Kultography

Csík zenekar - 25 éves kaland a népzene berkeiben

Csík zenekar - 25 éves kaland a népzene berkeiben

Mádai Adrienn írása itt: - 2013-12-29 20:05

001.jpgEgyszer volt, hol nem volt, huszonöt évvel ezelőtt, 1988. szeptember 12-én Csík János és Kunos Tamás táncházat indított Kecskeméten, melyre zenekart is szerveztek, ekkor alakult meg a Csík zenekar. S hogy mi történt az elmúlt huszonöt évben? Süveges Gergő könyvéből kiderül!

882385_5.jpgA Csík zenekar nevét itthon ma már az is ismeri, aki különösebben nem rajong a népzenéért. Feldolgozásaik népszerűsége töretlen, egész évben koncerteznek és mindeközben újra megismertetik és megszerettetik a népzenét az emberekkel. Forradalmároknak is nevezhetjük őket, úttörőknek, misszionáriusoknak, hiszen akkor lettek sikerek, és emelték újra a köztudatba a magyar népzenét, amikor azzal leginkább már csak a szakma foglalkozott. Sikerüket mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 2012-ben a Sziget Fesztiválon saját napot kapott az együttes, míg az EFOTT-on ők adták a nyitó koncertet. Évről évre több ezeren vesznek részt Óévbúcsúztató koncertjükön is, ahol szabályosan elvarázsolják a közönséget. Idén pedig a 25 éves jubileumi koncertjükre már karácsony előtt minden jegy elkelt. S hogy mi a titkuk? Süveges Gergő megpróbálta kideríteni. Csík zenekar című könyve egyszerre interjúkötet, képeskönyv, sztorigyűjtemény és az elmúlt évtizedek magyar népzenei fejlődéstörténetének bemutatója. A szálak ugyanis folyton folyvást összeérnek. Na de ne rohanjunk ennyire előre...

1988. szeptemberében Kecskeméten Csík János és Kunos Tamás úgy döntöttek, hogy közösen indítanak egy táncházat. Ekkor született meg a Csík zenekar, természetesen közel sem olyan felállásban, mint ahogy jelenleg ismerjük. Teltek múltak az évek, hegedűsök, brácsások, bőgősök, énekesek jöttek mentek, majd közel tíz évvel ezelőtt összeállt a banda, akik kipróbálták, amit még mások nem mertek, népzenei köntösbe bújtattak pár Kispál nótát. 2005-ben a PeCsában pedig el is játszottak őket egy Kispál koncert kellős közepén, mint meghívott vendégzenekar. Mivel nem feldolgozással kezdtek, hanem egy népdallal, így a közönség először leginkább csak a fejét fogta, hogy ez mégis mi lehet, majd ahogy felcsendültek a már jól ismert nóták népzenei formában a PeCsa felrobbant. S habár az a 15 perces rövid kis fellépés jól megizzasztotta Csík Jánosékat, de megérte kockáztatniuk, ezt most már bátran kijelenthetjük. S ekkor elindult valami, Szabó Attila az együttes második prímása belevetette magát a munkába, és megszületett többek között a mára kultusz számmá változott Most múlik pontosan feldolgozása is.

1482903_10152033515286181_1092636605_n.jpgSüveges Gergő nem szerette volna a könyvben magára venni a mesélő szerepét, ezért inkább úgy döntött, hogy mindenkivel - tényleg mindenkivel: volt tagokkal, zenészekkel, táncosokkal - interjút készít és ezt a rengeteg beszélgetést kapja kézbe az olvasó, akár egy puzzle-t. Ahogy haladunk előre a könyvben, úgy derül fény részletekre, és körvonalazódnak az egyes történetek. Az utolsó oldal végére pedig összeáll egy hatalmas kép, a zenekar története. Ezernyi szemszögből látjuk, hogyan alakult az együttes, és hogyan alakult az egyes tagok sorsa is. Honnan indultak és milyen úton kerültek kapcsolatba Csík Jánossal. Bepillantást nyerünk az életükbe, hiszen huszonöt év nem szólhat csak a zenéről, az csupán a zsinór, ami összefűzi az egyes gyöngyszemeket. Házasságok, válások, gyermekek születése, balesetek történtek ez alatt a negyed évszázad alatt és persze rengeteg koncert valamint buli is.

A könyv érdekességét tovább növeli, hogy többek között Kiss Tibi, Lovasi András és Presser Gábor is elmondja a Csík zenekarhoz fűződő viszonyát. Kulisszatitkokat tudhatunk meg a javából. Mindemellett betekintést nyerünk a magyar népzene fejlődéstörténetébe is. Hiszen, hogyan is mesélhetnének a népzenészek úgy az életükről, hogy a szakmát kihagyják. S ha még ez mindig nem lenne elég, hogy valaki a kezébe vegye ezt a remek könyvet, akkor meg kell említenem még a CD-t is, ami a könyvhöz jár, és amin három dal található a 2012-es Sziget koncertről, az Addig babám el nem veszlek..., az És jött a doktor, Presser Gábor közreműködésével és a Juhmérés Mérában.

A Trubadur Kiadó gondozásában megjelent kötet Csík-rajongóknak egyenesen kötelező, de azoknak is javasolnám, akik még csak most ismerkednek a magyar népzenével és az együttes munkásságával.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása