Huszonöt pálinkafőzde költözött ki a budai Várba, hogy különleges és persze nem utolsósorban rendkívül finom párlataikat minél több látogatóval megismertessék. Pénteki felfedezőutunk során mi is több különböző pálinkát megkóstoltunk, kezdve a hagyományos szilvától egészen a szőlőpárlatokig. A Szemtelen standján bor, szőlő és törköly párlatokat kóstolhatunk, az 50-es borpárlat karamellás, gyümölcsös aromájával kihagyhatatlan az édes ízek kedvelőinek, de aki inkább a férfiasabb erősebb italokat kedveli, számukra a 60-as Szemtelent ajánljuk.
A Villányi Pálinkaház ágyas szilvapálinkája lágy ízvilágával lopta be magát a szívünkbe, míg a Palonyai főzdénél a tölgyfahordóban érlelt karamellás aromájú Aranyalmát találtuk a legízletesebbnek. A Hegyközi Manufaktúra Kft. Sárgamuskotályos szőlőpárlatán bár a jól ismert sárgamuskotályos íz nem ütközött ki, azonban az 50 fokos ital mazsolás árnyalatai miatt így is érdemes megkóstolni. A gyümölcsös ízek és illatok kedvelőinek a Reneszánsz Badacsonyi Pálinkaház epres, szedres és málnás párlatát ajánljuk. Az árak főzdénként változóak, van ahol már 5-600 forintért tudunk kóstolni, de van ahol ez az ár jóval magasabbra rúg.
A kellemes őszi esték ideálisak a gasztronómiai felfedezésekhez, de persze nem árt pár kupica után egy-két falatot is magunkhoz vennünk, hogy az este ne érjen csúfos véget. A kilenc kolbász kiállító portékája között olyan ritkaságokra is lelhetünk, mint a két-három évig érlelt sonka Árpás László Sonkamester standjánál, de aki a hagyományos lángolt kolbászokra esküszik, számára is akad pár finom falat akár a Húspatika, a Lukullusz Kft. vagy épp a Balatoni Hús Kistelek kínálatában, ahol mangalicából készül szalámit és kolbászt is kóstolhatunk.
A sajtok szerelmeseit a Nagykőrösi sajtok standja várja, ahol a zöldfűszeres kecskesajttól, a fokhagymás, füstölt gomolyáig minden megtalálható, és az árak is barátságosak, 10 dkg csupán 400 Forintba kerül, és több fajta sajtból álló tálat is vásárolhatunk. A Rákóczi Delikatnál a pálinkás csokoládé különlegességek kedvelői álljanak meg egy percre, ugyanis 400 forintos áron csokis marcipángolyót vásárolhatnak, amelybe saját kezűleg tölthetik a kiválasztott pálinkát.
A fesztivál díszvendégének, Mexikónak hála a magyar étkek és párlatok mellett tequilás sört, csirkés burritot és lime-os-csirkés wrapot is kóstolhatnak a látogatók. Emellett megtudhatjuk, hogyan kell inni a tequilát és mi az igazi chili con carne titka.
Azoknak sem kell elkeserednie, akik annyira nem rajonganak a pálinkákért, hasonlóan az eddigi fesztiválokhoz, most is megtalálható a várban a DiVino és a Time for Wine standja, ahol remek borokat és fröccsöket ihatnak a látogatók. A Caffé Cagliari józanító, élénkítő feketékkel várja a kóstolásban megfáradtakat, míg a Gasztro Design Bazárban extravagáns kiegészítőket vehetnek az érdeklődők. Borosüvegből készült kóstolótálakat, bortartókat, fokhagymareszelőket már 1200 forinttól, de a feliratos fülbevalók és kitűzők is megtalálhatóak a bazár kínálatában.
A jó ételek és a finom párlatok mellől nem hiányozhat a zene sem, szombaton a FolkFree, az Analog Cuvee + Krsa és a Szilvási Gypsy folk band húzza majd a talpalávalót, vasárnap a Hot Jazz Band és Zséda ad koncertet a nagyszínpadon. A mexikói el Jimador színpadon Pátkai Rozi, a Corruptivo Collectivo, Hangácsi Márton és Ivan & The Parazol zenél a hétvége folyamán.
Kommentek