volt a legnépszerűbb tavaly a magyar mozikan, szemezgessetek a vasárnapi híreinkből!

lecso_jpg.jpg
Lecsó az Alexandra Pódiumon, január 22. 19:00

lecso_jpg.jpgLecsó címmel új havonta jelentkező irodalmi sorozat indul az Alexandra Pódiumon az Európa Kiadó és az Alexandra Kiadócsoport szervezésében. Honnan ered a lecsó szó? Hogyan hangzik a Huszt slam poetry átirata? Könnyű-e rímet találni arra a szóra, hogy kapacitásfenntartás? A Lecsó résztvevői, Kiss Judit Ágnes, Várady Szabolcs, Nádasdy Ádám és Barna Imre szórakoztató irodalmi vetélkedéséből kiderül. A játékos kedvű költők nem csak egymást ugratják, furfangos feladványaikat a nézők is megoldhatják. Az első alkalom időpontja: január 22. 19 óra, helyszíne az Alexandra Pódium (1055 Budapest, Nyugati tér 7.).

Django Fesztivál, Művészetek Palotája, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, január 20. 19:30

image_6.jpgNem mindennapi produkciónak ad otthont kedden a Művészetek Palotája: a Django Fesztiválon „a világ legjobb gitárosát” idézi meg egy hattagú zenekar, a Swing à la Django. A magyar zenészek a klasszikus francia stílus, a manouche elemeit ötvözik autentikus magyar zenei elemekkel, a francia sanzonokkal, a tangóval és a dzsesszel. A koncerten pedig ehhez Django Reinhardt szellemén túl a francia Tcha Badjo zenekart, a sokoldalú magyar sztárt, Hajós Andrást, a franciás magyar dzsessz egyik legismertebb képviselőjét, Micheller Myrtillt, Szirtes Edina Mókust és a Pankastic!-ot, az ország első django-pop zenekarát hívják segítségül. Az est unikuma, hogy a produkciók szimfonikus zenekari kísérettel szólalnak meg, melyet a Budafoki Dohnányi Zenekar biztosít.

 

ART MARKET BUDAPEST 2015: október 8-11., Millenáris

_aum2121.jpgKelet-Európa vezető nemzetközi kortárs képzőművészeti vására, Magyarország legnagyobb kortárs kiállítása, a korábbi rekordokat 2014-ben újra felülmúló Art Market Budapest az idei évben újra október második hetében, október 8-11. között rendezik meg. A 6.000 négyzetméteren felépülő kiállítás és vásár, illetve az azt kiegészítő nagyszabású köztéri szoborpark mintegy 500 művész számára biztosított 2014-ben bemutatkozási lehetőséget, a szervezők a kiállítás kapcsán több mint 70 kiegészítő programot hoztak létre a Millenárison és a főváros más helyszínein. A vásár idejére Budapest 2015-ben újra a közép- és kelet-európai régió képzőművészeti fővárosává, Európa egyik legvonzóbb kulturális központjává válhat.

 

Leleplezték a Jurassic World mutáns dinóját

letoltes_1.jpgÚjabb titokra derült fény a Jurassic Worlddel kapcsolatban. Az egyik főszereplő, Bryce Dallas Howard elárulta, milyen lesz az a genetikailag módosított dinoszaurus, amely miatt elszabadul a pokol az őslényparkban. Nos, a különös lényt Indominus Rexnek hívják, és a történet szerint a tudósok négyfajta élőlényből rakták össze: Tyrannosaurus Rexből, Velociraptorból, tintahalból és ausztrál sivatagi viperából. Ebből a bizarr összeállításból arra lehet következtetni, hogy a mutáns dinó óriási, a vízben is jól érzi magát, és halálos mérget fecskendez áldozatába. Ha ez nem lenne elég, az is kiszivárgott, hogy a dinó emberi géneket is kapott, hogy fejlettek legyenek a problémamegoldó képességei. Korábban voltak olyan elképzelések, hogy az új Jurassic Parkban mutáns dinóember szerepeljen, de a rajongók felháborodása miatt az ötletet elvetették – ám úgy tűnik, néhány gén beültetése még belefért a koncepcióba. Mindenesetre az új szuperdinó alighanem méltó ellenfele lenne az Aliennek, ami új korszakot nyithat a Jurassic-sorozat történetében.

 

Tervezz plakátot a jövő James Bondjának!

unnamed_6.jpgA kémműfaj már nem a régi. James Bond klasszikus, de az új szuperkém, aki a Kingsman – A titkos szolgálat (16E) (Kingsman: Secret Service, hazai bemutató: február 12.) sztárja, más, mint a nagy előd: nagyszájú, kiszámíthatatlan, és nem törődik az illemszabályokkal. A vagány karaktereiről híres Matthew Vaughn rendező valószínűleg pályája csúcsára jutott ezzel az egyszerre szellemes, izgalmas és őrült filmmel, melyben a régi gárdát olyan kiváló színészek képviselik mint Colin Firth, Michael Caine és a főgonosz szerepében Samuel L. Jackson. Egy kritikus így jellemezte a filmet: „mintha Tarantino Bond-filmet rendezett volna!” De Vaughn ezzel sem elégszik meg. Felhívást intézett a világ grafikusaihoz, designereihez és tervezőihez, hogy találják ki a tökéletes Kingsman-plakátot. A fődíj 3000 dollár és persze a világhír: a győztes plakátot kinyomtatják, és a többi filmes anyaggal együtt terjesztik majd az egész világon. A feltétel mindössze annyi, hogy a terv horizontális, dupla plakát-formátumú, a mérete 3000 x 2300 px legyen és tartalmazza a címet valamint a film logóját. Még több infóért katt ide: http://bit.ly/Kingsman_DESIGN

2015 a zsenik éve az Oscar-díj háza  táján

20141016kodjatszma2.jpgA héten kihirdették az idei, sorban a 87. Oscar-díj jelöltjeinek listáját. A Legjobb film kategóriában a Whiplash, A mindenség elmélete a Sráckor, a Selma, a Birdman, az Amerikai mesterlövész, a Grand Budapest Hotel és a Kódjátszma versenyez. Míg a Selma és az Amerikai mesterlövész az Akadémia által igencsak kedvelt,. megtörtént eseményeket feldolgozó filmek, addig a Sráckor és a Grand Budapest Hotel különlegességükkel kerülhettek be a válogatásba, ám egyértelműen a fennmaradó négy filmet átszövő zseni-tematika az idei díjkiosztó vezérlőelve. Ennek megfelelően ezeket a furcsa, meg nem értett géniuszokat alakító Benedict Cumberbatch, Eddie Redmayne és Michael Keaton is bezsebelhetett egy-egy Legjobb férfi főszereplői jelölést, ahogy az Amerika mesterlövész címszerepében látható Bradley Cooper és a Foxcatcherben a felismerhetetlenségig elmaszkírozott Steve Carrell is. A Legjobb női főszereplő kategória jelöltjei már jobban eltávolodnak ettől a mezőnytől, egyedül A mindenség elméletben látható Felicity Jones került ki ebből a csoportból, míg a többi színésznő az Akadémia által egyébként kevéssé felkapott filmekért kapta meg a jelölést. Reese Witherspoon a Vadon, Julianne Moore a Still Alice, Rosamund Pike a Holtodiglan, míg Marion Cotillard a Két nap, egy éjszaka című, francia nyelvű film kapcsán érdemelte ki a az elismerést. A Legjobb férfi mellékszereplő díjáért Edward Norton (Birdman), Mark Ruffalo (Foxcatcher), J.K. Simmons (Whiplash), Ethan Hawke (Sráckor) és Robert Duvall (A bíró) száll versenybe, míg a Legjobb női mellékszereplő díjazottja Emma Stone (Birdman), Meryl Streep (Vadregény), Keira Knightley (Kódjátszma), Patricia Arquette (Sráckor) és Laura Dern (Vadon) közül kerül majd ki a Február 22-én megrendezésre kerülő gálán.    

 

15 uszodányi popcornt ettünk tavaly 

what-it-was-like-working-for-the-real-life-wolf-of-wall-street.jpgHa már filmeknél tartunk, néhány napja érdekes statisztikával szolgált az egyik legnagyobb hazai mozilánc. A Cinema City adatai szerint összesen 638 932 órát töltöttünk a mozitermekben, eközben pedig 15 uszodányi popcornt majszoltunk el. Tavaly a legtöbben a Wall Street farkasára voltak kíváncsiak, a dobogó második fokára az Így neveld a sárkányodat második része került (amely idén már be is sebelte a Golden Globe-ot), a bronzérmes a Hobbit 3 lett. Ha a hazai gyártású filmeket nézzük, akkor a Megdönteni Hajnal Tímeát című film volt a legnépszerűbb, megelőzve a Swinget és a Fehér istent.  

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása