Kultography

Művészetek Völgye, ahol a csodák történnek

Művészetek Völgye, ahol a csodák történnek

Pataki Anita írása itt: - 2014-05-30 16:07

Az idén már 24-ik alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgyében nem konzervprodukciókat láthatunk a fellépőktől, hanem a látogatókkal együtt, egy nagy alkotóközösséggé válva alakítják a fesztivál tíz napjának hangulatát. Hogy ez mit is jelent abba a Design Terminálban megtartott sajtótájékoztatón már belekóstolhattunk, de a Völgy kapuja július 25-től mindenki számára nyitva áll.

4127131119074935_muveszetek_volgye_2014_wide.jpg

IMG_3262.JPGA Lackfi János által moderált délutánon gyorsan kiderült, hogy nem szokványos fesztivállal van dolgunk. Inkább olyan a Művészetek Völgye, mint egy óriásira duzzadt családi-baráti kempingezés, amihez minden évben csak egyre többen csatlakoznak. Márta István fesztiváligazgató egyenesen harcostársainak nevezte azokat, akik nem szűnő lelkesedésükkel hozzásegítették a fesztivál kibontakozásához és fennmaradásához. Így egy évvel a negyedévszázados évforduló előtt pedig még inkább azon munkálkodnak, hogy megéljék ezt a kerek ünnepet, amire ennyi szerető támogatással minden esélyük meg is van. Hiszen a már régi motorosnak számító, a fesztiválon saját udvarral rendelkező Palya Bea "udvarhölgy" vagy a Kaláka együttes mellé idén például Harcsa Veronika csatlakozik egy külön jazz-udvarral, és ez még csak a jéghegy csúcsa.

Mellettük a Völgyhöz nemrégiben csatlakozó irodalmi-zenés Rájátszás produkció képviseletében Egyedi Péter és Grecsó Krisztián is felvillantotta egy dal erejéig, miről is szól ez a közreműködés, ha esetleg még nem találkoztunk volna a zseniális koncertjeikkel. Az Egyedi vezette Óriás zenekar egyik számát Grecsó szövegével, két gitárral, "a nagyszobában elkezdtünk játszani"-jelleggel adták elő, mindenki legnagyobb örömére. De hasonlóképpen bensőséges és mosolyra derítő volt Palya Bea lélekemelő két dala, vagy Harcsa Veronika remek fél-imprója. Arról nem is beszélve, hogy nem mindennap van része az embernek olyan sajtótájékoztatóban, ahol nemcsak hogy megpróbálják megénekeltetni, de kifejezetten szívesen csatlakozik a Hej, Dunáról fúj a szél "Hej a ránctalanító, a ráncokra sose jó..." kezdetű, Tóth Kriszta-féle átiratának közös dalolászásához. De meghallgathattuk Lackfi Támogató-rap című, a szponzorok kényszerű felsorolását kiváltó, őket egyetlen versbe foglaló, szellemes és humoros költeményét is, Hobo verset mondott nekünk, a Momentán Társulat pedig egy bő negyedórás improvizációs játékkal szórakoztatta az összegyűlteket, még több kellemes percet szerezve ezzel. Mindebből pedig egy egy valami biztosan kiderült: ha a Művészetek Völgyében csak egy kicsit is hasonló élményekben lehet részünk, mint a sajtótájékoztatón, akkor már nagyon is megéri július végén Kapolcs környékére látogatni.  

IMG_3276.JPGDe persze a "komolyabb", informatívabb beszélgetésekből sem volt hiány. Jakab Natália marketing és programigazgató például az egész fesztivál célkitűzéseként fogalmazta meg a hagyományok innovatív formában való továbbvitelét, amihez egy mobiltelefonos alkalmazással is szeretnének hozzájárulni, mellyel a letöltők többek között saját fesztiválnaptárat állíthatnak össze, de különböző kedvezményekben is részesülhetnek. Miklós Bernadett a Design Terminál részéről a dizájn, mint a fesztivál összművészeti jellegében nagy szerepet játszó elem fontosságáról beszélt, amit a jövőben szeretnének még inkább kihangsúlyozni illetve bemutatni a látogatóknak, hogy a dizájn nem egy elrugaszkodott, meghatározhatatlan kifejezés, hanem a mindennapi életünk szerves része. A fesztivál művészeti ágakon átívelő voltát az is szépen megmutatta, hogy az énekesnő Sena ugyanúgy határtalan szeretettel és lelkesedéssel viszonyul hozzá, mint a Hello Woodot képviselő Pozsár Péter, az idén 45 éves Kaláka vagy az ugyancsak saját blues-udvarral rendelkező Hobo. És ez a közösen épített programsorozat, az emberi léptékű, családias és közvetlen helyszínek azok, melyektől "gondolkozó fesztivállá" válik a Művészetek Völgye, ahová a látogatók nem csupán a koncertekért mennek, de megállnak kipróbálni bármilyen érdekességet is (például a méhészetet vagy egy 3D-s modellező szettet), és a zenészek két koncert között nem a backstage-ben hűsölnek, hanem egy almafa tövében jam-elnek azzal, aki éppen arra jár. Aki tehát erre vágyik, az július 25. - augusztus 3. között járjon Kapolcs felé és kóstoljon bele ebbe a csodába.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása