Kultography

Indul a Sziget: Íme a koncertek, amiket semmi pénzért nem hagynánk ki

Indul a Sziget: Íme a koncertek, amiket semmi pénzért nem hagynánk ki

Kultography írása itt: - 2014-08-11 15:37

Ahogy nincs nyár Sziget nélkül, úgy nincs Sziget kihagyhatalan fellépők nélül - persze mikor több, mikor kevesebb ilyen kerül terítékre. Az idei év felhozatala egészen ígéretesnek tűnik, de ez még nem akadályoz meg minket abban, hogy előre is kedvenceket válasszunk. Aztán majd a koncertek után kiderül, a következő előadók beváltották-e a hozzájuk fűzött vérmes reményeinket.

slidszig.jpgBastille

Bastille-014.jpgAz alig négy éves múltra visszatekintő Bastille mindjárt első alkalommal a Sizget Nagyszínpadán kapott helyet, nem is véletlenül. A négytagú, indie pop/rock-ot játszó brit formáció amellett, hogy 2013-ban elvitte a Legjobb Új Zenekarnak járó Brit Awards-ot elég gyorsan nagy népszerűségre is szert tett, leginkább Oblivion című, valóban szép szerelmes számuknak köszönhetően. Hogy a - főképp fiatal lányok generálta - hype-nak meg is tudnak-e felelni az néhány napon belül kiderül, mi mindenesetre reméljük, hogy élőben is le tudják venni a lábáról a közönséget.

Fink

Az angol Fink (vagyis Fin Greenall) nem először teszi tiszteletét a Szigeten, így körülbelül tudhatjuk, mire számíthatunk tőle. Éppen ezért akit vonz az elektronikus elemekkel felturbózott, alapvetően mégis "egyszálgitáros" zene, amiben Fink szövegíró tehetségét is alaposan megcsillogtatja, annak mindenképpen ott a helye az idei fellépésen is. Tipikusan az a koncert, amire azt hiszi az ember, hogy majd jól elácsporog hátul, aztán valahogy mégis előre vonzzák a kellemes, mégis erőteljes, sokszor szívbemarkoló dallamok és a delejes kisugárzású frontember. 

Michael Kiwanuka

MichaelKiwanuka_2101035b.jpgAz ugandai származású észak-londoni srácról már két évvel ezelőtt megjelent Home Again című albuma kapcsán is sok jót elmondtunk, de nagyon várjuk, hogy élőben is láthassuk, mit tud. Már tavaly is a meghívottak között szerepelt, de koncertjét az utolsó pillanatban le kellett mondania, így a magyar közönség most találkozhat vele először. Kiwanuka lett a befutó az év legígéretesebb előadóit rangsoroló BBC Sound Of 2012-listán, a már említett albuma pedig  Franciaországban és hazájában aranylemez lett, valamint a negyedik helyen, míg Hollandiában első helyen végzett a lemezeladási listákon, de versenyben volt a Mercury-díjért is.

Madness

Ahhoz képest, hogy a Madness a nyolcvanas évek elejének ska-hullámával robbant be a köztudatba, hozzánk igen későn, 2007-ben jutott el a brit zenakar. Igaz, akkor a Szigeten mindjárt egy olyan koncertet adtak, amiből rögtön kértünk többet is. Szombaton harmadszor jönnek, és ha még marad boogie a lábunkban, a Nagyszínpadon fél nyolckor kezdődő és kilenckor végződő koncert után a magyar ska-fenomén PASO buliján táncolhatunk tovább a szaggatott ritmusra. 

Macklemore and Ryan Lewis 

mk.jpgHa van, aki egy másodpercet sem késett a Szigetről, az Macklemore és Ryan Lewis. A Ryan Lewis producer-fotós és Ben Haggerty alkotta hiphopcsapat az idén négy Grammyt kapot első albumára, a The Heistre (és annak gigaslágerére a Thrift Shopra), a rapkategóriákon túl nekik ítélték az év legjobb új művészeinek járó elismerést. Azt egyelőre még találgatjuk, ők lesznek-e az új Beastie Boys, addig meg a világért ki nem hagynánk azt a produkciót, amelyért most megőrül a világ. 

Cee Lo Green

Talán senkinek sem kell bemutatni a mai popzene egyik ikonikus alakját, aki öt Grammy-díjat is magáénak tudhat. A pop, a hip-hop és a soul jegyei egyaránt megtalálhatóak dalaiban. Ezen felül az amerikai Voice egyik mestere és számos dalt írt más előadóknak is. Nála szórakoztatóbban senki nem küldte el még dalban a "kedvesét" a Fuck You című szerzeménnyel, de a The Lady Killer című lemezén több olyan dal is szerepel, amit nem tudtunk megunni. Valószínűleg a Sziget egyik legnagyobb bulijára készülhetünk az ő koncertje kapcsán. 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása