Kultography

Bemutatkozott Budapest új gorillája

Bemutatkozott Budapest új gorillája

Kultography írása itt: - 2013-03-01 15:53

Az új nőstény érkezésével teljes lett a fővárosi állatkert gorilla állománya. Az állat 1996. január 21-én született a Hannoveri Állatkertben, ám eddigi életének nagyobbik részét a nürnbergi kertben töltötte, ahová 2001 őszén került.

A nőstény gorilla beszerzésére a budapesti gorillacsapat kibővítése, illetve a vérfrissítés miatt volt szükséges. A cél az, hogy a jelenleg három felnőtt nőstényből és egy kifejlett hímből, valamint egy 2010-ben született kölyökből álló csapat egy újabb szaporodóképes nősténnyel bővüljön. Annál is inkább, mivel Lieseltől, a legidősebb nősténytől már nem számítanak újabb utódokra.

Hakuna Matata csütörtök esti érkezése után először egy elkülönítő térbe került, majd a szükséges orvosi vizsgálatok elvégzése után pénteken került sor a már korábban Budapesten élő többi gorillával való összeszoktatásának első lépésére. Ekkor még csak rácson keresztül ismerkedhetetta régi csapat az újonccal. A társaság tagjai izgatottan reagáltak az új állatra, Hakuna Matata pedig inkább óvatosnak, de azért érdeklődőnek tűnt. Golo, a csapat ezüsthátú vezérhímje lényegében csak az első percekben formált jogot arra, hogy elővédként ő legyen a legközelebb az elválasztó rácshoz. Amikor azonban rájött, hogy a csapatot és az ő előjogait nem fenyegeti veszély az új állat részéről, hátrébb vonult, és átengedte a terepet a csapat többi tagjának. Amint számítani lehetett, a nőstények egyelőre támadóan fogadják az új lakót, Iringa fenyegetően neki is ugrott a rácsnak. Éppen ezért van szükség a fokozatos összeszoktatásra. A legvalószínűbb, hogy az új nőstényt először Golóval engedik össze.

A nagyközönség  szombaton és vasárnap már láthatja Hakuna Matatát, és vele szomszédságban a többi gorillát is. Hétfőtől azonban az összeszoktatás miatt átmenetileg akár több napra is zárva lehet majd az emberszabású majmok háza, hiszen ez idő alatt az állatoknak teljes nyugalomra lesz szükségük.

Fotó: MTI

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása