Kultography

John Shakespeare ismét nyomoz

John Shakespeare ismét nyomoz

Gulyás Ildikó írása itt: - 2012-10-17 09:40

Az író visszarepít minket a 16. század végére, mikor is I. Erzsébet uralkodik.  A királynő, bár mindvégig csak mellékszereplőként jelenik meg, nagyon is jelen van. Az őt körülvevő szövevényes belső, udvari harcok, a pletykák, valamint Spanyolország és Anglia közötti viszály adják a regény alaptörténetét.  A főhős, Shakespeare, aki egy vidéki iskolát vezet, egyszerűnek tűnő megbízása közben gyilkosságokkal tarkított, látszólag kibogozhatatlan összevisszaságban találja magát, ahol a saját élete is veszélyben van.

Az olvasó már az első oldalakon szembesül egy gyilkossággal, és azon kapja magát, hogy együtt görgesse fel a szálakat Shakespeare-el.  Rengeteg név kerül t a regénybe, nem árt a történelmi tájékozottság. Könnyen azon kapjuk magunkat, hogy már nem tudjuk, ki kivel van, bár erről Clements is tehet. Hozzá tartozik a regényhez, a krimi műfajához. A szereplők folyton változó kapcsolatai, a cselekmény feldolgozása, a könyv nyelvezete mind-mind lefoglalja az olvasót az utolsó betűig.

A kavalkád a történelmet, legalábbis a 16. századi angliai eseményeket nem ismerő emberek számára nem lesz élvezetes. Akár a tizedik oldal után könnyen megunhatja, hogy elveszett a rengeteg név között, követhetetlené válik a cselekmény és félreteszi.  Pedig a regény lassan, de pörög, a  Tudor-kori krimi izgalmas, cseppet sem unalmas regény.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása