Kultography

Tíz sorozat, aminek alig várjuk a következő részét

Tíz sorozat, aminek alig várjuk a következő részét

Kultography írása itt: - 2014-05-08 18:00

Iron-Throne-Teaser-game-of-thrones-18537488-1280-720.jpgVajon mi történik Arya Starkkal a következő részben? Milyen bűnügyben kell Sherlocknak ismét megcsillogtatni briliáns logikáját? Vannak sorozatok, amik szabályosan függővé teszik az embert, és hétről hétre leültetik a képernyő elé. Ezekből gyűjtöttünk össze tízet, amelyek már bizonyították számunkra addiktív hatásukat. Ezek a jelenleg is futó/folytatódó kedvenceink.

Trónok Harca (Game of Thrones)

29795_-_768.jpgGeorge R. R. Martin még be sem fejezte A tűz és a jég dala regényciklusát, de az HBO már 2011-ben képernyőre varázsolta nekünk az első kötet történetét, a Trónok harcát. A regény olvasása nélkül gyakran kaotikusnak tűnhet elsőre a sorozat a rengeteg szereplő miatt, akiknek ráadásul nem épp hétköznapi neveket talált ki az író, de ha egyszer ráérez az ember az ízére, többé nem szabadul. Jelenleg a negyedik évadban izgulhatunk Havas Jon, Arya és Sansa Stark, na meg persze Daenerys életének alakulásáért, miközben feltárul előttünk a Rabszolga-öböl és a Fal mögött húzódó vadon is. De hogy vajon ki fog végül uralkodni Westeros Hét Királyságán, azt talán még Martin bácsi sem tudja. Egy biztos, a történelmi ihletésű, véres, gyakran brutális erőszakosságról tanúbizonyságot tevő sorozatok kedvelői könnyedén rabjai lesznek a Trónok Harcának.

Agymenők (The Big Bang Theory)

the-big-bang-theory-cast.jpgAdott három fiatal, nem túl jóképű, ám annál eszesebb tudós, Leonard, Howard és Raj, akiknek legnagyobb vágyuk, hogy végre legyen barátnőjük. A már önmagában kacagtató randikat és csajozó szövegeket felvonultató sorozat igazi aduásza, azonban Sheldon, aki számára csak a tudomány létezik, és egész életét logikusan, a szabályok szigorú betartása mentén éli. Mindehhez már csupán egy határozott szöszi bombázó kell, aki fenekestül felforgatja a fiúk életét, és kész is a tökéletes vígjáték. A hetedik évad vége felé közeledve Sheldon és Leonard már régi jó barátként szórakoztat minket hétről hétre, hiszen lehetetlen volt nem megszeretni ezeket a bolondos kockákat. Vigyázat, rekeszizom görcsök és arc fájdalom könnyedén előfordulhat a sok nevetéstől az epizódok megtekintése során. 

Vikingek (Vikings)

History_Vikings_Prepare_for_War_SF_HD_still_624x352.jpgA History Channel egy remek középkorban játszódó sorozattal lepte meg a nézőket még 2013-ban. A Vikingek visszarepítenek minket abba az időszakba, amikor először támadtak rá a vad északi harcosok Angliára. Ilyen részletes és aprólékos gonddal kidolgozott skandináv történelemleckét még nem kaptunk soha. Főhősünk Ragnar Lothbrok Odin leszármazottjának vallja magát, és olyan mérhetetlen tudásszomjról és kíváncsiságról tesz tanúbizonyságot, ami megfékezhetetlenné teszi. Kiváló harcosként rengeteg csatát megjárt már, azonban többre vágyik, gazdagabb földeket akar fosztogatni, ezért úgy dönt, átkel az óceánon és elhajózik egészen Angliáig. Izgalmas és látványos sorozat a Vikingek, egyes részei után olyan elementáris erőt érez magában az ember, mintha ő maga is végig ott harcolt volna Ragnar oldalán. Jövőre érkezik a harmadik évad újabb tíz résszel, addig marad a már lement részek újranézése.

Ki vagy, Doki? (Doctor Who)

family1.jpegÖtven év, harminchárom évad, tizenegy főszereplő - ez a Doctor Who jelenlegi statisztikája, és a sorozat még közel sem jár a végéhez. Az 1963-ban, a gyerekeket játékosan oktató sci-fi programként indult sorozat gyorsan hihetetlen népszerűségre tett szert, ám a főszereplő, William Hartnell egyre rosszabb egészségi állapota miatt veszélybe került a sorozat teljes léte. Ám a Doktor regenerálódási képességének kiötlésével nemcsak a sorozatot mentették meg egy merész húzással, de Nagy-Britannia legsikeresebb és legkultikusabb "termékét" teremtették meg. Az idén ősszel induló évadtól már a tizenkettedik főszereplővel futó sorozat pedig, minden megkérdőjelezhető minőségű cgi-trükkje ellenére, az egyik legkülönlegesebb sci-fi-vé nőtte ki magát. Szerethető és komplex karaktereivel, szívszorító történeteivel és humorával sokkal inkább az életről, mint az akcióról szól, de azért ez utóbbinak sincs híján. A TARDIS fedélzetén utazva egy olyan világba pillanhatunk be minden héten, aminek nagyon jó a része lenni és majdhogynem valódi elvonási tüneteket okoz az epizódok megvonása. Úgyhogy csak óvatosan, aki egyszer megszereti annak szinte feldolgozhatatlan mennyiségű ismeretanyaggal kell megbírkóznia - de legalább mindig van mivel elütni a két évad közti időt.

Sherlock

Sherlock_Holmes_tra_481689a.jpgAnglia egyik legújabb szenzációja ugyancsak a Doctor Who-t jelenleg vezető Steven Moffat irányításával szökkent szárba 2010-ben, és okozott azonnal világméretű szenzációt. A valószínűleg mindenki által ismert nyomozólegenda, Sherlock Holmes napjaink Londonába átültetett kalandjai a főszereplő kettős remek castingja és az eredeti Arthur Conan Doyle-történetek kreatív modernizálása miatt működik zseniálisan. Benedict Cumberbatch-nél és Martin Freeman-nél jobb Holmes-Watson párost jelenleg nehéz elképzelni, így a szorosan a kettejük kapcsolatára építő érzelmi szál és a különbségeikből adódó humor mellé már "csak" egy ütős forgatókönyvre van szükség a sikerhez. Az eddig csupán kilenc, egyenként másfél órás epizód legtöbbjénél erre sem lehetett panasz, de az egy-két kevésbé sikerült rész is fényévekkel hagyta le az össze, hasonló profilú, nyomozós sorozatot. Ám a hatalmas siker a Sherlock esetében némi ürömöt is kevert az örömbe: a két főszereplőt szépen kilőtte a világsztárrá válás felé, ami a sorozatot viszont parkolópályára küldte, hiszen a következő etapra egészen 2016-ig várnunk kell. Így ez esetben is csupán az újranézésekkel vígasztalódhatunk addig.  

Városfejlesztési osztály (Parks and Recreation)

parks.jpgEredetileg az Office című, nagy sikereket elért sorozat spin-offjaként indult, és az egyik legjobb szitkom, amit manapság el lehet csípni ebben a műfajban. A történet középpontjában egy Pawnee nevű város hivatalába kukkanthatunk be, egészen pontosan a parkok és a rekreációs területek felügyeletét ellátó osztály hétköznapjait követhetjük nyomon. Az osztály motorja és egyben legfanatikusabb tagja Leslie Knope, akit Amy Poehler formál meg (nem mellesleg szerintünk kevés annyira vicces komikus van Amerikában, mint ő). Miközben Leslie újabb és újabb ötletekkel, valamint lokálpatrióta szenvedéllyel próbálja végezni a munkáját, meg kell küzdenie a munkatársak ellenállásával is. Olyan karakterek veszik körül, mint Ron Swanson (Nick Offerman) a bürokrácia legnagyobb ellensége, aki szíve szerint a vadonban élne a lehető legtávolabb az emberektől, April a passzív-agresszív irodista, Donna a nagyszájú megmondó, vagy éppen Andy (Chris Pratt) a komplett idióta. A sorozatot a dokumentarista stílus, a kínos helyzetek, és főleg a remek karakterek teszik megunhatatlanná. A sorozat több szereplője is netes mém lett, elég csak a mufurc Ron Swansonra gondolni, de Tom (Aziz Ansari) "vagány" törekvései között is találunk pár emlékezeteset.

Modern család (Modern Family)

moden.jpgNem véletlen, hogy az elmúlt években annyi díjat gyűjtött be a három, egymással kapcsolatban álló, mégis teljesen különböző család története, akik együtt teszik ki a nagy, modern családot. A sorozat készítői egy klasszikus sokgyerekes család, egy meleg pár, valamint egy idősebb korában újranősült gazdag amerikai férfi és kolumbiai felesége köré építették a történetet. A Városfejlesztési osztályhoz hasonlóan itt is dokumentarista, fotelből kommentelgetős stílusban vették fel az anyagot, így adva még egy kis plusz csavart és humort adva a történetekhez. Szintén szitkommal van dolgunk, tehát a poénok nagy része mindig az éppen aktuális történésekből fakad. Így a Modern család kalandjaiba bármikor be lehet csatlakozni, a függővé válás után úgyis újra megnézzük hogyan brillírozik a sorozatban Ed O'neill (az egykori Al Bundy, ugyebár), Sofia Vergara, Julie Bowen, vagy éppen Eric Stonestreet. 

Mad Men - Reklámőrültek

165902_1.jpgPillanatok alatt vált klasszikus sorozattá 2007-es bemutatóját követően a Mad Men – Reklámőrültek. Pedig a korábban (szintén a tévézés legjobb darabjai között számon tartott) Maffiózókat jegyző Matthew Weiner agyából kipattant szériából hiányzik minden, ami látszólag a sikerhez kell: nincsenek gyilkosságok, történelmi díszletek, súlyos intrikák, térdcsapkodó poénok. Csak egy reklámügynökség, amely az amerikai társadalommal együtt az ötvenes évek hamisan mosolygó világából halad előre a hetvenes évek kiábrándultsága felé. A középpontban pedig Don Draper, a zseniális kreatív, minden nő álma és átka, aki úgy zuhan a vesztébe, hogy azt élmény nézni. Nézzük is, igaz, már nem sokáig: Amerikában jelenleg fut a záró, hetedik évad első fele, a második fele jövő tavasszal várható.

Fargo

fargo-series.jpgOcsmány időjárás, pocsék frizurák, szörnyű népek, abszurd bűnesetek – nagyjából így lehetne összefoglalni a Coen-testvérek egyik legjobb filmjét, a Fargót. És ez az alapreceptje annak a sorozatnak is, amely néhány hete debütált Amerikában. A tavaszi szezon legjobban várt szériája történetében nem követi ugyan a 1996-os filmet, a hangulata azonban méltó Coenékhez: vinnyogva röhögős fekete humor a vállalhatatlan figurákhoz méltó remek szereposztással. Ha ez sem elég: képzeljük magunk elé, amint az örök balek Martin Freeman és a titokzatos bérgyilkos Billy Bob Thorton beszélget. Ugye?

Válaszcsapás (Strike Back)

Strike-Back2.jpgTökös buddy-movie fejezetekben - leginkább így lehet jellemezni az utóbbi idők legjobb akciósorozatát. A brit különleges erők egy titkos csapatának "hétköznapjaival" foglalkozó Válaszcsapás a kifejezetten erős, intenzív és valószerű akciójelenetek mellett a főszereplő páros kapcsolatára is koncentrál, amivel kifejezetten emberivé teszi a sokszor embertelen körülményeket bemutató epizódokat. Scott és Stonebridge két merőben ellenkező gondolkozású és vérmérsékletű katona, akik mégis ütős csapatot alkotnak egy olyan egység mozgatórugóiként, ahol valóban szemtanúi lehetünk annak az önfeláldozásnak, bátorságnak és bajtársiasságnak, ami ezzel a foglalkozással jár. Az egyes évadok egy-egy, országokon átívelő bűntényt derítenek fel, a politikai játszmáktól az ellenség soraiba való beépülésen át a véres leszámolásokig, miközben végig odaszegezik a nézőt a képernyőhöz. Sodró lendületű és rettenetesen élvezetes sorozat a Válaszcsapás, ami úgy szórakoztat, hogy közben nem önti le sziruppal a folyamatos életveszélyben dolgozó ügynökök történetét. Ennek megfelelően minden szenvedés és csalódás szíven üt, és soha nem lehetünk biztosak egyik karakter túlélésében sem. (Hazai nézőknek még plusz érdekesség a budapesti forgatási helyszínek összevadászása.) Sajnos maga sorozat is hamarosan áttelepül a másvilágra, de a hírek szerint még egy utolsó évad erejéig visszatérnek a kedvenc katonáink, hogy még egyszer megmentsék a világot.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása