Kultography

Öt különlegesség, amit próbálj ki a Budapesti Pálinkafesztiválon

Öt különlegesség, amit próbálj ki a Budapesti Pálinkafesztiválon

Mádai Adrienn írása itt: - 2013-05-18 09:39

1. Az év meggypálinkája

Az idei a meggy éve a Budapesti Pálinkafesztiválon. A csonthéjas gyümölcs igazi hungarikumnak számít, amelynek jó néhány változatát csak Magyarországon nemesítik, így a fürtös- és a cigánymeggyet is. Az év meggypálinkáját a legnemesebb hazai párlatokból háziasították össze, így mindenféleképpen érdemes megkóstolni a rendkívül tiszta ízű, enyhén fűszeres aromájú meggypárlatot. Ha azonban valami édesebb, kevésbé ütős pálinkára vágytok, akkor a Rézangyal Mézes Ágyas Meggy vagy a Békési Manufaktúra Cigánymeggy pálinkáját javasoljuk.

2. Panyolai Birsalma pálinka

Az idei International Spirits Awardson ezüstérmet szerző Panyolai Birsalma pálinkát messzemenőkig csak ajánlani tudjuk. Erőteljes, gyümölcsös ízvilága lenyűgözött minket. A kóstolás során figyeljétek meg édeskés birsillatát, majd az utóízt, mely leginkább olyan érzést kelt, mintha egy „birsbomba" robbant volna a szádban.

3. Saját kezűleg blendelt pálinka

A speciális mobilblendelő segítségével saját kezűleg, egyéni ízlés szerint házasíthattok szilvapálinkákat a helyszínen, természetesen szakértői segítség mellett. Első lépésként meg kell határoznotok a négy különböző szilvapárlatból, melyik nyeri el leginkább a tetszéseteket. Figyeljetek a virágos, kakaós illatra és a magzamatra! A nektek legjobban tetsző párlat adja majd saját pálinkátok gerincét. Második lépésben a szakértő megmondja, milyen arányban kell összekevernetek a párlatokat, aztán már csak egy kis pihentetés szükséges, és máris tölthetitek az üvegekbe egyéni, remekbe szabott szilvapálinkátokat. A blendelő kurzus ára 2900 Ft.

4. Meggylekvárban sült fűszeres marhapofa-kolbász

A meggy éve alkalmából a „Meggy a gőzös…” névre keresztelt standnál többek között Meggylekvárban sült fűszeres marhapofa-kolbászt is kóstolhattok, amelyet meggymustárral és füstölt burgonyapürével tálal a Nu Bistro séfje, Fülepi Kálmán. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is számtalan kolbászfajta megtalálható a fesztiválon. A hagyományos ízek kedvelőinek az Ostoros mangalica vastagkolbászt ajánljuk.

5. Zöldséges-pálinkás bonbonok

[caption id="attachment_53524" align="alignright" width="270" caption="A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!"][/caption]

Természetesen a desszert sem maradhat ki a sorból. Lady Levender Csokoládé Manufaktúráját minden édesszájú, gasztronómiai ínyencségkedvelőnek érdemes közelebbről is szemügyre vennie. A bonbonkülönlegességek között a bátortalan próbálkozóknak a sajmeggyes, míg a bevállalósabbaknak a céklás vagy a zelleres-almás-diós csokoládét ajánljuk. Nem kell megijednetek a zöldségpárlatokkal készült bonbonoktól, a zeller és a cékla, de a medvehagyma íze is jól harmonizál a csokoládé édeskés, kesernyés zamatával.

Árak szempontjából idén is megtalálhatjuk az olcsóbb (1 kupica 400 Ft) és a drágább (1 kupica 800 Ft) pálinkákat is. A fesztiválra napijegyet 2000 Ft-ért válthatunk, amely tartalmaz egy kóstolópoharat, a rendezvény területén pedig továbbra is a megszokott kártyás rendszerrel tudunk fizetni a standoknál.

[gallery link="file"]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása