Kultography

Négy epres finomság, aminek nem lehet ellenállni

Négy epres finomság, aminek nem lehet ellenállni

Kultography írása itt: - 2013-05-25 11:15

Epres Brownie

Hozzávalók:
30-40 dkg eper negyedbe vágva
egy evőkanál barna cukor
két kiskanál balzsamecet vagy egy evőkanál balzsamecetkrém
30 dkg jó minőségű étcsokoládé
10 dkg vaj
3 tojás
15 dkg porcukor
3 evőkanál liszt
0,5 dkg sütőpor

A barnacukrot egy lábosban kissé karamellizáljuk, majd hozzáadjuk az epret és a balzsamecetet, lassú tűzön addig főzzük, amíg a leve besűrűsödik (10-15 perc). Félretesszük. A kockára tört csokit a vajjal gőz fölött felolvasztjuk, azt is félretesszük.

A tojásokat a cukorral alaposan összekeverjük, óvatosan hozzáöntjük a szobahőmérsékletűre visszahűtött csokis keveréket. A masszába szitáljuk a lisztet és a sütőport. A kész krémet elsimítjuk egy nem túl nagy (kb. 20x15 centis), sütőpapírral kibélelt tepsiben.

Óvatosan beleszórjuk az epret, kicsit beleforgathatjuk. 180 fokon 40 percig sütjük, utána rögtön kivesszük, és a tepsiben hagyjuk kihűlni. Díszítsük eperdarabokkal.

Mentás eperkrémleves

Hozzávalók:

50 dkg eper
6 dl tej
5 evőkanál barnacukor
3 dl tejszín
csipetnyi fahéj
citrom
menta

A megtisztított epret kevés tejjel összeturmixoljuk. Az így kapott eperkrémhez hozzáöntjük a maradék tejet, belerakjuk a cukrot, egy fél citromot felkarikázva, egy csipetnyi fahéjat és felfőzzük. Miután felforrt, takaréklángra vesszük és hozzáadjuk a tejszínt, egy-két percig főzzük, majd levesszük a tűzről. A citromkarikákat eltávolítjuk, a levest lehűtjük, egy marék mentát összetépkedünk és a leveshez adjuk, tálaljuk.

Epres joghurthab

Hozzávalók:

2,5 dl sűrű joghurt - legjobb a házi, ha ez nincs akkor görögjoghurt
2,5 dl tejszín (30%)
3 kanál méz
30 dkg eper
1 narancs leve

Az epret alapos mosás és tisztítás után vágjuk apró darabokra, majd a narancslével és egy kanál mézzel együtt tegyük egy serpenyőbe, forraljuk be sűrűre, majd hűtsük le. A joghurtot keverjük össze 2 kanál mézzel, a tejszínt verjük kemény habbá, majd óvatosan forgassuk össze a joghurttal. Kis tálkákba osszuk szét az így kapott krémet, a tetejére pedig bőségesen kanalazzunk a sűrű eperszószból, fedjük le őket, és egy éjszakán át pihentessük a hűtőben. Friss eperdarabokkal tálaljuk.

Eperszörp

Hozzávalók:
1 kg eper
5 dl víz
60 dkg cukor
fél citrom leve

Az epret tisztítsuk meg, daraboljuk, madj a vízzel felforraljuk. Forrástól számítva még 2-3 percig főzzük, majd langyosra hűtjük. Ritka szövésű vászonkendőn vagy tüllkendőn át csöpögtessük le. Az így kapott eperlevet a cukorral és a citromlével forraljuk fel újra, ügyelve arra, hogy a habot szedjük le a lé tetejéről, majd még forrón töltsük tiszta üvegekbe zárjuk le. Mivel tartósítószert nem tartalmaz, ha felbontunk egy üveggel, utána tároljuk hűtőszekréynben.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása