Kultography

Waka Waka után Ole Ola: itt a nyári foci vb hivatalos dala!

Waka Waka után Ole Ola: itt a nyári foci vb hivatalos dala!

Blahó Dávid írása itt: - 2014-04-08 10:56

labda és vbkupa.jpgNégy éve Shakirának köszönhettük az aktuális labdarúgó világbajnokság rogyásig játszott hivatalos dalát, a brazíliai világesemény előtt pedig Pitbull és Jennifer Lopez követte el a kötelező kísérőzenét. Az üzenet hasonló, mint egy szépségkirálynő választáson: világbéke!

kutyus és ló.jpgTúlságosan mélyen szántó mondanivalót, vagy bújtatott, mögöttes tartalmat senki se várjon a minden bizonnyal viharos gyorsasággal slágerré váló daltól, de talán ebben az esetben ez nem is követelmény. A We Are One-ban megvan a kötelező szánsájn feeling, a fődallam különösebb zenei előképzettség nélkül fütyörészhető, a ritmus latinos – ugyan mi kellhet még a dél-amerikai népünnepély előtt?

A szerzők ezúttal sem hagyták ki azt a ziccert – ha már foci vb -, hogy a különböző nyelvi korlátokat ledöntendő, a refrén leginkább a ritmikus és pofonegyszerű szóismétlésre épül. Hiszen már a 98-as torna előtt is mindenki énekelhette Új-Zélandtól Japánon át Franciaországig és Uruguayig az „Olé-olé-o-lát” Ricky Martinnal, és a Shakira által világra szabadított Waka Waka bebiflázásához sem kellett kisdoktorit tenni a dél-afrikai nyelvjárásokból. Most a Ricky Martin féle hagyatékot szabták újra a kompozíciót jegyzők, vagyis miközben boldogan pattog a labda, még boldogabban énekelhetjük, hogy „Ole Ola”.

Mivel Pitbulltól nem volt elvárható, hogy énekeljen – nem is teszi meg a rapper -, no és mivel a főként a férfiak által kultivált eseményhez muszáj egy dögös, és lehetőleg latin vonásokat is magán viselő nő is, ezért Jennifer Lopez is odariszált a mikrofon elé. Ezen felül Claudia Leitte is kiveszi a részét a 2014-es labdarúgó világbajnokság hivatalos dalából. A brazil énekesnő eddig jobbára hazájában tett szert népszerűségre, de néhány héten belül a We Are One hatására egyre többen megismerik majd a nevét.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása