Kultography

Egy SEAL-mesterlövész története

Egy SEAL-mesterlövész története

Mádai Adrienn írása itt: - 2013-01-29 18:00

Az átlag halandók számára az elit haditengerész mesterlövészek legalább olyan misztikus és megfoghatatlan figurák, mint a Star Wars Jedi lovagjai. Mindkettőről hallottunk már, tiszteletreméltó harcosoknak tartjuk őket, de mégis elképzelhetetlen, hogy csak úgy összefussunk velük egy sörre, kedvenc kiskocsmánkba sztorizgatni. Howard E. Wasdin és Stephen Templin könyvét, A 6. számú SEAL-csoportot olvasva, azonban mégis megtörténik a lehetetlen. Wasdin kendőzetlen őszinteséggel, hamisítatlan baráti stílusban tárja elénk eddigi életének jelentős részét, így ne csodálkozzunk el azon, ha az utolsó lapoknál, már úgy érezzük, mintha egy régi jó ismerős történetét olvasnánk.

A könyv nem lányregény, de nem is olyan kemény, mint amilyenre számítottam. Megismerjük Howard gyerekkorát, végig tekintünk felnőtté válásának rögös és elég brutális útján, sőt még az első csók élményébe is beavat minket a szerző. A romantikus témájú részek igazán szórakoztatóak voltak, de előreszólok, az érzelgős hősökhöz szokott női olvasók csalódottak lesznek az adott fejezeteknél. A kiképzés fázisainak megismerésekor gyakran felszisszentem egy-két kemény próba leírásánál, de voltak sztorik, amiket nem lehetett megállni nevetés nélkül, embertelen körülmények ide vagy oda. Elképesztő, amit ezek a fickók véghezvisznek, és hogy önként vállalják mindezt.

A kiképzés meghökkentő és kacagtató történetei után következik az éles harci szituáció leírása. Howard elmeséli nekünk, hogy mi történt, amíg Szomáliában szolgált, és milyen volt belűről a mogadishui csata. Számomra ez volt a könyv legérdekfeszítőbb része. Bár érdekes megtudni, hogyan zajlik a SEAL-harcosok kiképzése, de sokkal izgalmasabb egy katona szemén keresztül látni a missziók mindennapjait, és a csatákat, hiszen ilyen témájú hírekről nap, mint nap értesülünk mi is. A sebesülések, a harcok részletes leírása közelebb visz minket, laikusokat ahhoz a világhoz, amit csak a háborús filmekből és a hírműsorokból ismerünk. Emellé kapunk még egy kis politikát is: az amerikai kormány hozzáállása a Szomáliai kérdéshez igen ingatag volt, és elgondolkozhatunk a háttérországból irányító vezetők felelősségén is, amikor a veszteségek és a hibák összegzésére kerül a sor.

Civilként lenyűgözött Howard története, és bár nem értek a katonai eszközökhöz, izgalmas volt az RPG, az AK-47-es és a Win Mag rövidítéseket ízlelgetni. Ettől függetlenül, ha elém raknának most öt fegyvert, hogy azok közül válasszam ki, melyik micsoda, ugyanolyan tanácstalanul álldogálnék ott most is, mint pár nappal a könyv elolvasása előtt. Épp ezért, azt nem tudom megítélni, hogy katonai szempontból mennyire hiteles vagy épp torzított itt-ott a cselekmény, ez ügyben érdemes máshoz fordulni véleményért. Egy azonban biztos, laikusként engem megnyert magának a könyv, és kíváncsian várom a szerző páros következő SEAL Team Six - Outcasts című művét, ami remélem, hamarosan megjelenik magyarul is.

A 6. számú SEAL-csoport a GABO Kiadó gondozásában jelent meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása