Epres Brownie
Hozzávalók:
30-40 dkg eper negyedbe vágva
egy evőkanál barna cukor
két kiskanál balzsamecet vagy egy evőkanál balzsamecetkrém
30 dkg jó minőségű étcsokoládé
10 dkg vaj
3 tojás
15 dkg porcukor
3 evőkanál liszt
0,5 dkg sütőpor
A barnacukrot egy lábosban kissé karamellizáljuk, majd hozzáadjuk az epret és a balzsamecetet, lassú tűzön addig főzzük, amíg a leve besűrűsödik (10-15 perc). Félretesszük. A kockára tört csokit a vajjal gőz fölött felolvasztjuk, azt is félretesszük.
A tojásokat a cukorral alaposan összekeverjük, óvatosan hozzáöntjük a szobahőmérsékletűre visszahűtött csokis keveréket. A masszába szitáljuk a lisztet és a sütőport. A kész krémet elsimítjuk egy nem túl nagy (kb. 20x15 centis), sütőpapírral kibélelt tepsiben.
Óvatosan beleszórjuk az epret, kicsit beleforgathatjuk. 180 fokon 40 percig sütjük, utána rögtön kivesszük, és a tepsiben hagyjuk kihűlni. Díszítsük eperdarabokkal.
Mentás eperkrémleves
Hozzávalók:
50 dkg eper
6 dl tej
5 evőkanál barnacukor
3 dl tejszín
csipetnyi fahéj
citrom
menta
A megtisztított epret kevés tejjel összeturmixoljuk. Az így kapott eperkrémhez hozzáöntjük a maradék tejet, belerakjuk a cukrot, egy fél citromot felkarikázva, egy csipetnyi fahéjat és felfőzzük. Miután felforrt, takaréklángra vesszük és hozzáadjuk a tejszínt, egy-két percig főzzük, majd levesszük a tűzről. A citromkarikákat eltávolítjuk, a levest lehűtjük, egy marék mentát összetépkedünk és a leveshez adjuk, tálaljuk.
Epres joghurthab
2,5 dl sűrű joghurt - legjobb a házi, ha ez nincs akkor görögjoghurt
2,5 dl tejszín (30%)
3 kanál méz
30 dkg eper
1 narancs leve
Az epret alapos mosás és tisztítás után vágjuk apró darabokra, majd a narancslével és egy kanál mézzel együtt tegyük egy serpenyőbe, forraljuk be sűrűre, majd hűtsük le. A joghurtot keverjük össze 2 kanál mézzel, a tejszínt verjük kemény habbá, majd óvatosan forgassuk össze a joghurttal. Kis tálkákba osszuk szét az így kapott krémet, a tetejére pedig bőségesen kanalazzunk a sűrű eperszószból, fedjük le őket, és egy éjszakán át pihentessük a hűtőben. Friss eperdarabokkal tálaljuk.
Eperszörp
Hozzávalók:
1 kg eper
5 dl víz
60 dkg cukor
fél citrom leve
Az epret tisztítsuk meg, daraboljuk, madj a vízzel felforraljuk. Forrástól számítva még 2-3 percig főzzük, majd langyosra hűtjük. Ritka szövésű vászonkendőn vagy tüllkendőn át csöpögtessük le. Az így kapott eperlevet a cukorral és a citromlével forraljuk fel újra, ügyelve arra, hogy a habot szedjük le a lé tetejéről, majd még forrón töltsük tiszta üvegekbe zárjuk le. Mivel tartósítószert nem tartalmaz, ha felbontunk egy üveggel, utána tároljuk hűtőszekréynben.
Kommentek