Kultography

A Spektrumon a pasi, aki megváltoztatta a halászatot

A Spektrumon a pasi, aki megváltoztatta a halászatot

Kultography írása itt: - 2014-01-17 09:30

Hugh Fearnley-Whittingstall megváltoztatta az európai Közös Halászati Politikát, az új szabályozás január 1-jétől lépett élebe. A River Cottage alapítója évek óta küzd: az Európai Parlament új törvényt fogadott el a közösségi halászatról, amely fenntarthatóbb megoldásokra kötelezi a halászokat. A hétvégétől pedig látható a halas sorozata is.

Hugh_halászok.jpg

Hugh három évvel ezelőtt kezdett el kampányolni azért, hogy felhívja a figyelmet a feleslegesen kihalászott, majd FishFight_London_486.jpgélettelenül visszadobott halakra. Ezek az állatok gyakran véletlenül kerülnek a hálóba, mégis a teljes európai halászat akár 50%-át is kiteheti mennyiségük.  A felhíváshoz 2011-ben híres tévés műsort is forgatott „Én a halakkal vagyok” címmel, és útjára indított egy, az Európai Uniónak szóló petíciót is. A kampány mellé állt számos ismert séf – mint például Jamie Oliver, Gordon Ramsey és Heston Blumenthal – is. Mindeközben Hugh gyakran a tengerpartokon tartott lelkesítő beszédeket, vagy hirtelenjében felállított mobilkonyhákban mutatta meg, hogyan használhatók fel gazdaságosan a kifogott halak.

Az évek óta tartó harc és hatalmas társadalmi nyomás 2013 végén eredményt hozott: Hugh büszkén jelentette be weboldalán, hogy megszületett az új törvény a Közös Halászati Politikáról. Ez a törvény már kimondja, hogy a feleslegesen kihalászott, már elpusztult halakat visszadobni a vízbe szigorúan tilos, fel kell használni őket.

Az első sorozat után elkészült a folytatás is: Hugh Fearnley-Whittingstall világkörüli útra indult, hogy megvizsgálja az óceánokat is. Kiderült: további radikális változásokra van szükség a Föld halállományának védelmében. A „River Cottage - Én a halakkal vagyok - Mentsük meg a tengereket!” című sorozatot január 18-tól, hétvégente 12 órától sugározza a Spektrum.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása